x

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Kategoria: Wino    29.10.2018

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Drugie miejsce zajęła Karolina Nowosadzka z warszawskiej Butchery & Wine, trzeci był Kajetan Zalewski reprezentujący Ale Wino w Warszawie.

W konkursie przeprowadzonym 28 października w poznańskim hotelu Ilonn brało udział 30 uczestników - młodzi sommelierzy, kelnerzy, osoby pracujące w restauracjach, sklepach winiarskich i firmach importujących wino. Górną granicą wieku dla uczestników konkursu było 30 lat.

Konkurs miał dwa etapy. Wśród trwających kilka godzin zadań eliminacyjnych znalazły się test z wiedzy o winie, degustacja wina w ciemno, food pairing, rozpoznanie trzech rodzajów alkoholu i dekantacja wina. W czasie finału z udziałem publiczności adepci sztuki sommelierskiej mieli za zadanie zaserwować wino jurorom wcielającym się w role gości hotelowej restauracji, dobierali wino do potrawy przygotowanej przez szefa kuchni, musieli rozpoznać pięć różnych rodzajów alkoholi w ciemno, a na koniec polerowali na czas kieliszki.

„Mimo wyraźnej granicy wieku w konkursie wystartowali zarówno doświadczeni sommelierzy, jak i osoby będące na początku drogi - najmłodszy uczestnik miał zaledwie 18 lat. Poziom konkursu był jednak dość wysoki i wyrównany”, mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury. Jego zdaniem najwięcej problemów sprawiały uczestnikom zadania sensoryczne, które wymagają długiej praktyki i „chłodnej głowy”, a najlepiej wypadły zadania teoretyczne i praktyczne.

Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podkreśla, że formuła konkursu  pozwala młodym sprawdzić swój poziom wiedzy i zawodowy potencjał, a ludziom z branży wyłowić talenty, które przy odpowiednim wsparciu mają szansę stać się w przyszłości gwiazdami w środowisku sommelierów i profesjonalnym wsparciem dla restauratorów w osiąganiu zysków ze sprzedaży wina. „Ucieszył nas finał z udziałem dziewczyny. To pierwszy raz od 12 lat, a w konkurencji startowało w sumie 5 kobiet. Przeważa opinia, że charakter pracy sommeliera nie sprzyja kobietom, tym bardziej doceniamy determinację i odwagę sommelierek pracujących w zawodzie i startujących w konkursach.”, mówi Kamecki.

W konkursie brały udział osoby z całej Polski, jednak większość pracuje w Poznaniu lub Warszawie, ale wśród uczestników znaleźli się także sommelierzy z Trójmiasta, Lublina, Wrocławia, czy Białegostoku. Jurorami byli czołowi polscy sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

Rośnie popularność win różowych

Trzeba przyznać - wina różowe do niedawna nie były traktowane poważnie, ale to się zmienia. Cieszą się coraz większym uznaniem konsumentów i specjalistów. Na świecie spożycie wina różowego wzrosło aż o 40%, Polska jako kraj o rozwijającej się kulturze wina podąża za światowymi trendami.

Chile w Warszawie

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Adam Pawłowski: Wino w smartfonie

Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórczą mają aplikacje internetowe i mobilne, w których na ocenę trunku składa się średni rating konsumentów.

Rywalizacja polskich winiarzy w Jaśle

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6-7 sierpnia w winnicy Dwie Granice.

ADAM PAWŁOWSKI: FENOMEN EN PRIMEUR

Co roku na początku kwietnia oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na En Primeur, podczas którego degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej