x

ARIGATOR RAMEN SHOP

Kategoria: Miejsca    30.04.2018

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Lokal nie jest duży (ma tylko 23 miejsca), a w przytulnym wnętrzu dominują drewno i ciepłe brązy. Arigator otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00-22:00 z przerwą techniczną w 16:00-17:00 – to zwyczaj obecny w coraz większej liczbie lokali. Jak nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w ramenie, jednym z modniejszych w ostatnim czasie dań na stołecznej mapie gastronomicznej. W aktualnym menu Arigatora azjatyckie danie na bazie bulionu i makaronu ryżowego z dodatkami dostępne jest w pięciu mniej i bardziej klasycznych wersjach, m.in.: Shio (z chaschu, sercówkami, szczypiorem, pomidorkami cherry i naruto), Shoyu (z boczniakami kakuni, jajkiem, glonami wakame i prażonym czosnkiem) czy veggie ramen z wędzonym tofu, musztardowcem, grzybami shitake i porem. Wszystkie rameny mają taką samą cenę – 32 zł. Oprócz głównego punku programu w lokalu spróbujecie także małych przystawek: fasoli edamame z solą morską (10 zł), szpinaku wodnego z sosem sojowym i prażonym czosnkiem (12 zł) czy pierożków gyoza z wieprzowiną (16 zł). Natomiast na deser koniecznie zamówcie ciasto Matcha z kremem mascarpone (15 zł).

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Gastronomia w zabytkowych Ogrodach Ulricha na warszawskiej Woli

Wiosną 2022 roku planowane jest otwarcie Ogrodów Ulricha - unikatowej, zakorzeniona w historii przestrzeni rekreacyjnej. W otoczonej zielenią strefie relaksu aż 2 200 m kw zaprojektowano dla lokali gastronomicznych.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej