x

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Obecnie Fabryka Pizzy liczy 14 restauracji, z czego trzy zostały uruchomione przez grupę Sfinks w ramach masterfranczyzy. Pod koniec 2016 r. Sfinks Polska zawarł dwuetapową umowę z udziałowcem Fabryki Pizzy. W pierwszym etapie, trwającym do 31.03.2018 r., Sfinks miał otworzyć swoje restauracje i ocenić potencjał marki. Teraz spółka zdecydowała o przejściu do drugiego etapu, którym jest dalszy rozwój sieci oraz przejęcie wszystkich udziałów w Fabryce Pizzy, a w efekcie – marki i całej sieci.

– Marka jest bardzo ciekawa, wyróżnia się na tle innych restauracji włoskich, a do tego jest formatem sieciowym, w czym się specjalizujemy. Teraz dodatkowo dysponujemy wynikami praktycznego testu, jakim było uruchomienie własnych Fabryk Pizzy. Pozwoliło to nam ocenić rzeczywisty potencjał tego konceptu, co się w nim sprawdza, co można ulepszyć i gdzie osiągnąć synergię z sieciami Sfinks Polska SA. Wnioski były na tyle pozytywne, że zdecydowaliśmy o zakupie sieci – komentuje Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

Fabryka Pizzy to sieć restauracji z kuchnią włoską, działających m.in. w Warszawie, Krakowie oraz Trójmieście. Sieć aktualnie liczy 14 lokali, z czego trzy (w Warszawie, podwarszawskim Piastowie i Zgierzu) uruchomiła grupa Sfinks. Spółka ma w planie dalszy rozwój sieci. Aktualnie przygotowywane są otwarcia Fabryki Pizzy w Kołobrzegu, Mińsku Mazowieckim i Łodzi.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SPECJALNIE DLA CUKIERNIKÓW

Polska drużyna zakwalifikowała się do Coupe du Monde de la Pâtisserie, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie. W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti - Szkole Kulinarnej.

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

The Best Chef Awards 2021 w Amsterdamie

13, 14 i 15 września stolica Holandii będzie gościć piątą edycję konkursu The Best Chef Awards. Podczas uroczystej gali uhonorowani zostaną najlepsi szefowie kuchni z całego świata.

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Gala Finałowa MONIN Cup Poland 2018

MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów. Oto lista 24 zakwalifikowanych uczestników do finału MONIN Cup Poland 2018. Już 8 października dowiemy się kto zdobędzie najwięcej punktów i wyjedzie do Paryża na Globalny Finał MONIN Cup.

Madrid Fusion powraca - na żywo i wirtuanie

Tegoroczny Madrid Fusion, jeden z największych światowych kongresów gastronomicznych, po raz pierwszy w historii odbędzie się nie tylko stacjonarnie, ale będzie także w całości transmitowany przez internet.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej