x

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    31.10.2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Wine & Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

II MIEJSCE

Przystawka: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

III MIEJSCE

Przystawka: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Zwycięskie dania, wybrane przez publiczność, to:

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy (Rafał Wałęsa)

Danie główne: Poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy (Mariusz Kucharczak)

Jury profesjonalne wystąpiło w składzie: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego), Maciej Dobrzyniecki, Jarek Walczyk, Artur Zymerman, Agata Wojda, Maciej Barton oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Madrid Fusión).

Deser (poza konkursem), zaproszonym gościom zaserwował Krzysztof Kopciński - pastry chef N31 Restaurant by Robert Sowa. Przygotował deser jogurtowy z bergamotką, zamszem czekoladowym, makaronikiem z kremem waniliowym z tonką, kruszonką z białej czekolady, praliną z orzecha laskowego, tiulem z białej czekolady z nutką czarnej porzeczki. Jako specjalnie skomponowany pairing do deseru podano kawę Nespresso, jednego z partnerów gali.

W trakcie gali goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) - podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

“Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

GALA NIESTANDARDOWA

Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.

Nagroda The Best Chef Awards 2020 - tym razem wirtualnie

Uroczystość ogłoszenia 100 najlepszych szefów kuchni na świecie i innych laureatów The Best Chef Awards 2020 odbędzie się 21, 22 i 23 września w formie wirtualnej. Powód to oczywiście kwestie bezpieczeństwa związane z pandemią.

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Na najwyższym stopniu podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Wczoraj, 27 września, zakończył się dwudniowy finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie wystartowało 10 drużyn, który zdobyły nominację do KPP oraz laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

Kongres Szefów Kuchni 2019

Jak co roku w październiku szefowie kuchni z całej Polski spotkają się w Warszawie, by wymienić się doświadczeniami oraz wysłuchać szeregu merytorycznych wystąpień, a także zapoznać się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej