x

GRYCZAK Z SOSEM TATARSKIM

Kategoria: Karta - dania    30.04.2018

Przepis na gryczak z sosem tatarski pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha Bazar Kocha. Szefem kuchni jest tam Tomasz Maćkowiak.

Foto: Marcin Zawadzki
Foto: Marcin Zawadzki
Składniki (potrzebna forma keksowa – długość ok. 20 cm)
Ciasto:
• 450-400 g mąki pszennej
• 2 jaja – 112 g
• 150 g masła
• 80 ml śmietanki 18%

Farsz:
• 200 g masła
• 350 ml śmietany 18%
• 3 jaja – 168 g
• 0,5 kg twarogu wysokiej jakości, tłustego
• 1 litr mleka

Gotujemy kaszę z mlekiem na wolnym ogniu, dodajemy masło, chłodzimy i do masy dodajemy jaja, zmielony twaróg i śmietanę, przyprawiamy. Kruche ciasto wykonaj zgodnie ze sztuką (sablage i fraisage). Schłodzone ciasto układamy w formie i nadziewamy gotowym farszem. Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.

Sos tatarski:
Najładniejsze pikle zostawić na garnisz – pozostałe składniki* (ogórek, pieczarka, cebula, podgrzybek) drobno siekamy dodajemy własnoręcznie robiony majonez (w Talerzykach robimy cebulowy), mieszamy, doprawiamy musztardą i estragonem.

Składniki sos tatarski
– 200 g pieczarki marynowanej
– 100 g cebulki marynowanej
– 150 g ogórka kiszonego
– 20 g estragonu
– 50 g musztardy
– 50 g octu winnego
– 15 g podgrzybka suszonego

*Polecamy wykonać własne pikle do sosu

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej