x

U PODSTAW EDUKACJI

Kategoria: Lifestyle - książki

Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna.

Każdy talent trzeba oszlifować – to wiadomo nie od dzisiaj. Trzeba też go dostrzec i wykształcić. A przede wszystkim zapewnić odpowiednie warunki i narzędzia do rozwoju. Program Makro o nazwie „Szef dla Młodych Talentów” temu właśnie służy – daje dodatkowe możliwości uczniom szkół gastronomicznych. Od prawie dwóch lat jedna z największych hurtowni gastronomicznych w Polsce organizuje spotkania edukacyjne, warsztaty i zapewnia praktyki dla młodzieży w najlepszych restauracjach. Wydarzenia za każdym razem odbywały się pod innym hasłem przewodnim, dotyczyły różnych produktów czy technik kulinarnych, prowadzili je tacy szefowie kuchni jak: Paweł Oszczyk, Wojciech Harapkiewicz czy Maciej Nowicki.

Książka „Szef dla Młodych Talentów” stanowi podsumowanie wielu miesięcy programu, a także jest podręcznym kompendium wiedzy o pracy w branży gastronomicznej, zbierającym w jednym miejscu wszystkie techniki, porady, wskazówki i przepisy przekazywane podczas spotkań edukacyjnych. Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna. Mamy więc działy dotyczące tłuszczów, mąk, warzyw, owoców i ziół, wołowiny, dziczyzny, ryb i wielu innych produktów oraz ich szczegółowej obróbki. W dziale „Mix wiedzy kulinarnej” uczniowie mogą poszerzyć swoją wiedzę na temat dobrej obsługi, serwowania dań, a także kulisów pracy w restauracji, pierwszych i kolejnych kroków w karierze, podziału ról w restauracji, zasad, którymi należy się kierować itd.

W powstawanie książki zaangażowali się wybitni szefowie kuchni (m.in. Ernest Jagodziński, Witold Iwański i Martin Gimenez Castro), którzy podzielili się swoją wiedzą praktyczną, technikami i recepturami, udzielając szczegółowych instruktaży). Nad projektem książki z ramienia Makro czuwały Joanna Purzycka (koordynatorka programu Szef dla Młodych Talentów) i Magdalena Figurna (menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej, Makro Polska). To, że wielkie koncerny angażują się w wartościowe edukacyjne projekty, współpracując z dużą bazą szkół, jest bardzo budujące.

Szef dla Młodych Talentów”, oprac. Joanna Purzycka, wyd. Makro 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej