x

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    09.10.2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

World Class Competition to jedno z najbardziej wpływowych wydarzeń sceny barmańskiej, które w tym roku, w Berlinie świętuje swój dziesiąty jubileusz. Marcin Kruk będzie czwartym w historii reprezentantem Polski w globalnych zawodach World Class Competition.

Marcin Kruk (28 lat) pochodzi z Warszawy, a pracę za barem rozpoczął jako 19-latek, chcąc zarobić na studia. Dziś ma na koncie doświadczenie z kilku lokali w Warszawie i Yorku (Anglia). Już w etapie krajowym World Class potwierdził, że sukces na scenie barmańskiej to nie tylko dobry przepis i technika, ale także konsekwencja i… serce.

– „Ta piękna podróż rozpoczęła się w 2017 roku, kiedy jako nowicjusz w barmańskich konkursach, po raz pierwszy wziąłem udział w World Class Poland. Krajowe eliminacje ukończyłem wtedy na drugim miejscu, ale zawziąłem się na wygraną” – powiedział Marcin Kruk. – „Dzisiaj mam nowe pomysły i jestem innym człowiekiem. Czas zmierzyć się z najlepszymi w Berlinie!” – dodał, prosząc o trzymanie kciuków za jego występ.

W tym roku, w ciągu 3 dni, blisko 60 barmańskich talentów zmierzy się w 4 konkurencjach, w ramach których jury wyłoni kolejno Top 20, Top 4, a następnie najlepszego barmana globu. Widzowie z całego świata będą mogli śledzić zmagania przez live streaming począwszy od rywalizacji 20 finalistów, tj. od niedzieli, 7 października, przez YouTube, Facebook oraz na stronie www.theworldclassclub.com.

Rok temu globalną statuetkę World Class zdobyła Kanadyjka, Kaitlyn Stewart, a finały odbywające się w Meksyku obejrzało przez live streaming 2,2 miliona internautów z całego świata. Do tej pory w międzynarodowym konkursie Polskę reprezentowali: Janusz Lemiesz (zwycięzca World Class Poland 2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Od 2009 r. już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji programu World Class. W 9-letniej historii World Class Competition po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Australii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Japonii, USA, Wielkiej Brytanii oraz Kanady (2017). Zwycięzcy podróżują po świecie w roli ambasadorów konkursu, pracują jako eksperci i w szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych glonu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

POWSTANIE PIERWSZY W POLSCE INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Sprzęt kuchenny najnowszej generacji, nowoczesne stanowiska barmańskie i baristyczne, do tego bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy - tak zapowiada się pierwszy w Polsce Instytut Kulinarny Transgourmet.

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Zarabiaj na kawie! - warsztaty Segafredo Zanetti

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Na najwyższym stopniu podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Wczoraj, 27 września, zakończył się dwudniowy finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie wystartowało 10 drużyn, który zdobyły nominację do KPP oraz laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej