UKIM
Kategoria: Miejsca

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

Nazwa „ukim” to polski odpowiednik „u mamy”, bowiem „u” to po wietnamsku matka, a Kim to nikt inny jak mama właściciela (Cao Kim Oanh), której przepisy posłużyły jako baza do stworzenia menu restauracji. Zjemy więc spring rollsy (3,9-5,9 zł), buna z wołowiną (21,9 zł), rozgrzejemy się zupą pho (15,9-24,9 zł) albo udonem (24,9-27,9 zł). Na większy głód proponowany jest pad thai (17,9-28,9 zł) lub luzowana kaczka z plackiem pszennym, kimchi i łodygą lotosu (35,9 zł), a w opcji dla wegetarian – smażony Pak Choi w sosie ostrygowym (18,9 zł). Fani owoców morza będą mogli rozkoszować się owocami morza grillowanymi na soli himalajskiej (porcja dla dwóch osób 120 zł). Lokal liczy 40 miejsc siedzących. Wystrój restauracji jest dość eklektyczny, a największą uwagę przykuwa mural na jednej ze ścian, na którym spomiędzy liści palm i monster wyłania się młoda kobieta. Jak twierdzi właściciel Cao David – genezą powstania lokalu była pasja do dobrego jedzenia, a długo nie mógł znaleźć miejsca, które zadowoliłoby jego podniebienie. Jak widać, potrzeba matką wynalazku.        

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej