x

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kategoria: Wino

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Dlaczego wino?
Po skończeniu studiów inżynierskich niekoniecznie chciałem pracować jako chemik, a mój ojciec od 2004 r. prowadzi firmę zajmującą się importem wina. W pewnym momencie okazało się, że temat wina bardzo mnie zainteresował. Jest bardzo rozległy, wiąże wiele dziedzin, a każda otwarta butelka jest nowym doświadczeniem.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Jako sommelier pracuję od 2012 r., a zaczynałem w greckiej restauracji Wines & Olives, w której opiekowałem się kartą liczącą 130 pozycji win greckich. Natomiast moją pierwszą pracą związaną ze środowiskiem winiarskim był zbiór winogron w 2011 r. w alzackiej winnicy Domaine Schoffit, której to wina do dziś figurują w mojej autorskiej karcie win.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Nie chcę wymieniać wszystkich z imienia i nazwiska, ale szczególnie podziwiam członków SSP oraz moich kolegów sommelierów z Wrocławia, moją szefową, która zdecydowała się stworzyć OK WineBar, tatę importera oraz wszystkich producentów, z którymi pracujemy od wielu lat, tworząc naszą ofertę.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Bezustannie pracuję nad warsztatem, szlifuję wszystkie elementy, które są podstawą bycia najlepszym w swojej dziedzinie: począwszy od śledzenia wiadomości ze świata winiarskiego, poprzez czytanie literatury, próbowanie nowych win, czynny udział w targach winiarskich, uczestnictwo w zawodach czy tworzenie kolejnych odsłon karty win w OK WineBar.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Wspomniałem wcześniej o greckiej restauracji, w której pracowałem, były to dla mnie naprawdę intensywne dwa lata, kiedy to codziennie chłonąłem wiedzę na temat greckiego winiarstwa. Dlatego wybrałbym Kir-Yianni Ramnista 2010 jako dowolne wino, które chciałbym spróbować ponownie. Wypiłbym je z moją żoną, którą właśnie tam poznałem, oraz z rodzicami, którzy bezustannie, zarówno wtedy, jak i dzisiaj, mnie wspierają.

Dobry sommelier jest...?
Uprzejmy, gościnny i uśmiechnięty wobec każdego gościa. Równie ważne są umiejętności techniczne i bogata wiedza oraz pokora i ciągłe doszkalanie. Nie można spocząć na laurach. Dla mnie najważniejsze są umiejętności sprzedażowe, bo koniec końców dobry sommelier potrafi przynieść duże zyski i prestiż restauracji, w której pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię łączyć przeróżne niebieskie sery z rieslingami. Zaczęło się to już podczas mojej pracy w Alzacji, gdzie właściwie codziennie próbowałem nowych, białych win z lokalnymi serami. Do dziś staram się łączyć sery i wina, szukając zaskakujących połączeń.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Lubię satysfakcję związaną z trafnym wyborem wina podczas wieczornego serwisu, a co za tym idzie – widok zadowolonych gości, którzy chętnie wracają po kolejne doświadczenia, dając mi wolną rękę w kwestii wyboru dla nich kolejnej butelki.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Staram się godnie reprezentować zawód sommeliera, wykonywać swoją pracę należycie, a do tego bezustannie poszerzać horyzonty dotyczące potrzebnej wiedzy winiarskiej z ciekawych, nieoczywistych miejsc. Poza tym staram się dzielić wiedzą i szkolić kelnerów, licząc, że zarażę ich swoją pasją. Aczkolwiek doświadczenie nauczyło mnie, że nikomu na siłę wiedzy nie da się wbić do głowy, bo ta druga strona również musi tego chcieć.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Jestem perfekcjonistą, nie lubię porażek, zarówno tych związanych z niezadowolonymi gośćmi w restauracji, jak i tych, kiedy ja sam zawodzę.

BIO
Stanowisko: główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu
Data i miejsce urodzenia: 21.04.1989 r., Wschowa
Najważniejsze osiągnięcia: sommelier SSP; absolwent WSET (poziom Advanced); zdobywca 4. miejsca w zawodach Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France 2017; 5-krotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów; dwukrotny zdobywca 2. miejsca oraz nagrody publiczności na Sommelierskim Grand Prix Wrocławia (2014, 2015); przez 2 lata główny sommelier w restauracji Wines & Olives; obecnie od 5 lat szef somme- lierów w OK WineBar i autor karty win liczącej blisko 400 pozycji z 25 krajów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Znamy wyniki Grand Prix "Magazynu Wino

Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżnił doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce został uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Piotr Stramowski ambasadorem WILD WINE - win skierowanych do mężczyzn

Spółka JNT Group podpisała umowę z Piotrem Stramowskim, na mocy której aktor został ambasadorem nowej linii produktów.

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej