x

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    31.10.2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Wine & Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

II MIEJSCE

Przystawka: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

III MIEJSCE

Przystawka: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Zwycięskie dania, wybrane przez publiczność, to:

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy (Rafał Wałęsa)

Danie główne: Poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy (Mariusz Kucharczak)

Jury profesjonalne wystąpiło w składzie: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego), Maciej Dobrzyniecki, Jarek Walczyk, Artur Zymerman, Agata Wojda, Maciej Barton oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Madrid Fusión).

Deser (poza konkursem), zaproszonym gościom zaserwował Krzysztof Kopciński - pastry chef N31 Restaurant by Robert Sowa. Przygotował deser jogurtowy z bergamotką, zamszem czekoladowym, makaronikiem z kremem waniliowym z tonką, kruszonką z białej czekolady, praliną z orzecha laskowego, tiulem z białej czekolady z nutką czarnej porzeczki. Jako specjalnie skomponowany pairing do deseru podano kawę Nespresso, jednego z partnerów gali.

W trakcie gali goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) - podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

“Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich dziś rozpoczynają się targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL

Wydarzenie od lat dostarcza inspiracji restauratorom, kucharzom oraz menedżerom i właścicielom obiektów noclegowych. Targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL to wydarzenie z dobrze wypracowaną formułą. Pozwala przedstawicielom sektora HoReCa zaczerpnąć wiedzy o nowych i naprawdę nietuzinkowych rozwiązan

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Browarnicy zrzeszeni

25 stycznia 2018 r. w Warszawie powstało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Władze stowarzyszenia zapowiedziały, że niezwłocznie przystąpią do operacyjnego ustanowienia stowarzyszenia oraz organizacji jego prac.

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej