x

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Kategoria: Miejsca    30.04.2018

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Foto: materiały prasowe, Bartosz Dziamski
Właścicielami obu restauracji są: Piotr Kwaśniewski i Marcin Wroński, koordynatorem kuchni jest Tadeusz Muller, a general managerem Artur Smoliński. Szefem kuchni lokalu w Warszawie jest Tomasz Krakowiak, natomiast w Orzo Kraków Andrzej Gradowski. Restauracja w Warszawie to lokal na 300 miejsc siedzących, a lokal w Krakowie zmieści nieco mniej, bo 221 osób. W nieco industrialnych wnętrzach, w dużych przestrzeniach, dominują gęsto ustawione stoliki, widoczne są odsłonięte cegły czy rury, ocieplone przez drewnianą stolarkę i dużą ilość roślin. Na ścianach wiszą liczne plakaty, a patrząc w sufit, możemy znaleźć ciekawe cytaty. Orzo – czyli drobny makaron w kształcie ziaren ryżu – jest istotnym, ale wcale niejedynym punktem menu restauracji. Orzo nie ma jedynej specjalności, ma w ofercie potrawy z niemal całego świata i to, co aktualnie najbardziej modne. W bardzo długim menu znajdziecie m.in.: śniadania, przystawki i tapas, kanapki i burgery, makarony (w tym orzo), steki czy pizze. Na początek dnia możecie zamówić na przykład poke morning z łososiem, orzo, awokado, z jajkiem w koszulce (19,90 zł) smażone kalmary z ziemniakami tacos z kurczakiem tikka masala (26,90 zł) lub hawajskimi krewetkami (29,90 zł), różne wersje sałatki z komosy ryżowej, wegański stek z czarnej soczewicy (29,90 zł), gnocchi szpinakowe z pieczoną marchwią, makaron orzo z sosem carbonara czy pizzę z wędzonym serem cheddar z dodatkiem carpaccio z wołowiny z oliwą truflową (36,90 zł). A to naprawdę tylko niewielka część wszystkich propozycji. Już w maju otwarcie Orzo w Poznaniu i niebawem kolejne lokalizacje.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia." Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Bez Tytułu z nowym szefem kuchni i nowym menu

Po przerwie spowodowanej lockdownem warszawska restauracja Bez Tytułu wróciła z kilkoma znaczącymi zmianami.

ŻYWA KUCHNIA

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej