Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Kategoria: Wino

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Drugie miejsce zajęła Karolina Nowosadzka z warszawskiej Butchery & Wine, trzeci był Kajetan Zalewski reprezentujący Ale Wino w Warszawie.

W konkursie przeprowadzonym 28 października w poznańskim hotelu Ilonn brało udział 30 uczestników - młodzi sommelierzy, kelnerzy, osoby pracujące w restauracjach, sklepach winiarskich i firmach importujących wino. Górną granicą wieku dla uczestników konkursu było 30 lat.

Konkurs miał dwa etapy. Wśród trwających kilka godzin zadań eliminacyjnych znalazły się test z wiedzy o winie, degustacja wina w ciemno, food pairing, rozpoznanie trzech rodzajów alkoholu i dekantacja wina. W czasie finału z udziałem publiczności adepci sztuki sommelierskiej mieli za zadanie zaserwować wino jurorom wcielającym się w role gości hotelowej restauracji, dobierali wino do potrawy przygotowanej przez szefa kuchni, musieli rozpoznać pięć różnych rodzajów alkoholi w ciemno, a na koniec polerowali na czas kieliszki.

„Mimo wyraźnej granicy wieku w konkursie wystartowali zarówno doświadczeni sommelierzy, jak i osoby będące na początku drogi - najmłodszy uczestnik miał zaledwie 18 lat. Poziom konkursu był jednak dość wysoki i wyrównany”, mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury. Jego zdaniem najwięcej problemów sprawiały uczestnikom zadania sensoryczne, które wymagają długiej praktyki i „chłodnej głowy”, a najlepiej wypadły zadania teoretyczne i praktyczne.

Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podkreśla, że formuła konkursu  pozwala młodym sprawdzić swój poziom wiedzy i zawodowy potencjał, a ludziom z branży wyłowić talenty, które przy odpowiednim wsparciu mają szansę stać się w przyszłości gwiazdami w środowisku sommelierów i profesjonalnym wsparciem dla restauratorów w osiąganiu zysków ze sprzedaży wina. „Ucieszył nas finał z udziałem dziewczyny. To pierwszy raz od 12 lat, a w konkurencji startowało w sumie 5 kobiet. Przeważa opinia, że charakter pracy sommeliera nie sprzyja kobietom, tym bardziej doceniamy determinację i odwagę sommelierek pracujących w zawodzie i startujących w konkursach.”, mówi Kamecki.

W konkursie brały udział osoby z całej Polski, jednak większość pracuje w Poznaniu lub Warszawie, ale wśród uczestników znaleźli się także sommelierzy z Trójmiasta, Lublina, Wrocławia, czy Białegostoku. Jurorami byli czołowi polscy sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej