x

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    09.10.2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

World Class Competition to jedno z najbardziej wpływowych wydarzeń sceny barmańskiej, które w tym roku, w Berlinie świętuje swój dziesiąty jubileusz. Marcin Kruk będzie czwartym w historii reprezentantem Polski w globalnych zawodach World Class Competition.

Marcin Kruk (28 lat) pochodzi z Warszawy, a pracę za barem rozpoczął jako 19-latek, chcąc zarobić na studia. Dziś ma na koncie doświadczenie z kilku lokali w Warszawie i Yorku (Anglia). Już w etapie krajowym World Class potwierdził, że sukces na scenie barmańskiej to nie tylko dobry przepis i technika, ale także konsekwencja i… serce.

– „Ta piękna podróż rozpoczęła się w 2017 roku, kiedy jako nowicjusz w barmańskich konkursach, po raz pierwszy wziąłem udział w World Class Poland. Krajowe eliminacje ukończyłem wtedy na drugim miejscu, ale zawziąłem się na wygraną” – powiedział Marcin Kruk. – „Dzisiaj mam nowe pomysły i jestem innym człowiekiem. Czas zmierzyć się z najlepszymi w Berlinie!” – dodał, prosząc o trzymanie kciuków za jego występ.

W tym roku, w ciągu 3 dni, blisko 60 barmańskich talentów zmierzy się w 4 konkurencjach, w ramach których jury wyłoni kolejno Top 20, Top 4, a następnie najlepszego barmana globu. Widzowie z całego świata będą mogli śledzić zmagania przez live streaming począwszy od rywalizacji 20 finalistów, tj. od niedzieli, 7 października, przez YouTube, Facebook oraz na stronie www.theworldclassclub.com.

Rok temu globalną statuetkę World Class zdobyła Kanadyjka, Kaitlyn Stewart, a finały odbywające się w Meksyku obejrzało przez live streaming 2,2 miliona internautów z całego świata. Do tej pory w międzynarodowym konkursie Polskę reprezentowali: Janusz Lemiesz (zwycięzca World Class Poland 2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Od 2009 r. już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji programu World Class. W 9-letniej historii World Class Competition po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Australii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Japonii, USA, Wielkiej Brytanii oraz Kanady (2017). Zwycięzcy podróżują po świecie w roli ambasadorów konkursu, pracują jako eksperci i w szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych glonu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

Robert De Niro ambasadorem kongresu Madrid Fusion

Robert De Niro dostał propozycję nie do odrzucenia. Znany aktor, reżyser i producent filmowy będzie ambasadorem światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion w zamian za wyjątkową degustację, którą przygotują dla niego najlepsi światowi szefowie kuchni.

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej