x

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Kategoria: Lifestyle - książki    27.08.2018

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

Jak piszą we wstępie, na kuchnię Kuby bardziej niż położenie geograficzne wpływała kulturowa i etniczna mieszanka, a antropolog Fernando Ortiz porównuje Kubę do ajiacao, typowego gulaszu przygotowanego z wielu różnych warzyw, mięs w esencjonalnym wywarze z dodatkiem kubańskiej odmiany pieprzu aji (stąd nazwa dania). Widać wpływy kuchni hiszpańskiej (zupy, gulasze, przyprawy takie jak: imbir, koper włoski, bazylia, tymianek, kolendra, a także oliwki, kapary, rodzynki czy migdały), afrykańskiej (plantany, korzeń taro, okra) czy nawet chińskiej (klasyczny deser z melona z lodami czy potrawy z kapusty i mięsa). W książce znajdziecie opisy typowych produktów, a także przepisy: na koktajle owocowe (np. z sokiem z guawy), słynne nadziewane kukurydziane placki arepas, ceviche, frytki z plantana, frytki z dyni, taro czy juki, rybne krokiety, zupę z plantana, kurczaka i ryżu, soloną wołowinę ze słodkimi ziemniakami, okrę z platanem i kurczakiem czy nadziewanego kurczaka, a także przepisy na koktajle alkoholowe (np. Pina Colada, Santiago czy Pine Tree Island). A na deser: sorbet z guawy, churros, czy imperial pudding. Są także receptury kubańskich szefów kuchni – Eileen Andrade, czy Luisa Pousa. Wydany przez Phaidona album to świetny przedsmak podróży na Kubę. Oby ta kuchnia stawała się u nas coraz bardziej popularna, również w restauracjach.

Cuba: The Cookbook”,Vazquez Galves i Imogene Tondre, wyd. Phaidon 2018.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej