Książka „Szef dla Młodych Talentów” stanowi podsumowanie wielu miesięcy programu, a także jest podręcznym kompendium wiedzy o pracy w branży gastronomicznej, zbierającym w jednym miejscu wszystkie techniki, porady, wskazówki i przepisy przekazywane podczas spotkań edukacyjnych. Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna. Mamy więc działy dotyczące tłuszczów, mąk, warzyw, owoców i ziół, wołowiny, dziczyzny, ryb i wielu innych produktów oraz ich szczegółowej obróbki. W dziale „Mix wiedzy kulinarnej” uczniowie mogą poszerzyć swoją wiedzę na temat dobrej obsługi, serwowania dań, a także kulisów pracy w restauracji, pierwszych i kolejnych kroków w karierze, podziału ról w restauracji, zasad, którymi należy się kierować itd.
W powstawanie książki zaangażowali się wybitni szefowie kuchni (m.in. Ernest Jagodziński, Witold Iwański i Martin Gimenez Castro), którzy podzielili się swoją wiedzą praktyczną, technikami i recepturami, udzielając szczegółowych instruktaży). Nad projektem książki z ramienia Makro czuwały Joanna Purzycka (koordynatorka programu Szef dla Młodych Talentów) i Magdalena Figurna (menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej, Makro Polska). To, że wielkie koncerny angażują się w wartościowe edukacyjne projekty, współpracując z dużą bazą szkół, jest bardzo budujące.
Szef dla Młodych Talentów”, oprac. Joanna Purzycka, wyd. Makro 2018