POLSKIE WINA NAGRODZONE
Kategoria: Wino

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

„Banany posadźcie, a nie winorośl”, „O moim winie mówiono, że było puste w środku” – to słowa polskich winiarzy, którzy podczas licznych degustacji komentowanych wspominali swoje początki w branży. Jak wiadomo, w kraju, w którym dopiero odradza się tradycja winiarska, o motywujące słowa otuchy niezwykle trudno. Jedno jest pewne: warto być upartym. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta, a udowodniły to nie tylko wyniki konkursu „Polskie korki 2018”, ale całodzienna degustacja win gronowych od producentów z całej Polski. Konkurs odbył się po raz drugi. Jury (w tym autorka tego tekstu) oceniło w czterech kategoriach 113 win nadesłanych z 35 polskich winnic. Poza konkursem oceniano także cydry.
Produkty polskich winiarzy zaprezentowano w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu szefa kuchni Przemysława Błaszczyka, degustacji komentowanej oraz otwartej stolikowej. Dzień obfitował w liczne wydarzenia o charakterze edukacyjnym, m.in. master class Pet-Natów poprowadzony przez czeskiego winiarza Petra Korába. Na uwagę i chwilę zatrzymania zasługuje zwłaszcza degustacja wertykalna win polskich, bo to coś bardzo rzadkiego. Tylko jednego dnia uczestnicy mieli niebywałą okazję skosztować kilku roczników wina Magnesia z lubuskiej winnicy Equus oraz johannitera z DOM Bliskowice, którą poprowadzili wspólnie winiarze z tych winnic: Łukasz Chrostowski i Lech Mill. Ten drugi zaprezentował kilka roczników win ze swojej flagowej odmiany johanniter. – To najbardziej plastyczna polska odmiana – mówił wi-niarz. – Nie męczy się w polu, praktycznie nie trzeba jej ratować z tarapatów grzybowo-mrozowych. Poza tym johanniter powoli wchłania cukier i ma spory potencjał do starzenia. Wina z odmiany zweigelt, które zaprezentował Łukasz Chrostowski z winnicy Equus, również pokazały klasę. Najstarsze, dziesięcioletnie wino zaskoczyło świetną kondycją, wciąż świeżym czerwonym owocem z dojrzałymi akcentami sosu sojowego i balsamico.
Niedzielne wydarzenie w poznańskim Spot udowodniło, że polskie winiarstwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż. Chciałoby się powiedzieć – pełną i krzepiącą jak banany.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

A TAK PRZEDSTAWIAJĄ SIĘ WYNIKI KONKURSU POLSKIE KORKI 2018:
Wina białe
Złoty Korek: Winnice Kojder Cuveé 2017
Srebrny Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Riesling 2015
Brązowy Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016

Wina różowe
Złoty Korek: Winnica Miłosz w Łazie Angelus 2017
Srebrny Korek: Winnica Nobilis Roselit Diva 2017
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Rose 2016

Wina czerwone
Złoty Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016
Srebrny Korek: Hople Paczków Speciale 2015
Brązowy Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Noir 2016

Wina specjalne
Złoty Korek: Winnica Gostchorze Gostart 2016
Srebrny Korek: Winnica Turnau Hibernal 2016
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Yacobus Sekt 2015
Wyróżnienia: Cydr Chyliczki Cydr Lodowy 2015

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej