WINNICA WIELICZKA
Kategoria: Wino

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Położenie winnicy:
Pawlikowice 1a, 32-020 Wieliczka
Powierzchnia:
15 ha
Krótka charakterystyka terroir:
południowy stok na Pogórzu Wielickim, źródlisko rzeki Wilgi
Roczna produkcja:
100 hl
Uprawiane szczepy:
chardonnay, riesling, pinot noir, merlot i w mniejszych ilościach: sauvignon blanc, muscat ottonel, grüner veltliner, cabernet sauvignon, cabernet franc
Najważniejsze nagrody:
wina nie były jeszcze wysyłane na znaczące konkursy; zostały jednak pochwalone przez Warrena Winiarskiego czy przez Jancis Robinson w „The Financial Times”
Restauracje, w których można kupić wino : Atelier Amaro, Kieliszki na Hożej, Albertina, Biała Róża, Enoteka Pergamin, Vintage, Jadka, Szamma
Strona internetowa:
www.winnicawieliczka.com  

Krzewy winorośli uprawiane są bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, a o ich bezpieczeństwo dba sama natura. Winoroślom towarzyszy sad ze starymi odmianami jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu również len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca oraz liczne zioła. Sami winiarze tłumaczą, że ich wina są pełne, długie, odzwierciedlające potencjał siedliska oraz nadają się do długiego dojrzewania.

Doświadczenie winiarzy idzie w parze z ich wykształceniem. Agnieszka Rousseau ma za sobą gruntowne wykształcenie enologiczne. Jej wiedzę teoretyczną przypieczętował dyplom National d’Oenologie na Uniwersytecie Montpellier I we Francji. Praktyczne umiejętności zdobywała zaś między innymi w winnicach i winiarniach we Francji, w Nowej Zelandii, Szwajcarii, Australii, Rumunii, Rosji, Indiach. Winiarze przyznają, że zajmują się produkcją wina na trzy etaty. Pomimo pełnego pasji zaangażowania egzekwowanie płatności od klientów kładzie się cieniem na ich pracy, ale – jak mówią – tak wygląda smutna rzeczywistość polskiego biznesu. Przekonanie większości Polaków, że za granicą wszystko jest lepszej jakości niż w kraju, też nie pomaga. Sytuację komplikuje także niskie spożycie wina na głowę. Mówiąc o przyszłości polskiej branży winiarskiej, Rousseau i Jaskóła zwracają uwagę na potrzebę dalszej edukacji zarówno konsumentów, jak i winiarzy. Jednocześnie przyznają, że poziom jakości polskich win wzrasta, ale wciąż jest nierówny. Obok siebie są wina na światowym poziomie i bardzo mierne.


TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
RONDO, CZYLI GM 6494-5
Krzyżówki odmian zarya severa × saint laurent dokonał w latach 60. ubiegłego wieku czeski hodowca Vilém Kraus. Odmiana jest uprawiana w Niemczech, Holandii, Belgii, Szwecji i Polsce. Jak widać, dobrze sobie radzi w chłodnym klimacie, pod warunkiem, że temperatury w zimie nie są zbyt mocno zróżnicowane. Na stronie Wojciecha Bosaka Winologia.pl przeczytamy, że w ciągu minionej dekady rondo stało się jedną z najczęściej sadzonych w Polsce odmian. Wina z tego szczepu mają zwykle ciemnorubinową barwę, są dość skoncentrowane, soczyste, z wyraźnie wyczuwalnym owocem, m.in. czereśnią, oraz mocno zarysowaną taniną oraz kwasowością.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej