x

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Kategoria: Miejsca    09.10.2018

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Wraz z transformacją nazwy na ZaKładka Bistro de Cracovie, która ma podkreślić podwójne korzenie: krakowskie i francuskie, kuchni zostanie nadany kierunek w stronę stylu modern bistro.
Koncepcję połączono ze współobjęciem sterów kuchni ZaKładki przez szefa kuchni, Szymona Sierant, który po 6 latach u boku najlepszych szefów kuchni w Norwegii oraz licznych stażach w gwiazdkowych restauracjach powrócił na stałe do Krakowa. Zachowując tożsamość miejsca, Szymon wprowadzi nowatorskie spojrzenie na francuską kuchnię, z użyciem najlepszych technik, produktów i połączeń.

Spotkanie obu Szefów nie nastąpiło przypadkowo. Dzielą ich dokładnie 2 dekady życia, łączy znak zodiaku (Skorpion), doskonałe rzemiosło oraz pasja. Przekazanie sterów kuchni między pokoleniami to hołdowany we Francji styl zarządzania kuchnią tych restauracji, które tworzone są od podstaw i z pasji przez zawodowych kucharzy.
Szef Targosz nadal pozostaje twarzą ZaKładki i jej sercem. Nowe menu autorstwa Szymona zostanie zaprezentowane w połowie października.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

RAMEN PEOPLE

Ramen People na krakowskim Kazimierzu to autorskie azjatyckie miejsce ze street foodem, które powstało z pasji tworzenia orientalnego jedzenia. Twórcami i współwłaścicielami są Dominika Grabowska (była właścicielka i pomysłodawczyni Kanton Dim Sum House) oraz Rafał Brzostek.

Orzo Warszawa i Orzo Kraków

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini.

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej