x

Znamy już wyniki I na świecie turnieju barmańskiego w technologii VR

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.10.2018

W Polsce zostały rozegrane pierwsze na świecie rozgrywki dla barmanów w formule eSportowej! W projekcie Stock Prestige Bartender VR League brali udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści sprawdzając swoje umiejętności barmańskie i wiedzę na temat receptur drinków.

Po eliminacjach odbyły się 3 turnieje – w Gdańsku, w Krakowie i w Warszawie, których zwycięzcy 17 października zmierzyli się w rozgrywce finałowej w stolicy.

Innowacyjna formuła
Stock Prestige Bartender VR League to nowatorski projekt powstały w wyniku współpracy firm Stock Polska i VR Factory. Są to pierwsze na świecie rozgrywki barmańskie w formule eSportowej, w której uczestnicy za pomocą odpowiedniego sprzętu i specjalnie dedykowanej aplikacji mogą doskonalić się w sztuce barmańskiej i konkurować ze sobą w wirtualnym świecie. Spośród 32 najlepszych barmanów, którzy wzięli udział w serii rozgrywek wyłoniono laureata – najlepszego z najlepszych. Fakt, że jest to pierwszy na świecie tego typu projekt i że odbył się on właśnie w Polsce, zdecydowanie może być powodem do dumy.
Turniej Towarzyszący – Warszawa

Po turniejach w Gdańsku i Krakowie przyszedł czas na Warszawę, gdzie barmani walczyli o ostanie miejsce do Wielkiego Finału. Laureatami zostali:
    1. Mateusz Środa – awans do Finału Głównego
    2. Marcin Kulikowski
    3. Piotr Żurawski

Podczas środowego wydarzenia w Lofcie44 przewidziano także wiele atrakcji: konkurs na selfie wraz z Kinley a także turnieje VR dla dziennikarzy oraz konsumentów.
Wielki Finał
W Turnieju Głównym z kolei konkurowali już prawdziwi profesjonaliści ze świata barmaństwa. Zmierzyli się w nim reprezentanci 3 miast, gdzie odbyły się Turnieje Towarzyszące: Mikołaj Zawada (Kraków), Mark Rybak (Gdańsk), Mateusz Środa (Warszawa). Walka mistrzów była zawzięta i dostarczyła wszystkim obecnym wielu emocjonujących przeżyć. Rozgrywała się ona na głównej scenie, przy dużym aplauzie wszystkich zgromadzonych gości. Po wielkich emocjach, zwycięzcą I edycji Stock Prestie Bartender VR League został Mikołaj Zawada z Krakowa.

Stock Prestige Bartender VR League
Aplikacja Bartender VR League zainspirowana grą barmańską „Bartender VR Simulator” została opracowana przez firmę VR Factory we współpracy z sześciokrotnym mistrzem świata barmanów, Tomaszem Małkiem.  Projekt ten został nagrodzony w tym roku na największej konferencji branżowej Game Developers Conference w San Francisco jako jedna z najbardziej innowacyjnych na świecie aplikacji wirtualnej rzeczywistości w kategorii „Trening – Edukacja”.
Więcej szczegółów na temat Stock Prestige Bartender VR League można znaleźć na stronie www.spbvrl.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tip dla załogi: El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi premiują pracowników

7 grudnia (poniedziałek) w restauracjach El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi odbędzie się akcja "Tip dla załogi". 100 % otrzymanego dochodu z zamówień tego dnia zostanie przekazane na dodatkową premię mikołajkową dla wszystkich pracowników restauracji.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

Bocuse d’Or Poland 2021 - ruszyły zgłoszenia

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2021 ruszyły pełną parą! - Chcemy, by konkurs był namiastką powrotu do normalności, nadawał kolorytu codziennej pracy w gastronomii i sprawił radość z branżowego spotkania! - czytamy w oświadczeniu komitetu organizacyjnego.

Znamy wyniki konkursu kucharskiego Archimagirus 2020!

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego, wspomaganego przez Oliwiera Kowalczyka i Oskara Wiewiórskiego (restauracja Powidok w Łodzi), zajęła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Archimagirus, który odbył się 3-4 września w Hotelu Zamek Gniew. W tym roku na talerzach królował łosoś.

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej