KULINARNY KLAN
Kategoria: Lifestyle - książki

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

Najsłynniejsze i najbardziej spektakularne przykłady kulinarnych klanów to bracia Roca (i cała rodzina), Albert i Ferran Adria czy rodzina Bras. Kwintesencją rodzinnego biznesu prowadzonego od pokoleń, gdzie pracują całe familie, są też Włochy. I o ile większość to proste,niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.
Davittorio, wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin jest jedną z najbardziej znanych na świecie włoskich restauracji serwujących klasyczną włoską kuchnię w eleganckiej formie z nowoczesnymi elementami. Znajduje się w okolicach Bergamo, w Lombardii, w pięknej willi, i połączona jest z luksusowym hotelem. Książka Davittorio przedstawia historię rodziny Cerea, która przez kilkadziesiąt lat (od 1960 r.) budowała tożsamość tego miejsca. W tej chwili oprócz restauracji i hotelu, prowadzą cukiernię z delikatesami w centrum starego miasta w Bergamo oraz bistro na lotnisku. Obszerną część książki stanowią zdjęcia restauracyjnych potraw, a na końcu szczegółowe receptury. Znajdziemy tu m.in.: perfekcyjnie kremowe risotto z owocami morza, kraba królewskiego alla diavola, spaghetti z kalmarami, sepią i groszkiem, cappuccino z ziemniaków i borowików z truflą, glazurowane żeberka wieprzowe, gołębia alla rossini czy wreszcie marshmallows z sera Grana Padano z kremem z gruszki. Najlepszej jakości włoskie produkty, wszystko przygotowywane na miejscu w restauracji – na tym opiera się sukces restauracji Davittorio. A większość wyrobów i produktów można kupić w cukierni i delikatesach – na przykład najlepszy ryż carnaroli do risotto, robioną na miejscu pastę pistacjową czy makarony. Zaangażowanie całej rodziny pozwala na rozwinięcie różnych gałęzi biznesu, podział obowiązków i utrzymanie wysokiego poziomu. Receptę na sukces znajdziecie w tej książce.

„Davittorio”, red. Mapi Danna, wyd. Mondadori 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej