U PODSTAW EDUKACJI
Kategoria: Lifestyle - książki

Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna.

Każdy talent trzeba oszlifować – to wiadomo nie od dzisiaj. Trzeba też go dostrzec i wykształcić. A przede wszystkim zapewnić odpowiednie warunki i narzędzia do rozwoju. Program Makro o nazwie „Szef dla Młodych Talentów” temu właśnie służy – daje dodatkowe możliwości uczniom szkół gastronomicznych. Od prawie dwóch lat jedna z największych hurtowni gastronomicznych w Polsce organizuje spotkania edukacyjne, warsztaty i zapewnia praktyki dla młodzieży w najlepszych restauracjach. Wydarzenia za każdym razem odbywały się pod innym hasłem przewodnim, dotyczyły różnych produktów czy technik kulinarnych, prowadzili je tacy szefowie kuchni jak: Paweł Oszczyk, Wojciech Harapkiewicz czy Maciej Nowicki.

Książka „Szef dla Młodych Talentów” stanowi podsumowanie wielu miesięcy programu, a także jest podręcznym kompendium wiedzy o pracy w branży gastronomicznej, zbierającym w jednym miejscu wszystkie techniki, porady, wskazówki i przepisy przekazywane podczas spotkań edukacyjnych. Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna. Mamy więc działy dotyczące tłuszczów, mąk, warzyw, owoców i ziół, wołowiny, dziczyzny, ryb i wielu innych produktów oraz ich szczegółowej obróbki. W dziale „Mix wiedzy kulinarnej” uczniowie mogą poszerzyć swoją wiedzę na temat dobrej obsługi, serwowania dań, a także kulisów pracy w restauracji, pierwszych i kolejnych kroków w karierze, podziału ról w restauracji, zasad, którymi należy się kierować itd.

W powstawanie książki zaangażowali się wybitni szefowie kuchni (m.in. Ernest Jagodziński, Witold Iwański i Martin Gimenez Castro), którzy podzielili się swoją wiedzą praktyczną, technikami i recepturami, udzielając szczegółowych instruktaży). Nad projektem książki z ramienia Makro czuwały Joanna Purzycka (koordynatorka programu Szef dla Młodych Talentów) i Magdalena Figurna (menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej, Makro Polska). To, że wielkie koncerny angażują się w wartościowe edukacyjne projekty, współpracując z dużą bazą szkół, jest bardzo budujące.

Szef dla Młodych Talentów”, oprac. Joanna Purzycka, wyd. Makro 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Nie jest sztuką zrobić skomplikowane danie z kilkunastu drogich składników. Nie jest sztuką zaimponować, podając foie gras czy deser z najdroższej czekolady obsypany złotem. Zdecydowanie większe wyzwanie to wydobycie maksimum smaków z prostych codziennych składników.

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej