x

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pierwsza nominacja została przyznana na początku listopada Maciejowi Małeckiemu – zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Tydzień później poznaliśmy drugiego finalistę KPP, a został nim laureat Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” – Dawid Konior. Marzec przyniósł kolejne dwie nominacje. Do grona finalistów dołączyli Jarosław Owczarczyk, który otrzymał najwyższe noty od jury Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych „L’Art de la cuisine Martell”, oraz Piotr Huszcz, znany również z poprzedniej edycji KPP, który w tym roku miejsce do finału wywalczył w Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. W marcu dowiedzieliśmy się również o piątym finaliście, którym będzie Bartosz Peter, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Zgodnie z regulaminem tego konkursu zwycięzca edycji ubiegłorocznej może wystartować w kolejnym finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych” bez konieczności dodatkowych eliminacji. W historii Kulinarnego Pucharu Polski z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podoła temu zadaniu? – Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy zawodnicy, którzy otrzymują nominację do KPP, to utalentowani kucharze, mający w głowie ciekawe koncepcje dań, wiedzę na temat technik kulinarnych oraz doświadczenie zawodowe. Myślę jednak, że warto, aby tegoroczni finaliści docenili przeciwnika, jakim jest Bartosz Peter, przede wszystkim z uwagi na jego intensywne treningi stanowiące element przygotowań do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – odpowiada Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski. Przed nami jeszcze pięć konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, którego finał odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC & Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej