x

UKIM

Kategoria: Miejsca    24.10.2018

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

Nazwa „ukim” to polski odpowiednik „u mamy”, bowiem „u” to po wietnamsku matka, a Kim to nikt inny jak mama właściciela (Cao Kim Oanh), której przepisy posłużyły jako baza do stworzenia menu restauracji. Zjemy więc spring rollsy (3,9-5,9 zł), buna z wołowiną (21,9 zł), rozgrzejemy się zupą pho (15,9-24,9 zł) albo udonem (24,9-27,9 zł). Na większy głód proponowany jest pad thai (17,9-28,9 zł) lub luzowana kaczka z plackiem pszennym, kimchi i łodygą lotosu (35,9 zł), a w opcji dla wegetarian – smażony Pak Choi w sosie ostrygowym (18,9 zł). Fani owoców morza będą mogli rozkoszować się owocami morza grillowanymi na soli himalajskiej (porcja dla dwóch osób 120 zł). Lokal liczy 40 miejsc siedzących. Wystrój restauracji jest dość eklektyczny, a największą uwagę przykuwa mural na jednej ze ścian, na którym spomiędzy liści palm i monster wyłania się młoda kobieta. Jak twierdzi właściciel Cao David – genezą powstania lokalu była pasja do dobrego jedzenia, a długo nie mógł znaleźć miejsca, które zadowoliłoby jego podniebienie. Jak widać, potrzeba matką wynalazku.        

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Nowa restauracja Amaro i Nosalowy Park Hotel & Spa - w lipcu

Pięciogwiazdkowy Nosalowy Park Hotel & Spa w centrum Zakopanego zostanie otwarty 1 lipca. W zabytkowej części obiektu, Villi Marillor, mieścić się będzie nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro - Heart by Amaro.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

El Koktel

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Targi Between kitchen & dining room - II edycja

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki, w Warszawie odbędzie się druga edycja BETWEEN kitchen & dining room. Jest to nowy cykl targów, na których prezentują się firmy i marki związane z kuchnią oraz jadalnią, m.in.: ceramika, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne, meble oraz artykuły spożywcze.

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej