x

KULINARNY KLAN

Kategoria: Lifestyle - książki

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

Najsłynniejsze i najbardziej spektakularne przykłady kulinarnych klanów to bracia Roca (i cała rodzina), Albert i Ferran Adria czy rodzina Bras. Kwintesencją rodzinnego biznesu prowadzonego od pokoleń, gdzie pracują całe familie, są też Włochy. I o ile większość to proste,niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.
Davittorio, wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin jest jedną z najbardziej znanych na świecie włoskich restauracji serwujących klasyczną włoską kuchnię w eleganckiej formie z nowoczesnymi elementami. Znajduje się w okolicach Bergamo, w Lombardii, w pięknej willi, i połączona jest z luksusowym hotelem. Książka Davittorio przedstawia historię rodziny Cerea, która przez kilkadziesiąt lat (od 1960 r.) budowała tożsamość tego miejsca. W tej chwili oprócz restauracji i hotelu, prowadzą cukiernię z delikatesami w centrum starego miasta w Bergamo oraz bistro na lotnisku. Obszerną część książki stanowią zdjęcia restauracyjnych potraw, a na końcu szczegółowe receptury. Znajdziemy tu m.in.: perfekcyjnie kremowe risotto z owocami morza, kraba królewskiego alla diavola, spaghetti z kalmarami, sepią i groszkiem, cappuccino z ziemniaków i borowików z truflą, glazurowane żeberka wieprzowe, gołębia alla rossini czy wreszcie marshmallows z sera Grana Padano z kremem z gruszki. Najlepszej jakości włoskie produkty, wszystko przygotowywane na miejscu w restauracji – na tym opiera się sukces restauracji Davittorio. A większość wyrobów i produktów można kupić w cukierni i delikatesach – na przykład najlepszy ryż carnaroli do risotto, robioną na miejscu pastę pistacjową czy makarony. Zaangażowanie całej rodziny pozwala na rozwinięcie różnych gałęzi biznesu, podział obowiązków i utrzymanie wysokiego poziomu. Receptę na sukces znajdziecie w tej książce.

„Davittorio”, red. Mapi Danna, wyd. Mondadori 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

Przyjemność i zdrowie

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej