x

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Kategoria: Miejsca    09.10.2018

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Wraz z transformacją nazwy na ZaKładka Bistro de Cracovie, która ma podkreślić podwójne korzenie: krakowskie i francuskie, kuchni zostanie nadany kierunek w stronę stylu modern bistro.
Koncepcję połączono ze współobjęciem sterów kuchni ZaKładki przez szefa kuchni, Szymona Sierant, który po 6 latach u boku najlepszych szefów kuchni w Norwegii oraz licznych stażach w gwiazdkowych restauracjach powrócił na stałe do Krakowa. Zachowując tożsamość miejsca, Szymon wprowadzi nowatorskie spojrzenie na francuską kuchnię, z użyciem najlepszych technik, produktów i połączeń.

Spotkanie obu Szefów nie nastąpiło przypadkowo. Dzielą ich dokładnie 2 dekady życia, łączy znak zodiaku (Skorpion), doskonałe rzemiosło oraz pasja. Przekazanie sterów kuchni między pokoleniami to hołdowany we Francji styl zarządzania kuchnią tych restauracji, które tworzone są od podstaw i z pasji przez zawodowych kucharzy.
Szef Targosz nadal pozostaje twarzą ZaKładki i jej sercem. Nowe menu autorstwa Szymona zostanie zaprezentowane w połowie października.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Plato - bezpretensjonalna restauracja na warszawskim Wilanowie

Nową bezpretensjonalną restaurację otworzył w Warszawie Krzysztof Janiszewski - jeden ze współwłaścicieli wyróżnionego gwiazdką Michelin Senses.

Restauracja The Time

To jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn.

PASIBUS

W listopadzie 2017 r. sieć burger barów Pasibus zawitała do warszawskich Złotych Tarasów, a do połowy 2018 r. planowanych jest kolejnych sześć lokali w Polsce. Współwłaścicielami są Dawid Bojarojć (operacje), Janek Kulisiewicz (finanse) i Piotr Staszczyński (CEO).

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Sfinks otwiera swoją pierwszą Fabrykę Pizzy

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, otworzył w podwarszawskim Piastowie restaurację Fabryka Pizzy. Jest to pierwszy lokal, w który Sfinks zainwestował w ramach masterfranczyzy tej marki. Mieści się w pasażu handlowym w budynku Rezydencji Warszawskiej przy ul. Warszawskiej

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej