WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pierwsza nominacja została przyznana na początku listopada Maciejowi Małeckiemu – zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Tydzień później poznaliśmy drugiego finalistę KPP, a został nim laureat Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” – Dawid Konior. Marzec przyniósł kolejne dwie nominacje. Do grona finalistów dołączyli Jarosław Owczarczyk, który otrzymał najwyższe noty od jury Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych „L’Art de la cuisine Martell”, oraz Piotr Huszcz, znany również z poprzedniej edycji KPP, który w tym roku miejsce do finału wywalczył w Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. W marcu dowiedzieliśmy się również o piątym finaliście, którym będzie Bartosz Peter, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Zgodnie z regulaminem tego konkursu zwycięzca edycji ubiegłorocznej może wystartować w kolejnym finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych” bez konieczności dodatkowych eliminacji. W historii Kulinarnego Pucharu Polski z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podoła temu zadaniu? – Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy zawodnicy, którzy otrzymują nominację do KPP, to utalentowani kucharze, mający w głowie ciekawe koncepcje dań, wiedzę na temat technik kulinarnych oraz doświadczenie zawodowe. Myślę jednak, że warto, aby tegoroczni finaliści docenili przeciwnika, jakim jest Bartosz Peter, przede wszystkim z uwagi na jego intensywne treningi stanowiące element przygotowań do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – odpowiada Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski. Przed nami jeszcze pięć konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, którego finał odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej