x

ZIMNE NÓŻKI

Kategoria: Karta - dania    30.04.2018

Przepis na zimne nóżki pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha - Bazar Kocha. Lokal powstał w 2014 r. i w swoim może pomieścić 70 gości.

Foto: Marcin Zawadzki
Foto: Marcin Zawadzki
Składniki (na jedną porcję)
• ok. 50 g gotowanego mięsa z golonki (ilość mięsa zależy od wielkości porcji)
• 5 g marchewki
• 5 g natki pietruszki
• 5 g panko lub kruszonki wykonanej z ciasta francuskiego
• przyprawy zgodnie z uznaniem kucharza
• zalewa po gotowaniu mięsa (preferowana sklarowana białkiem)

Sposób przygotowania:
Wcześniej zapeklowane golonki w solance 8% gotujemy do miękkości, luzujemy. Kroimy, wkładamy do odpowiednich pojemniczków/forem, dodajemy ugotowaną i pokrojoną w brunoise marchewkę i posiekaną ciseler natkę pietruszki, doprawiamy zależnie od intensywności wywaru. Zalewamy zredukowanym wywarem z golonek. Robimy crust na bazie kruszonki wytrawnej lub panko z listkami pietruszki. Śliwki węgierki zalewamy zalewą na bazie octu i cukru, odstawiamy na kilka dni.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tykwa, awokado, omlet. Lista składników na sushi dla wegetarian

Choć mogłoby się wydawać, że sushi to danie przede wszystkim dla mięso-, a właściwie rybożerców, japoński specjał smakuje także wegetarianom, a nawet weganom.

SANDACZ - NAJSZLACHETNIEJSZA POLSKA RYBA

Ryba drapieżnik. Ceniona przez szefów kuchni za wyborny maślany smak. Trudna do złowienia, rzadko spotykana w sklepach, a jednak przecież w święta goszcząca na naszych stołach i serwowana w najlepszych polskich restauracjach.

Nowe kulinarne święto - 2 czerwca Dniem Twarogu

Twarogowe święto ustanowili polscy działacze kulinarni - 2 czerwca, w dzień św. Eugeniusza. Pod proklamacją widnieje wiele podpisów, ale wiadomo, że za inicjatywą stoi Gieno Mientkiewicz, najbardziej znany polski spec od serów.

Serce karczocha - na talerzu

Z wyglądu karczochy przypominają sosnowe szyszki, a tak naprawdę stanowią pąki kwiatów. Na południu Europy oraz w krajach arabskich są przyrządzane na wiele sposobów i spożywane niezwykle często, w Polsce - niestety nie. Szkoda, bo potrafią zachwycić smakiem!

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

CZARNE ZŁOTO

Kawior - ikra ryb, niekiedy nazwą tą opisuje się też jaja ślimaków. Kawior spożywany był już w czasach starożytnych. Kiedyś był posiłkiem biednych, aktualnie to jeden z najdroższych produktów spożywczych. W czym tkwi tajemnica jego smaku?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej