Ciasto:
• 450-400 g mąki pszennej
• 2 jaja – 112 g
• 150 g masła
• 80 ml śmietanki 18%
Farsz:
• 200 g masła
• 350 ml śmietany 18%
• 3 jaja – 168 g
• 0,5 kg twarogu wysokiej jakości, tłustego
• 1 litr mleka
Gotujemy kaszę z mlekiem na wolnym ogniu, dodajemy masło, chłodzimy i do masy dodajemy jaja, zmielony twaróg i śmietanę, przyprawiamy. Kruche ciasto wykonaj zgodnie ze sztuką (sablage i fraisage). Schłodzone ciasto układamy w formie i nadziewamy gotowym farszem. Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.
Sos tatarski:
Najładniejsze pikle zostawić na garnisz – pozostałe składniki* (ogórek, pieczarka, cebula, podgrzybek) drobno siekamy dodajemy własnoręcznie robiony majonez (w Talerzykach robimy cebulowy), mieszamy, doprawiamy musztardą i estragonem.
Składniki sos tatarski
– 200 g pieczarki marynowanej
– 100 g cebulki marynowanej
– 150 g ogórka kiszonego
– 20 g estragonu
– 50 g musztardy
– 50 g octu winnego
– 15 g podgrzybka suszonego
*Polecamy wykonać własne pikle do sosu