x

WINNICA WIELICZKA

Kategoria: Wino    30.04.2018

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Położenie winnicy:
Pawlikowice 1a, 32-020 Wieliczka
Powierzchnia:
15 ha
Krótka charakterystyka terroir:
południowy stok na Pogórzu Wielickim, źródlisko rzeki Wilgi
Roczna produkcja:
100 hl
Uprawiane szczepy:
chardonnay, riesling, pinot noir, merlot i w mniejszych ilościach: sauvignon blanc, muscat ottonel, grüner veltliner, cabernet sauvignon, cabernet franc
Najważniejsze nagrody:
wina nie były jeszcze wysyłane na znaczące konkursy; zostały jednak pochwalone przez Warrena Winiarskiego czy przez Jancis Robinson w „The Financial Times”
Restauracje, w których można kupić wino : Atelier Amaro, Kieliszki na Hożej, Albertina, Biała Róża, Enoteka Pergamin, Vintage, Jadka, Szamma
Strona internetowa:
www.winnicawieliczka.com  

Krzewy winorośli uprawiane są bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, a o ich bezpieczeństwo dba sama natura. Winoroślom towarzyszy sad ze starymi odmianami jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu również len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca oraz liczne zioła. Sami winiarze tłumaczą, że ich wina są pełne, długie, odzwierciedlające potencjał siedliska oraz nadają się do długiego dojrzewania.

Doświadczenie winiarzy idzie w parze z ich wykształceniem. Agnieszka Rousseau ma za sobą gruntowne wykształcenie enologiczne. Jej wiedzę teoretyczną przypieczętował dyplom National d’Oenologie na Uniwersytecie Montpellier I we Francji. Praktyczne umiejętności zdobywała zaś między innymi w winnicach i winiarniach we Francji, w Nowej Zelandii, Szwajcarii, Australii, Rumunii, Rosji, Indiach. Winiarze przyznają, że zajmują się produkcją wina na trzy etaty. Pomimo pełnego pasji zaangażowania egzekwowanie płatności od klientów kładzie się cieniem na ich pracy, ale – jak mówią – tak wygląda smutna rzeczywistość polskiego biznesu. Przekonanie większości Polaków, że za granicą wszystko jest lepszej jakości niż w kraju, też nie pomaga. Sytuację komplikuje także niskie spożycie wina na głowę. Mówiąc o przyszłości polskiej branży winiarskiej, Rousseau i Jaskóła zwracają uwagę na potrzebę dalszej edukacji zarówno konsumentów, jak i winiarzy. Jednocześnie przyznają, że poziom jakości polskich win wzrasta, ale wciąż jest nierówny. Obok siebie są wina na światowym poziomie i bardzo mierne.


TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
RONDO, CZYLI GM 6494-5
Krzyżówki odmian zarya severa × saint laurent dokonał w latach 60. ubiegłego wieku czeski hodowca Vilém Kraus. Odmiana jest uprawiana w Niemczech, Holandii, Belgii, Szwecji i Polsce. Jak widać, dobrze sobie radzi w chłodnym klimacie, pod warunkiem, że temperatury w zimie nie są zbyt mocno zróżnicowane. Na stronie Wojciecha Bosaka Winologia.pl przeczytamy, że w ciągu minionej dekady rondo stało się jedną z najczęściej sadzonych w Polsce odmian. Wina z tego szczepu mają zwykle ciemnorubinową barwę, są dość skoncentrowane, soczyste, z wyraźnie wyczuwalnym owocem, m.in. czereśnią, oraz mocno zarysowaną taniną oraz kwasowością.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Rośnie popularność win różowych

Trzeba przyznać - wina różowe do niedawna nie były traktowane poważnie, ale to się zmienia. Cieszą się coraz większym uznaniem konsumentów i specjalistów. Na świecie spożycie wina różowego wzrosło aż o 40%, Polska jako kraj o rozwijającej się kulturze wina podąża za światowymi trendami.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Wrocław winem już płynie

Piwny Wrocław długo opierał się winnej rewolucji. Tamtejsi amatorzy wina z zazdrością przyglądali się temu, co dzieje się w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Ale w końcu coś się przełamało - obecnie jest już kilkadziesiąt wrocławskich adresów, pod które warto wybrać się na wino.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej