x

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje co roku polskie osobistości gastronomiczne do nagród AIG Prix – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny – hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin. Podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa kuchni – Marka Flisińskiego (Water & Wine). Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera – Kamil Wojtasiak (Butchery & Wine). Słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak (Nanan), wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

NAGRODY AIG Prix 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017)
Prix au Chef de L’Avenir/Nagroda Szefa Przyszłości – Marek Flisiński, Water & Wine (Nałęczów)
Prix au Chef Pâtissier/Nagroda Szefa Cukiernictwa – Justyna Kawiak, cukiernia Nanan (Wrocław)
Prix au Sommelier/Nagroda Sommeliera – Kamil Wojtasiak, Butchery & Wine (Warszawa)
Prix de la Littérature Gastronomique/Nagroda Literatury Gastronomicznej – Małgorzata Kalemba-Drożdż, „Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
Prix Multimedia/Nagroda Multimediów – Food & Friends – Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk


NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ:
MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne – Adam Chrząstowski (Ed Red Warszawa i Kraków)
PRZYJACIEL SMAKU – udział w rozwoju i podnoszeniu poziomu polskiej gastronomii – Magda Gessler
POLSKI PRODUKT – Szynka Dylewska Dojrzewająca – Kalinówka (Wzgórza Dylewskie)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej