x

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pierwsza nominacja została przyznana na początku listopada Maciejowi Małeckiemu – zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Tydzień później poznaliśmy drugiego finalistę KPP, a został nim laureat Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” – Dawid Konior. Marzec przyniósł kolejne dwie nominacje. Do grona finalistów dołączyli Jarosław Owczarczyk, który otrzymał najwyższe noty od jury Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych „L’Art de la cuisine Martell”, oraz Piotr Huszcz, znany również z poprzedniej edycji KPP, który w tym roku miejsce do finału wywalczył w Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. W marcu dowiedzieliśmy się również o piątym finaliście, którym będzie Bartosz Peter, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Zgodnie z regulaminem tego konkursu zwycięzca edycji ubiegłorocznej może wystartować w kolejnym finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych” bez konieczności dodatkowych eliminacji. W historii Kulinarnego Pucharu Polski z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podoła temu zadaniu? – Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy zawodnicy, którzy otrzymują nominację do KPP, to utalentowani kucharze, mający w głowie ciekawe koncepcje dań, wiedzę na temat technik kulinarnych oraz doświadczenie zawodowe. Myślę jednak, że warto, aby tegoroczni finaliści docenili przeciwnika, jakim jest Bartosz Peter, przede wszystkim z uwagi na jego intensywne treningi stanowiące element przygotowań do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – odpowiada Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski. Przed nami jeszcze pięć konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, którego finał odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

POLSKIE PRZYGOTOWANIA DO FINAŁÓW BOCUSE D'OR

W finale Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoniono zwycięzcę, a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d’Or w Turynie. Kandydata Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk i Łukasz Konik.

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!

W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej