x

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Kategoria: Miejsca

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Wraz z transformacją nazwy na ZaKładka Bistro de Cracovie, która ma podkreślić podwójne korzenie: krakowskie i francuskie, kuchni zostanie nadany kierunek w stronę stylu modern bistro.
Koncepcję połączono ze współobjęciem sterów kuchni ZaKładki przez szefa kuchni, Szymona Sierant, który po 6 latach u boku najlepszych szefów kuchni w Norwegii oraz licznych stażach w gwiazdkowych restauracjach powrócił na stałe do Krakowa. Zachowując tożsamość miejsca, Szymon wprowadzi nowatorskie spojrzenie na francuską kuchnię, z użyciem najlepszych technik, produktów i połączeń.

Spotkanie obu Szefów nie nastąpiło przypadkowo. Dzielą ich dokładnie 2 dekady życia, łączy znak zodiaku (Skorpion), doskonałe rzemiosło oraz pasja. Przekazanie sterów kuchni między pokoleniami to hołdowany we Francji styl zarządzania kuchnią tych restauracji, które tworzone są od podstaw i z pasji przez zawodowych kucharzy.
Szef Targosz nadal pozostaje twarzą ZaKładki i jej sercem. Nowe menu autorstwa Szymona zostanie zaprezentowane w połowie października.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

DIFFERENT

W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.

Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Zbliża się otwarcie Elektrowni Powiśle

Już niedługo zostanie otwarta zrewitalizowana Elektrownia Powiśle. Sprawdź, kiedy będzie można skorzystać z pełnej oferty sklepów i gastronomii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej