KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI
Kategoria: Wino

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Dlaczego wino?
Po skończeniu studiów inżynierskich niekoniecznie chciałem pracować jako chemik, a mój ojciec od 2004 r. prowadzi firmę zajmującą się importem wina. W pewnym momencie okazało się, że temat wina bardzo mnie zainteresował. Jest bardzo rozległy, wiąże wiele dziedzin, a każda otwarta butelka jest nowym doświadczeniem.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Jako sommelier pracuję od 2012 r., a zaczynałem w greckiej restauracji Wines & Olives, w której opiekowałem się kartą liczącą 130 pozycji win greckich. Natomiast moją pierwszą pracą związaną ze środowiskiem winiarskim był zbiór winogron w 2011 r. w alzackiej winnicy Domaine Schoffit, której to wina do dziś figurują w mojej autorskiej karcie win.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Nie chcę wymieniać wszystkich z imienia i nazwiska, ale szczególnie podziwiam członków SSP oraz moich kolegów sommelierów z Wrocławia, moją szefową, która zdecydowała się stworzyć OK WineBar, tatę importera oraz wszystkich producentów, z którymi pracujemy od wielu lat, tworząc naszą ofertę.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Bezustannie pracuję nad warsztatem, szlifuję wszystkie elementy, które są podstawą bycia najlepszym w swojej dziedzinie: począwszy od śledzenia wiadomości ze świata winiarskiego, poprzez czytanie literatury, próbowanie nowych win, czynny udział w targach winiarskich, uczestnictwo w zawodach czy tworzenie kolejnych odsłon karty win w OK WineBar.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Wspomniałem wcześniej o greckiej restauracji, w której pracowałem, były to dla mnie naprawdę intensywne dwa lata, kiedy to codziennie chłonąłem wiedzę na temat greckiego winiarstwa. Dlatego wybrałbym Kir-Yianni Ramnista 2010 jako dowolne wino, które chciałbym spróbować ponownie. Wypiłbym je z moją żoną, którą właśnie tam poznałem, oraz z rodzicami, którzy bezustannie, zarówno wtedy, jak i dzisiaj, mnie wspierają.

Dobry sommelier jest...?
Uprzejmy, gościnny i uśmiechnięty wobec każdego gościa. Równie ważne są umiejętności techniczne i bogata wiedza oraz pokora i ciągłe doszkalanie. Nie można spocząć na laurach. Dla mnie najważniejsze są umiejętności sprzedażowe, bo koniec końców dobry sommelier potrafi przynieść duże zyski i prestiż restauracji, w której pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię łączyć przeróżne niebieskie sery z rieslingami. Zaczęło się to już podczas mojej pracy w Alzacji, gdzie właściwie codziennie próbowałem nowych, białych win z lokalnymi serami. Do dziś staram się łączyć sery i wina, szukając zaskakujących połączeń.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Lubię satysfakcję związaną z trafnym wyborem wina podczas wieczornego serwisu, a co za tym idzie – widok zadowolonych gości, którzy chętnie wracają po kolejne doświadczenia, dając mi wolną rękę w kwestii wyboru dla nich kolejnej butelki.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Staram się godnie reprezentować zawód sommeliera, wykonywać swoją pracę należycie, a do tego bezustannie poszerzać horyzonty dotyczące potrzebnej wiedzy winiarskiej z ciekawych, nieoczywistych miejsc. Poza tym staram się dzielić wiedzą i szkolić kelnerów, licząc, że zarażę ich swoją pasją. Aczkolwiek doświadczenie nauczyło mnie, że nikomu na siłę wiedzy nie da się wbić do głowy, bo ta druga strona również musi tego chcieć.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Jestem perfekcjonistą, nie lubię porażek, zarówno tych związanych z niezadowolonymi gośćmi w restauracji, jak i tych, kiedy ja sam zawodzę.

BIO
Stanowisko: główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu
Data i miejsce urodzenia: 21.04.1989 r., Wschowa
Najważniejsze osiągnięcia: sommelier SSP; absolwent WSET (poziom Advanced); zdobywca 4. miejsca w zawodach Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France 2017; 5-krotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów; dwukrotny zdobywca 2. miejsca oraz nagrody publiczności na Sommelierskim Grand Prix Wrocławia (2014, 2015); przez 2 lata główny sommelier w restauracji Wines & Olives; obecnie od 5 lat szef somme- lierów w OK WineBar i autor karty win liczącej blisko 400 pozycji z 25 krajów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej