x

ARIGATOR RAMEN SHOP

Kategoria: Miejsca    30.04.2018

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Lokal nie jest duży (ma tylko 23 miejsca), a w przytulnym wnętrzu dominują drewno i ciepłe brązy. Arigator otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00-22:00 z przerwą techniczną w 16:00-17:00 – to zwyczaj obecny w coraz większej liczbie lokali. Jak nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w ramenie, jednym z modniejszych w ostatnim czasie dań na stołecznej mapie gastronomicznej. W aktualnym menu Arigatora azjatyckie danie na bazie bulionu i makaronu ryżowego z dodatkami dostępne jest w pięciu mniej i bardziej klasycznych wersjach, m.in.: Shio (z chaschu, sercówkami, szczypiorem, pomidorkami cherry i naruto), Shoyu (z boczniakami kakuni, jajkiem, glonami wakame i prażonym czosnkiem) czy veggie ramen z wędzonym tofu, musztardowcem, grzybami shitake i porem. Wszystkie rameny mają taką samą cenę – 32 zł. Oprócz głównego punku programu w lokalu spróbujecie także małych przystawek: fasoli edamame z solą morską (10 zł), szpinaku wodnego z sosem sojowym i prażonym czosnkiem (12 zł) czy pierożków gyoza z wieprzowiną (16 zł). Natomiast na deser koniecznie zamówcie ciasto Matcha z kremem mascarpone (15 zł).

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Ruszyła Pracownia Lary Gessler

Pod koniec czerwca swoją działalność zainaugurowała Pracownia Kulinarna Lary - studio, którego wspólniczkami są Lara Gessler oraz Agata Jedynak. Jak deklarują założycielki, jest to miejsce, w którym chęć szerzenia edukacji żywieniowej spotyka się z wielką pasją i miłością do gotowania.

Smashny - w Warszawie rusza lokal ze smash burgerami

Smash burger stał się w ostatnich latach jednym z ulubionych streetfoodowych dań w USA. Nowe miejsca z tym rodzajem burgera są tam regularnie otwierane, a technikę jego przyrządzania wykorzystują również znane sieci, m.in. Shake Shack i In-N-Out. Jak to smakuje?

Niewinni Czarodzieje 3.0 - nowa restauracja Kuby Wojewódzkiego działa już w Gdyni

Niewinni Czarodzieje 3.0 w Trójmieście to lokal Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego. Pomimo niemal identycznej nazwy, nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi konceptami gastronomicznymi dziennikarza w Warszawie oraz Wrocławiu.

Sfinks z 0,62 mln zł zysku netto w II kw. 2017

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i Wook, w pierwszym półroczu 2017 r. wypracowała 87,90 mln zł jednostkowych przychodów ze sprzedaży wobec 87,95 mln zł w takim samym okresie 2016 r.

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain w Warszawie

Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Piekarnia w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i kanapki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej