Położenie winnicy:
Pawlikowice 1a, 32-020 Wieliczka
Powierzchnia:
15 ha
Krótka charakterystyka terroir:
południowy stok na Pogórzu Wielickim, źródlisko rzeki Wilgi
Roczna produkcja:
100 hl
Uprawiane szczepy:
chardonnay, riesling, pinot noir, merlot i w mniejszych ilościach: sauvignon blanc, muscat ottonel, grüner veltliner, cabernet sauvignon, cabernet franc
Najważniejsze nagrody:
wina nie były jeszcze wysyłane na znaczące konkursy; zostały jednak pochwalone przez Warrena Winiarskiego czy przez Jancis Robinson w „The Financial Times”
Restauracje, w których można kupić wino : Atelier Amaro, Kieliszki na Hożej, Albertina, Biała Róża, Enoteka Pergamin, Vintage, Jadka, Szamma
Strona internetowa:
www.winnicawieliczka.com
Krzewy winorośli uprawiane są bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, a o ich bezpieczeństwo dba sama natura. Winoroślom towarzyszy sad ze starymi odmianami jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu również len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca oraz liczne zioła. Sami winiarze tłumaczą, że ich wina są pełne, długie, odzwierciedlające potencjał siedliska oraz nadają się do długiego dojrzewania.
Doświadczenie winiarzy idzie w parze z ich wykształceniem. Agnieszka Rousseau ma za sobą gruntowne wykształcenie enologiczne. Jej wiedzę teoretyczną przypieczętował dyplom National d’Oenologie na Uniwersytecie Montpellier I we Francji. Praktyczne umiejętności zdobywała zaś między innymi w winnicach i winiarniach we Francji, w Nowej Zelandii, Szwajcarii, Australii, Rumunii, Rosji, Indiach. Winiarze przyznają, że zajmują się produkcją wina na trzy etaty. Pomimo pełnego pasji zaangażowania egzekwowanie płatności od klientów kładzie się cieniem na ich pracy, ale – jak mówią – tak wygląda smutna rzeczywistość polskiego biznesu. Przekonanie większości Polaków, że za granicą wszystko jest lepszej jakości niż w kraju, też nie pomaga. Sytuację komplikuje także niskie spożycie wina na głowę. Mówiąc o przyszłości polskiej branży winiarskiej, Rousseau i Jaskóła zwracają uwagę na potrzebę dalszej edukacji zarówno konsumentów, jak i winiarzy. Jednocześnie przyznają, że poziom jakości polskich win wzrasta, ale wciąż jest nierówny. Obok siebie są wina na światowym poziomie i bardzo mierne.
TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
RONDO, CZYLI GM 6494-5
Krzyżówki odmian zarya severa × saint laurent dokonał w latach 60. ubiegłego wieku czeski hodowca Vilém Kraus. Odmiana jest uprawiana w Niemczech, Holandii, Belgii, Szwecji i Polsce. Jak widać, dobrze sobie radzi w chłodnym klimacie, pod warunkiem, że temperatury w zimie nie są zbyt mocno zróżnicowane. Na stronie Wojciecha Bosaka Winologia.pl przeczytamy, że w ciągu minionej dekady rondo stało się jedną z najczęściej sadzonych w Polsce odmian. Wina z tego szczepu mają zwykle ciemnorubinową barwę, są dość skoncentrowane, soczyste, z wyraźnie wyczuwalnym owocem, m.in. czereśnią, oraz mocno zarysowaną taniną oraz kwasowością.


WINNICA WIELICZKA


Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

Zobacz także

Simply Great Italian Wines

Coroczne międzynarodowe wydarzenie winiarskie, prezentujące przekrojowo winnice i wina z interesujących regionów Włoch, 10 maja br. już po raz trzeci zawitało do Warszawy, potwierdzając tym samym ważną pozycję Polski na światowej mapie konsumentów włoskiego wina.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Kramer

Wino od zawsze towarzyszyło mu w pracy. Od 1997 r. związany z poznańską gastronomią. Przez 11 lat pracował w hotelu Mercure w Poznaniu. Przez kolejnych sześć był kierownikiem baru oraz sommelierem w wine barze Mielżyński. Od 2002 r. należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

