UKIM

Kategoria: Miejsca

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

Nazwa „ukim” to polski odpowiednik „u mamy”, bowiem „u” to po wietnamsku matka, a Kim to nikt inny jak mama właściciela (Cao Kim Oanh), której przepisy posłużyły jako baza do stworzenia menu restauracji. Zjemy więc spring rollsy (3,9-5,9 zł), buna z wołowiną (21,9 zł), rozgrzejemy się zupą pho (15,9-24,9 zł) albo udonem (24,9-27,9 zł). Na większy głód proponowany jest pad thai (17,9-28,9 zł) lub luzowana kaczka z plackiem pszennym, kimchi i łodygą lotosu (35,9 zł), a w opcji dla wegetarian – smażony Pak Choi w sosie ostrygowym (18,9 zł). Fani owoców morza będą mogli rozkoszować się owocami morza grillowanymi na soli himalajskiej (porcja dla dwóch osób 120 zł). Lokal liczy 40 miejsc siedzących. Wystrój restauracji jest dość eklektyczny, a największą uwagę przykuwa mural na jednej ze ścian, na którym spomiędzy liści palm i monster wyłania się młoda kobieta. Jak twierdzi właściciel Cao David – genezą powstania lokalu była pasja do dobrego jedzenia, a długo nie mógł znaleźć miejsca, które zadowoliłoby jego podniebienie. Jak widać, potrzeba matką wynalazku.        

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej