U PODSTAW EDUKACJI
Kategoria: Lifestyle - książki

Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna.

Każdy talent trzeba oszlifować – to wiadomo nie od dzisiaj. Trzeba też go dostrzec i wykształcić. A przede wszystkim zapewnić odpowiednie warunki i narzędzia do rozwoju. Program Makro o nazwie „Szef dla Młodych Talentów” temu właśnie służy – daje dodatkowe możliwości uczniom szkół gastronomicznych. Od prawie dwóch lat jedna z największych hurtowni gastronomicznych w Polsce organizuje spotkania edukacyjne, warsztaty i zapewnia praktyki dla młodzieży w najlepszych restauracjach. Wydarzenia za każdym razem odbywały się pod innym hasłem przewodnim, dotyczyły różnych produktów czy technik kulinarnych, prowadzili je tacy szefowie kuchni jak: Paweł Oszczyk, Wojciech Harapkiewicz czy Maciej Nowicki.

Książka „Szef dla Młodych Talentów” stanowi podsumowanie wielu miesięcy programu, a także jest podręcznym kompendium wiedzy o pracy w branży gastronomicznej, zbierającym w jednym miejscu wszystkie techniki, porady, wskazówki i przepisy przekazywane podczas spotkań edukacyjnych. Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna. Mamy więc działy dotyczące tłuszczów, mąk, warzyw, owoców i ziół, wołowiny, dziczyzny, ryb i wielu innych produktów oraz ich szczegółowej obróbki. W dziale „Mix wiedzy kulinarnej” uczniowie mogą poszerzyć swoją wiedzę na temat dobrej obsługi, serwowania dań, a także kulisów pracy w restauracji, pierwszych i kolejnych kroków w karierze, podziału ról w restauracji, zasad, którymi należy się kierować itd.

W powstawanie książki zaangażowali się wybitni szefowie kuchni (m.in. Ernest Jagodziński, Witold Iwański i Martin Gimenez Castro), którzy podzielili się swoją wiedzą praktyczną, technikami i recepturami, udzielając szczegółowych instruktaży). Nad projektem książki z ramienia Makro czuwały Joanna Purzycka (koordynatorka programu Szef dla Młodych Talentów) i Magdalena Figurna (menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej, Makro Polska). To, że wielkie koncerny angażują się w wartościowe edukacyjne projekty, współpracując z dużą bazą szkół, jest bardzo budujące.

Szef dla Młodych Talentów”, oprac. Joanna Purzycka, wyd. Makro 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej