GRYCZAK Z SOSEM TATARSKIM
Kategoria: Karta - dania

Przepis na gryczak z sosem tatarski pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha Bazar Kocha. Szefem kuchni jest tam Tomasz Maćkowiak.

Foto: Marcin Zawadzki
Foto: Marcin Zawadzki
Składniki (potrzebna forma keksowa – długość ok. 20 cm)
Ciasto:
• 450-400 g mąki pszennej
• 2 jaja – 112 g
• 150 g masła
• 80 ml śmietanki 18%

Farsz:
• 200 g masła
• 350 ml śmietany 18%
• 3 jaja – 168 g
• 0,5 kg twarogu wysokiej jakości, tłustego
• 1 litr mleka

Gotujemy kaszę z mlekiem na wolnym ogniu, dodajemy masło, chłodzimy i do masy dodajemy jaja, zmielony twaróg i śmietanę, przyprawiamy. Kruche ciasto wykonaj zgodnie ze sztuką (sablage i fraisage). Schłodzone ciasto układamy w formie i nadziewamy gotowym farszem. Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.

Sos tatarski:
Najładniejsze pikle zostawić na garnisz – pozostałe składniki* (ogórek, pieczarka, cebula, podgrzybek) drobno siekamy dodajemy własnoręcznie robiony majonez (w Talerzykach robimy cebulowy), mieszamy, doprawiamy musztardą i estragonem.

Składniki sos tatarski
– 200 g pieczarki marynowanej
– 100 g cebulki marynowanej
– 150 g ogórka kiszonego
– 20 g estragonu
– 50 g musztardy
– 50 g octu winnego
– 15 g podgrzybka suszonego

*Polecamy wykonać własne pikle do sosu

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
JAK BĘDZIEMY JEDLI W 2019 ROKU? POZNAJ 9 NAJWAŻNIEJSZYCH TRENDÓW

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

CZARNE ZŁOTO

Kawior - ikra ryb, niekiedy nazwą tą opisuje się też jaja ślimaków. Kawior spożywany był już w czasach starożytnych. Kiedyś był posiłkiem biednych, aktualnie to jeden z najdroższych produktów spożywczych. W czym tkwi tajemnica jego smaku?

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - PANA FRITTY Z BOROWIKAMI

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

CHAŁKA - PORCJA HISTORII

Chałka to smak dzieciństwa. W moim domu zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu. Można ją było dostać w każdym społemowskim sklepie. Długo nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wypieka się ją na szabat i z okazji innych ważnych świąt.

LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej