x

Kolacja charytatywna dla Asi

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Na początku czerwca Asia uległa strasznemu, kuriozalnemu wypadkowi. W trakcie próby spektaklu ze studentami pękła szpada, ostrze odskoczyło i wbiło się prosto w skroń Asi. Od tego czasu jest w śpiączce. W tej chwili przebywa w Polskim Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej w Krakowie.

Tak intensywna praca pochłania ogromne koszty, dlatego mamy przyjemność zaprosić Was na wystawną kolację połączoną z pokazem gotowania na żywo. Zaczniemy od obserwacji kucharzy w swoim żywiole, następnie przejdziemy do degustacji przygotowanego przez nich menu w wersji klasycznej lub wegetariańskiej:

Przystawka I - Serek z nerkowców z marynowaną dynią, wędzonym selerem, chrobotkiem i olejem z ostropestu.
Przystawka II - Opalany węgorz w marynowanym solirodzie, duxelle z pieczarek i sos na bazie fermentowanego czosnku / Puree z dyni i batata z marynowaną dynią i chipsami z batatów oraz sezamkiem z czarnego i białego sezamu, płatków migdałów i nasion chia.
Danie główne I - Filet troci wędrownej z pure z salsefii polany oliwą z pieczonych warzyw, kawior z rokitnika oraz szczawik krwisty / Boczniak mikołajkowy z czosnkiem niedźwiedzim, palona ryżowa mozzarella, kremowe wino, mille feuille z waniliową karotką i duszony szpinak.
Danie główne II - Pieczone żebro wołowe w sosie kawowo-czekoladowym, podane na puree z selera pieczonego w cieście chlebowym z kolorowymi burakami marynowanymi / Śląskie gumiklyjzy z dynią oraz wegańskim demi glace.
Deser - Słony sernik karmelowy ze śliwką marynowaną w prażonej kawie i tymianku z lodami z karmelizowanych grzybów, consomme z kaszy gryczanej i ciemnego piwa posypany kruszonką z krystalizowanej czekolady z liofilizowanymi owocami leśnymi / Mus czekoladowy na biszkopcie z bakłażana palonego oraz sorbetem z buraka i dzikiej róży.

Kolację przygotują:
1. Liliana Filipiak
2. Darek Ratuszniak
3. Przemysław Wieloch
4. Darek Zahorański
5. Adam Ciupka
6. Paweł Patejuk
7. Rafał Gajownik
8. Mateusz Czekierda
9. Bartosz Szymczak
10. Kurt Scheller

Serwisem oraz pairingiem win zajmie się Tomasz Tarkowski.Całe wydarzenie poprowadzi Cezary Pazura.

Cena za kolację: 250 zł
Cena za kolację wraz z pairingiem win: 350 zł

Aby wziąć udział w wydarzeniu należy:

1. Zarezerwować miejsce mailowo na life.cooking2018@gmail.com lub osobiście w Centrum Techniki Kulinarnej. Prosimy o podanie wersji menu z lub bez pairingu win.

2. Po otrzymaniu numeru rezerwacji wpłacić odpowiednią kwotę na konto Fundacji „Światło”.
Nr Konta: 34 1240 4009 1111 0000 4490 9943.
W tytule przelewu KONIECZNIE wpisać Joanna Turkowska/nr rezerwacji. Opłaty można też dokonać w Centrum Techniki Kulinarnej.

3. Przesłać potwierdzenie przelewu na life.cooking2018@gmail.com

Organizator:
Bukat

***
Joanna Turkowska jest aktorką, trenerem aktorskim, wykładowcą, artystką, tłumaczką, lektorką. Przed wypadkiem Joanna była wulkanem energii – towarzyska i pełna życia. Studenci ją uwielbiają. Współpracuje z Warszawską Szkołą Filmową, Państwową Akademią Muzyczną w Łodzi, Kinem Muranów, Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, Watchout Studio, Szkołą Tańca Astra, Ośrodkiem Tu i Teraz w Kawkowie, Galerią Zachęta i Stowarzyszeniem Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej.

Jeśli nie możecie wziąć udziału w kolacji, a chcielibyście pomóc wybudzić Asię ze śpiączki - nr konta znajdziecie powyżej (z dopiskiem "Joanna Turkowska").
Z całego serca do tego zachęcamy.

#lifecookingdlaasi #lifecooking #pomagamy #wakeupjoanna #bukat#centrumtechnikikulinarnej #doram

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

Lexus Hybrid cuisine - Open Gourmet

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedziło siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. Uczestniczyli w wielu wydarzeniach i wymieniali doświadczenie z polskimi szefami kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej