x

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.04.2018

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje co roku polskie osobistości gastronomiczne do nagród AIG Prix – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny – hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin. Podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa kuchni – Marka Flisińskiego (Water & Wine). Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera – Kamil Wojtasiak (Butchery & Wine). Słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak (Nanan), wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

NAGRODY AIG Prix 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017)
Prix au Chef de L’Avenir/Nagroda Szefa Przyszłości – Marek Flisiński, Water & Wine (Nałęczów)
Prix au Chef Pâtissier/Nagroda Szefa Cukiernictwa – Justyna Kawiak, cukiernia Nanan (Wrocław)
Prix au Sommelier/Nagroda Sommeliera – Kamil Wojtasiak, Butchery & Wine (Warszawa)
Prix de la Littérature Gastronomique/Nagroda Literatury Gastronomicznej – Małgorzata Kalemba-Drożdż, „Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
Prix Multimedia/Nagroda Multimediów – Food & Friends – Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk


NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ:
MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne – Adam Chrząstowski (Ed Red Warszawa i Kraków)
PRZYJACIEL SMAKU – udział w rozwoju i podnoszeniu poziomu polskiej gastronomii – Magda Gessler
POLSKI PRODUKT – Szynka Dylewska Dojrzewająca – Kalinówka (Wzgórza Dylewskie)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Jak znaleźć pracę kucharza i szefa kuchni? NESTLÉ Professional podpowiada

Marka NESTLÉ Professional chce wspierać pracowników branży gastronomicznej w poszukiwaniu pracy w nowej pandemicznej rzeczywistości.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

25 lat MULTIVAC Polska

MULTIVAC to wiodący na świecie producent dostarczający najlepszych rozwiązań opakowaniowych, stosowanych do pakowania artykułów spożywczych oraz produktów biotechnologicznych i sprzętu medycznego a także towarów przemysłowych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej