x

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pierwsza nominacja została przyznana na początku listopada Maciejowi Małeckiemu – zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Tydzień później poznaliśmy drugiego finalistę KPP, a został nim laureat Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” – Dawid Konior. Marzec przyniósł kolejne dwie nominacje. Do grona finalistów dołączyli Jarosław Owczarczyk, który otrzymał najwyższe noty od jury Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych „L’Art de la cuisine Martell”, oraz Piotr Huszcz, znany również z poprzedniej edycji KPP, który w tym roku miejsce do finału wywalczył w Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. W marcu dowiedzieliśmy się również o piątym finaliście, którym będzie Bartosz Peter, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Zgodnie z regulaminem tego konkursu zwycięzca edycji ubiegłorocznej może wystartować w kolejnym finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych” bez konieczności dodatkowych eliminacji. W historii Kulinarnego Pucharu Polski z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podoła temu zadaniu? – Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy zawodnicy, którzy otrzymują nominację do KPP, to utalentowani kucharze, mający w głowie ciekawe koncepcje dań, wiedzę na temat technik kulinarnych oraz doświadczenie zawodowe. Myślę jednak, że warto, aby tegoroczni finaliści docenili przeciwnika, jakim jest Bartosz Peter, przede wszystkim z uwagi na jego intensywne treningi stanowiące element przygotowań do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – odpowiada Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski. Przed nami jeszcze pięć konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, którego finał odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak zaoszczędzić 170 zł?

25-28 lutego odbędzie się Expo Sweet. Tym razem w nowym miejscu - warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14. Mamy dla naszych czytelników poradę o wymiernej wartości 170 zł. Otóż tyle właśnie zaoszczędzi osoba, która chciałaby wybrać się na najsmaczniejsze targi w Polsce.

Kobiecy Punkt Jedzenia

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Konkurs marketingu Golden Arrow - zapraszamy!

Redakcja magazynu "Food Service" oraz portalu Ouichef.pl zaprasza branżę HoReCa do zgłaszania swoich projektów w konkursie Golden Arrow.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej