x

Kolacja charytatywna dla Asi

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2018

Na początku czerwca Asia uległa strasznemu, kuriozalnemu wypadkowi. W trakcie próby spektaklu ze studentami pękła szpada, ostrze odskoczyło i wbiło się prosto w skroń Asi. Od tego czasu jest w śpiączce. W tej chwili przebywa w Polskim Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej w Krakowie.

Tak intensywna praca pochłania ogromne koszty, dlatego mamy przyjemność zaprosić Was na wystawną kolację połączoną z pokazem gotowania na żywo. Zaczniemy od obserwacji kucharzy w swoim żywiole, następnie przejdziemy do degustacji przygotowanego przez nich menu w wersji klasycznej lub wegetariańskiej:

Przystawka I - Serek z nerkowców z marynowaną dynią, wędzonym selerem, chrobotkiem i olejem z ostropestu.
Przystawka II - Opalany węgorz w marynowanym solirodzie, duxelle z pieczarek i sos na bazie fermentowanego czosnku / Puree z dyni i batata z marynowaną dynią i chipsami z batatów oraz sezamkiem z czarnego i białego sezamu, płatków migdałów i nasion chia.
Danie główne I - Filet troci wędrownej z pure z salsefii polany oliwą z pieczonych warzyw, kawior z rokitnika oraz szczawik krwisty / Boczniak mikołajkowy z czosnkiem niedźwiedzim, palona ryżowa mozzarella, kremowe wino, mille feuille z waniliową karotką i duszony szpinak.
Danie główne II - Pieczone żebro wołowe w sosie kawowo-czekoladowym, podane na puree z selera pieczonego w cieście chlebowym z kolorowymi burakami marynowanymi / Śląskie gumiklyjzy z dynią oraz wegańskim demi glace.
Deser - Słony sernik karmelowy ze śliwką marynowaną w prażonej kawie i tymianku z lodami z karmelizowanych grzybów, consomme z kaszy gryczanej i ciemnego piwa posypany kruszonką z krystalizowanej czekolady z liofilizowanymi owocami leśnymi / Mus czekoladowy na biszkopcie z bakłażana palonego oraz sorbetem z buraka i dzikiej róży.

Kolację przygotują:
1. Liliana Filipiak
2. Darek Ratuszniak
3. Przemysław Wieloch
4. Darek Zahorański
5. Adam Ciupka
6. Paweł Patejuk
7. Rafał Gajownik
8. Mateusz Czekierda
9. Bartosz Szymczak
10. Kurt Scheller

Serwisem oraz pairingiem win zajmie się Tomasz Tarkowski.Całe wydarzenie poprowadzi Cezary Pazura.

Cena za kolację: 250 zł
Cena za kolację wraz z pairingiem win: 350 zł

Aby wziąć udział w wydarzeniu należy:

1. Zarezerwować miejsce mailowo na life.cooking2018@gmail.com lub osobiście w Centrum Techniki Kulinarnej. Prosimy o podanie wersji menu z lub bez pairingu win.

2. Po otrzymaniu numeru rezerwacji wpłacić odpowiednią kwotę na konto Fundacji „Światło”.
Nr Konta: 34 1240 4009 1111 0000 4490 9943.
W tytule przelewu KONIECZNIE wpisać Joanna Turkowska/nr rezerwacji. Opłaty można też dokonać w Centrum Techniki Kulinarnej.

3. Przesłać potwierdzenie przelewu na life.cooking2018@gmail.com

Organizator:
Bukat

***
Joanna Turkowska jest aktorką, trenerem aktorskim, wykładowcą, artystką, tłumaczką, lektorką. Przed wypadkiem Joanna była wulkanem energii – towarzyska i pełna życia. Studenci ją uwielbiają. Współpracuje z Warszawską Szkołą Filmową, Państwową Akademią Muzyczną w Łodzi, Kinem Muranów, Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Watchout Studio, Szkołą Tańca Astra, Ośrodkiem Tu i Teraz w Kawkowie, Galerią Zachęta i Stowarzyszeniem Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej.

Jeśli nie możecie wziąć udziału w kolacji, a chcielibyście pomóc wybudzić Asię ze śpiączki - nr konta znajdziecie powyżej (z dopiskiem "Joanna Turkowska").
Z całego serca do tego zachęcamy.

#lifecookingdlaasi #lifecooking #pomagamy #wakeupjoanna #bukat#centrumtechnikikulinarnej #doram

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

SLOWFOODOWA AGENDA

Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. Większość z nich to konferencje, panele dyskusyjne i targi otwarte dla publiczności.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej