Rusza globalny finał World Class Competition 2018
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

World Class Competition to jedno z najbardziej wpływowych wydarzeń sceny barmańskiej, które w tym roku, w Berlinie świętuje swój dziesiąty jubileusz. Marcin Kruk będzie czwartym w historii reprezentantem Polski w globalnych zawodach World Class Competition.

Marcin Kruk (28 lat) pochodzi z Warszawy, a pracę za barem rozpoczął jako 19-latek, chcąc zarobić na studia. Dziś ma na koncie doświadczenie z kilku lokali w Warszawie i Yorku (Anglia). Już w etapie krajowym World Class potwierdził, że sukces na scenie barmańskiej to nie tylko dobry przepis i technika, ale także konsekwencja i… serce.

– „Ta piękna podróż rozpoczęła się w 2017 roku, kiedy jako nowicjusz w barmańskich konkursach, po raz pierwszy wziąłem udział w World Class Poland. Krajowe eliminacje ukończyłem wtedy na drugim miejscu, ale zawziąłem się na wygraną” – powiedział Marcin Kruk. – „Dzisiaj mam nowe pomysły i jestem innym człowiekiem. Czas zmierzyć się z najlepszymi w Berlinie!” – dodał, prosząc o trzymanie kciuków za jego występ.

W tym roku, w ciągu 3 dni, blisko 60 barmańskich talentów zmierzy się w 4 konkurencjach, w ramach których jury wyłoni kolejno Top 20, Top 4, a następnie najlepszego barmana globu. Widzowie z całego świata będą mogli śledzić zmagania przez live streaming począwszy od rywalizacji 20 finalistów, tj. od niedzieli, 7 października, przez YouTube, Facebook oraz na stronie www.theworldclassclub.com.

Rok temu globalną statuetkę World Class zdobyła Kanadyjka, Kaitlyn Stewart, a finały odbywające się w Meksyku obejrzało przez live streaming 2,2 miliona internautów z całego świata. Do tej pory w międzynarodowym konkursie Polskę reprezentowali: Janusz Lemiesz (zwycięzca World Class Poland 2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Od 2009 r. już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji programu World Class. W 9-letniej historii World Class Competition po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Australii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Japonii, USA, Wielkiej Brytanii oraz Kanady (2017). Zwycięzcy podróżują po świecie w roli ambasadorów konkursu, pracują jako eksperci i w szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych glonu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice
Zobacz także
Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej