x

KULINARNY KLAN

Kategoria: Lifestyle - książki    27.08.2018

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

Najsłynniejsze i najbardziej spektakularne przykłady kulinarnych klanów to bracia Roca (i cała rodzina), Albert i Ferran Adria czy rodzina Bras. Kwintesencją rodzinnego biznesu prowadzonego od pokoleń, gdzie pracują całe familie, są też Włochy. I o ile większość to proste,niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.
Davittorio, wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin jest jedną z najbardziej znanych na świecie włoskich restauracji serwujących klasyczną włoską kuchnię w eleganckiej formie z nowoczesnymi elementami. Znajduje się w okolicach Bergamo, w Lombardii, w pięknej willi, i połączona jest z luksusowym hotelem. Książka Davittorio przedstawia historię rodziny Cerea, która przez kilkadziesiąt lat (od 1960 r.) budowała tożsamość tego miejsca. W tej chwili oprócz restauracji i hotelu, prowadzą cukiernię z delikatesami w centrum starego miasta w Bergamo oraz bistro na lotnisku. Obszerną część książki stanowią zdjęcia restauracyjnych potraw, a na końcu szczegółowe receptury. Znajdziemy tu m.in.: perfekcyjnie kremowe risotto z owocami morza, kraba królewskiego alla diavola, spaghetti z kalmarami, sepią i groszkiem, cappuccino z ziemniaków i borowików z truflą, glazurowane żeberka wieprzowe, gołębia alla rossini czy wreszcie marshmallows z sera Grana Padano z kremem z gruszki. Najlepszej jakości włoskie produkty, wszystko przygotowywane na miejscu w restauracji – na tym opiera się sukces restauracji Davittorio. A większość wyrobów i produktów można kupić w cukierni i delikatesach – na przykład najlepszy ryż carnaroli do risotto, robioną na miejscu pastę pistacjową czy makarony. Zaangażowanie całej rodziny pozwala na rozwinięcie różnych gałęzi biznesu, podział obowiązków i utrzymanie wysokiego poziomu. Receptę na sukces znajdziecie w tej książce.

„Davittorio”, red. Mapi Danna, wyd. Mondadori 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej