x

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Kategoria: Lifestyle - książki    27.08.2018

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

Jak piszą we wstępie, na kuchnię Kuby bardziej niż położenie geograficzne wpływała kulturowa i etniczna mieszanka, a antropolog Fernando Ortiz porównuje Kubę do ajiacao, typowego gulaszu przygotowanego z wielu różnych warzyw, mięs w esencjonalnym wywarze z dodatkiem kubańskiej odmiany pieprzu aji (stąd nazwa dania). Widać wpływy kuchni hiszpańskiej (zupy, gulasze, przyprawy takie jak: imbir, koper włoski, bazylia, tymianek, kolendra, a także oliwki, kapary, rodzynki czy migdały), afrykańskiej (plantany, korzeń taro, okra) czy nawet chińskiej (klasyczny deser z melona z lodami czy potrawy z kapusty i mięsa). W książce znajdziecie opisy typowych produktów, a także przepisy: na koktajle owocowe (np. z sokiem z guawy), słynne nadziewane kukurydziane placki arepas, ceviche, frytki z plantana, frytki z dyni, taro czy juki, rybne krokiety, zupę z plantana, kurczaka i ryżu, soloną wołowinę ze słodkimi ziemniakami, okrę z platanem i kurczakiem czy nadziewanego kurczaka, a także przepisy na koktajle alkoholowe (np. Pina Colada, Santiago czy Pine Tree Island). A na deser: sorbet z guawy, churros, czy imperial pudding. Są także receptury kubańskich szefów kuchni – Eileen Andrade, czy Luisa Pousa. Wydany przez Phaidona album to świetny przedsmak podróży na Kubę. Oby ta kuchnia stawała się u nas coraz bardziej popularna, również w restauracjach.

Cuba: The Cookbook”,Vazquez Galves i Imogene Tondre, wyd. Phaidon 2018.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

Już wkrótce 4. Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

SMAKI ODKOPANE

Nie słyszeliście o topinamburze? Nie wiecie, co to skorzonera (zwana też wężymordem)? Nie próbowaliście nigdy pasternaku, brukwi i jarmużu? Kilka lat temu można było spokojnie powiedzieć, że to zapomniane warzywa, bo trudno dostępne w sprzedaży i serwowane zaledwie w kilku miejscach.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej