x

GRYCZAK Z SOSEM TATARSKIM

Kategoria: Karta - dania    30.04.2018

Przepis na gryczak z sosem tatarski pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha Bazar Kocha. Szefem kuchni jest tam Tomasz Maćkowiak.

Foto: Marcin Zawadzki
Foto: Marcin Zawadzki
Składniki (potrzebna forma keksowa – długość ok. 20 cm)
Ciasto:
• 450-400 g mąki pszennej
• 2 jaja – 112 g
• 150 g masła
• 80 ml śmietanki 18%

Farsz:
• 200 g masła
• 350 ml śmietany 18%
• 3 jaja – 168 g
• 0,5 kg twarogu wysokiej jakości, tłustego
• 1 litr mleka

Gotujemy kaszę z mlekiem na wolnym ogniu, dodajemy masło, chłodzimy i do masy dodajemy jaja, zmielony twaróg i śmietanę, przyprawiamy. Kruche ciasto wykonaj zgodnie ze sztuką (sablage i fraisage). Schłodzone ciasto układamy w formie i nadziewamy gotowym farszem. Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.

Sos tatarski:
Najładniejsze pikle zostawić na garnisz – pozostałe składniki* (ogórek, pieczarka, cebula, podgrzybek) drobno siekamy dodajemy własnoręcznie robiony majonez (w Talerzykach robimy cebulowy), mieszamy, doprawiamy musztardą i estragonem.

Składniki sos tatarski
– 200 g pieczarki marynowanej
– 100 g cebulki marynowanej
– 150 g ogórka kiszonego
– 20 g estragonu
– 50 g musztardy
– 50 g octu winnego
– 15 g podgrzybka suszonego

*Polecamy wykonać własne pikle do sosu

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CHAŁKA - PORCJA HISTORII

Chałka to smak dzieciństwa. W moim domu zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu. Można ją było dostać w każdym społemowskim sklepie. Długo nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wypieka się ją na szabat i z okazji innych ważnych świąt.

Kartacze z pikantnym sandaczem

Kartacze z pikantnym sandaczem według autorskiego przepisu Bartosza Liska. "Na pewno nie byliśmy pierwsi, którzy nadziali kartacze innym farszem niż mięsny, ale kiedy już to robimy, sami zjadamy pierwszych 50 porcji" - mówi szyper kuchni Lokalu Na Rybę.

Personalizowane receptury sosów dużą siłą Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, kolejny rok z rzędu zakończył ze wzrostem sprzedaży. Największy wpływ na utrzymanie dynamiki wzrostu, miało elastyczne podejście do Klientów oraz produkcja oparta na procedurach personalizowania receptur.

Karp wędzony

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Głąbik według krakowskich kucharzy

W gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa zbierali na początku października głąbika. Prosto z pola trafił do restauracji, a zadaniem kucharzy jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.

Kaczka przydymiona z purée z selera

Kaczka przydymiona podawana z purée z selera z dodatkiem orzecha laskowego oraz sosem na bazie pomarańczy według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej