Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Wine & Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

II MIEJSCE

Przystawka: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

III MIEJSCE

Przystawka: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Zwycięskie dania, wybrane przez publiczność, to:

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy (Rafał Wałęsa)

Danie główne: Poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy (Mariusz Kucharczak)

Jury profesjonalne wystąpiło w składzie: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego), Maciej Dobrzyniecki, Jarek Walczyk, Artur Zymerman, Agata Wojda, Maciej Barton oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Madrid Fusión).

Deser (poza konkursem), zaproszonym gościom zaserwował Krzysztof Kopciński - pastry chef N31 Restaurant by Robert Sowa. Przygotował deser jogurtowy z bergamotką, zamszem czekoladowym, makaronikiem z kremem waniliowym z tonką, kruszonką z białej czekolady, praliną z orzecha laskowego, tiulem z białej czekolady z nutką czarnej porzeczki. Jako specjalnie skomponowany pairing do deseru podano kawę Nespresso, jednego z partnerów gali.

W trakcie gali goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) - podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

“Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej