x

30 lat działalności firmy Fanex

Kategoria: Twój biznes - oferta

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, w bieżącym roku obchodzi jubileusz 30-lecia istnienia firmy. W ciągu tego czasu z kilkuosobowej firmy powstał prężnie i dynamicznie działający podmiot, który zatrudnia obecnie ponad 300 osób.

Z każdym rokiem spółka zwiększa skalę produkcji swoich wyrobów oraz notuje wzrosty sprzedaży zarówno na polskim rynku jak i za granicą. Pomimo obecnej skali działalności, jedna rzecz pozostaje niezmienna - Fanex nadal utrzymuje rodzinny charakter.
Firma Fanex rozpoczęła działalność w 1988 r  od produkcji soków owocowych, majonezu i sosu typu BBQ w wynajętej hali produkcyjnej w Izabelinie. W krótkim czasie, szukając lepszego miejsca, zakład został przeniesiony do Machnatki, a następnie do Piaseczna – to właśnie tutaj Fanex rozszerzył swoją produkcję o ketchupy warzywne, sosy majonezowe i musztardowe oraz o rozlew oleju. Była to produkcja głównie dla detalu – małe opakowania szklane oraz plastikowe o gramaturze 100-250g.
W 1992 roku potrzeba zwiększenia powierzchni produkcyjnej, zmusiła firmę do przeprowadzki na warszawski Żerań, gdzie kierownictwo zawiązało spółkę z SPC (największa Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie), od której Fanex przejął produkcję piekarską – paluszki słone, z makiem i z sezamem oraz drugą halę produkcyjną na produkcję owocowo-warzywną.
Asortyment z każdym rokiem rozszerzał się, rodzaje opakowań również, zmienili się też klienci – przeważać zaczęli odbiorcy gastronomiczni oraz wzrosło zapotrzebowanie na większe opakowania produktów.
W 2005 roku Fanex zdecydował się na zakup Zakładu Owocowo-Warzywnego w Radonicach, do którego po generalnym remoncie sukcesywnie przeniesiono produkcję. Stopniowe rozbudowywanie zakładu koło Błonia,, pozwoliło firmie na dynamiczny rozwój oraz diametralny wzrost sprzedaży. Nastąpiło znaczące powiększenie powierzchni produkcji, zwiększenie wolumenów oraz wzrost zatrudnienia personelu i rozbudowa parku maszynowego (nowe procesory, nowe linie rozlewnicze).  Firma sukcesywnie dokonuje usprawnień oraz modernizacji przedsiębiorstwa podążając za globalnymi trendami produkcji spożywczej.
Fanex zatrudnia obecnie ponad 300 pracowników i jest jednym z większych lokalnych pracodawców. Dysponuje trzema halami produkcyjnymi – dwiema do produkcji sosów majonezowych i owocowo-warzywnych oraz halą do produkcji wyrobów typu piekarniczego.
Oferta produktów Fanex charakteryzuje się dużą różnorodnością – firma posiada ok. 450 oryginalnych receptur bazujących na ok. 150 różnych surowcach: majonezy, sosy majonezowe, na ciepło, na zimno, z dodatkami smakowymi typu przyprawy, warzywa, pikle, ketchupy, sosy pomidorowe gładkie lub z warzywami. Wyroby oferowane są również w niezwykle zróżnicowanych pod względem gramatury (od 10g, aż po 10kg) i rodzajów opakowań – ponad 400 indeksów (butelek, worków, wiader, kartonów, tacek, folii do saszetek, nakrętek, etykiet).
Na terenie firmy znajduje się aż 5 linii butelkowych, które są w stanie zapakować butelki w gramaturze od 250g po 1,2kg, linie do rozlewu dużych opakowań od 1kg do 10kg oraz 11 urządzeń do konfekcjonowania w opakowania typu kubeczki i saszetki od gramatury 10g do 250g.
 
Obecnie do grona kluczowych klientów należą m.in. sieci gastronomiczne, dystrybutorzy HoReCa, restauracje, bary bistro, hotele, firmy cateringowe, stacje paliw, food trucki i wszelkiego rodzaju punkty typu convenience store.
Oprócz sprzedaży na rynku krajowym, produkty Fanex eksportowane są również na wiele rynków zagranicznych - do Danii, Niemiec, Anglii, USA, krajów skandynawskich, Węgier, Rumunii, Czech, Słowacji czy Chorwacji.
- Jubileusz 30-lecia założenia firmy Fanex, to dla nas duże święto i ważny czas w działalności naszej firmy. Jest to nie tylko okazja do dokonania oceny i weryfikacji dotychczasowych osiągnięć, ale również impuls do podejmowania nowych, odważnych decyzji i realizacji dalekosiężnych planów marki – mówi Piotr Kubiczek, Dyrektor Handlowy w firmie Fanex.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lepiej schłodzone

W nadchodzące ciepłe dni warto szczególnie zabezpieczyć produkty łatwo psujące się. Ciastko z kremem doskonale wygląda wystawione na barze kawiarni, ale w trakcie letnich upałów lepiej je schłodzić, aby goście wyszli zdrowi i zadowoleni.

WYGODA ZAPROGRAMOWANA

Jakie rozwiązania przygotowali producenci oprogramowań dla gastronomii i które z nich szczególnie dobrze sprawdzą się w gorącym, świąteczno-noworocznym okresie? Przedstawiamy nowe możliwości atrakcyjne zarówno dla właścicieli, jak i gości restauracji.

Pizza Hut we franczyzie

AmRest wdraża model franczyzowy dla restauracji Pizza Hut w Europie Środkowo-Wschodniej. Dzięki rozwojowi franczyzy marka przyśpieszy dynamikę wzrostu oraz zwiększy swój zasięg w mniejszych ośrodkach od 80 tys. mieszkańców.

ZAMÓWIONE, DOSTARCZONE

To już od dawna nie tylko pizza i fast food. Jak wygląda rynek dostaw jedzenia do domu, jak rozwija się w Polsce i jakie są światowe trendy? Na branżowych konferencjach coraz częściej porusza się wspomniane kwestie.

Transportowanie żywności

Catering to chyba najbardziej skomplikowana działalność na rynku gastronomicznym. Już samo dostarczenie jedzenia na miejsce wydarzenie jest nie lada przedsięwzięciem wymagającym precyzyjnego zaplanowania oraz sporej liczby specjalistycznego sprzętu.

Śniadania hotelowe z Fanex

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - zarówno w opinii dietetyków, jak i hotelarzy. Jest ono także coraz ważniejszym argumentem, który hotelowi goście biorą pod uwagę wybierając obiekt.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej