x

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

World Class Competition to jedno z najbardziej wpływowych wydarzeń sceny barmańskiej, które w tym roku, w Berlinie świętuje swój dziesiąty jubileusz. Marcin Kruk będzie czwartym w historii reprezentantem Polski w globalnych zawodach World Class Competition.

Marcin Kruk (28 lat) pochodzi z Warszawy, a pracę za barem rozpoczął jako 19-latek, chcąc zarobić na studia. Dziś ma na koncie doświadczenie z kilku lokali w Warszawie i Yorku (Anglia). Już w etapie krajowym World Class potwierdził, że sukces na scenie barmańskiej to nie tylko dobry przepis i technika, ale także konsekwencja i… serce.

– „Ta piękna podróż rozpoczęła się w 2017 roku, kiedy jako nowicjusz w barmańskich konkursach, po raz pierwszy wziąłem udział w World Class Poland. Krajowe eliminacje ukończyłem wtedy na drugim miejscu, ale zawziąłem się na wygraną” – powiedział Marcin Kruk. – „Dzisiaj mam nowe pomysły i jestem innym człowiekiem. Czas zmierzyć się z najlepszymi w Berlinie!” – dodał, prosząc o trzymanie kciuków za jego występ.

W tym roku, w ciągu 3 dni, blisko 60 barmańskich talentów zmierzy się w 4 konkurencjach, w ramach których jury wyłoni kolejno Top 20, Top 4, a następnie najlepszego barmana globu. Widzowie z całego świata będą mogli śledzić zmagania przez live streaming począwszy od rywalizacji 20 finalistów, tj. od niedzieli, 7 października, przez YouTube, Facebook oraz na stronie www.theworldclassclub.com.

Rok temu globalną statuetkę World Class zdobyła Kanadyjka, Kaitlyn Stewart, a finały odbywające się w Meksyku obejrzało przez live streaming 2,2 miliona internautów z całego świata. Do tej pory w międzynarodowym konkursie Polskę reprezentowali: Janusz Lemiesz (zwycięzca World Class Poland 2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Od 2009 r. już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji programu World Class. W 9-letniej historii World Class Competition po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Australii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Japonii, USA, Wielkiej Brytanii oraz Kanady (2017). Zwycięzcy podróżują po świecie w roli ambasadorów konkursu, pracują jako eksperci i w szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych glonu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

KRGiC zmienia się w Związek Pracodawców HoReCa

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej.

Nowości w programie Targów HoReCa

7-9 listopada 2018, Expo Kraków - Targi HoReCa/Gastrofood/EnoExpo jak co roku są wyjątkową okazją do spotkania się w Krakowie przedstawicieli branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej