x

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Wine & Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

II MIEJSCE

Przystawka: Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

III MIEJSCE

Przystawka: Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne: Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Zwycięskie dania, wybrane przez publiczność, to:

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy (Rafał Wałęsa)

Danie główne: Poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy (Mariusz Kucharczak)

Jury profesjonalne wystąpiło w składzie: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego), Maciej Dobrzyniecki, Jarek Walczyk, Artur Zymerman, Agata Wojda, Maciej Barton oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Madrid Fusión).

Deser (poza konkursem), zaproszonym gościom zaserwował Krzysztof Kopciński - pastry chef N31 Restaurant by Robert Sowa. Przygotował deser jogurtowy z bergamotką, zamszem czekoladowym, makaronikiem z kremem waniliowym z tonką, kruszonką z białej czekolady, praliną z orzecha laskowego, tiulem z białej czekolady z nutką czarnej porzeczki. Jako specjalnie skomponowany pairing do deseru podano kawę Nespresso, jednego z partnerów gali.

W trakcie gali goście mogli również obserwować kulinarnych mistrzów przy pracy na scenie live cooking. Swoje dania publiczności zaprezentowali:

Witek Iwański (Raffles Europejski Warsaw) - podwędzany seler z truflami,

Paweł Chomentowski (White One) - mazurski jesiotr z dodatkami: dymu wiśniowego, koziej brody, kiszonego czosnku niedźwiedziego, rajskiego jabłka oraz chrobotka,

Sebastian Olma (Belvedere Restauracja) - smażona wołowina Wagyū w emulsji ostrygowej z sezamem i kremowymi ziemniakami w tempurze.

“Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zwycięzcy 12. edycji Wine&Food Noble Night

W jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje White One oraz Umami. Pozostałe wyróżnione lokale to Destylarnia, Signature oraz Isto.

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or ruszyły pełną parą. Preeliminacje krajowe Bocuse d’Or Polska odbędą się 11 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5.

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej