Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Wine & Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

II MIEJSCE

Przystawka: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

III MIEJSCE

Przystawka: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Zwycięskie dania, wybrane przez publiczność, to:

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy (Rafał Wałęsa)

Danie główne: Poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy (Mariusz Kucharczak)

Jury profesjonalne wystąpiło w składzie: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego), Maciej Dobrzyniecki, Jarek Walczyk, Artur Zymerman, Agata Wojda, Maciej Barton oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Madrid Fusión).

Deser (poza konkursem), zaproszonym gościom zaserwował Krzysztof Kopciński - pastry chef N31 Restaurant by Robert Sowa. Przygotował deser jogurtowy z bergamotką, zamszem czekoladowym, makaronikiem z kremem waniliowym z tonką, kruszonką z białej czekolady, praliną z orzecha laskowego, tiulem z białej czekolady z nutką czarnej porzeczki. Jako specjalnie skomponowany pairing do deseru podano kawę Nespresso, jednego z partnerów gali.

W trakcie gali goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) - podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

“Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej