

POLSKIE WINA NAGRODZONE


17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".
Produkty polskich winiarzy zaprezentowano w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu szefa kuchni Przemysława Błaszczyka, degustacji komentowanej oraz otwartej stolikowej. Dzień obfitował w liczne wydarzenia o charakterze edukacyjnym, m.in. master class Pet-Natów poprowadzony przez czeskiego winiarza Petra Korába. Na uwagę i chwilę zatrzymania zasługuje zwłaszcza degustacja wertykalna win polskich, bo to coś bardzo rzadkiego. Tylko jednego dnia uczestnicy mieli niebywałą okazję skosztować kilku roczników wina Magnesia z lubuskiej winnicy Equus oraz johannitera z DOM Bliskowice, którą poprowadzili wspólnie winiarze z tych winnic: Łukasz Chrostowski i Lech Mill. Ten drugi zaprezentował kilka roczników win ze swojej flagowej odmiany johanniter. – To najbardziej plastyczna polska odmiana – mówił wi-niarz. – Nie męczy się w polu, praktycznie nie trzeba jej ratować z tarapatów grzybowo-mrozowych. Poza tym johanniter powoli wchłania cukier i ma spory potencjał do starzenia. Wina z odmiany zweigelt, które zaprezentował Łukasz Chrostowski z winnicy Equus, również pokazały klasę. Najstarsze, dziesięcioletnie wino zaskoczyło świetną kondycją, wciąż świeżym czerwonym owocem z dojrzałymi akcentami sosu sojowego i balsamico.
Niedzielne wydarzenie w poznańskim Spot udowodniło, że polskie winiarstwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż. Chciałoby się powiedzieć – pełną i krzepiącą jak banany.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.
A TAK PRZEDSTAWIAJĄ SIĘ WYNIKI KONKURSU POLSKIE KORKI 2018:
Wina białe
Złoty Korek: Winnice Kojder Cuveé 2017
Srebrny Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Riesling 2015
Brązowy Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016
Wina różowe
Złoty Korek: Winnica Miłosz w Łazie Angelus 2017
Srebrny Korek: Winnica Nobilis Roselit Diva 2017
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Rose 2016
Wina czerwone
Złoty Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016
Srebrny Korek: Hople Paczków Speciale 2015
Brązowy Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Noir 2016
Wina specjalne
Złoty Korek: Winnica Gostchorze Gostart 2016
Srebrny Korek: Winnica Turnau Hibernal 2016
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Yacobus Sekt 2015
Wyróżnienia: Cydr Chyliczki Cydr Lodowy 2015

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADAM MICHOCKI

Na co dzień uczę się i czytam na temat win, regionów, szczepów, żeby zrozumieć, co znajduje się w kieliszku. Staram się brać udział w wielu degustacjach, próbując około 300-500 win miesięcznie oraz spotykając ludzi, którzy stoją za produkcją wina i dzielą się z innymi swoją pasją i historią.

Krajowy rynek cydru dramatycznie spada

- Jeśli nic nie zmieni się w kwestii legislacji, to o cydrze będziemy mogli zapomnieć w ciągu 3-4 lat - takie alarmujące prognozy docierają od krajowych producentów do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Najciekawsze trunki Borsa Vini Italiani 2020

33 producentów, m.in. z Abruzzo, Apulii, Kampanii, Molise i Sardynii, wzięło udział w degustacji włoskich win Borsa Vini Italiani 2020, która odbyła się 6 lutego w hotelu Westin w Warszawie.

Adam Pawłowski: Sake

Ryż, woda, drożdże i koji. Te cztery składniki są niezbędne do produkcji sake. Każdy z tych elementów ma niebagatelny wpływ na styl i jakość finalnego produktu. Do tego dochodzi tzw. ręka producenta sake zwanego Toji oraz element dojrzewania, ale zacznijmy od początku.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

