POLSKIE WINA NAGRODZONE
Kategoria: Wino

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

„Banany posadźcie, a nie winorośl”, „O moim winie mówiono, że było puste w środku” – to słowa polskich winiarzy, którzy podczas licznych degustacji komentowanych wspominali swoje początki w branży. Jak wiadomo, w kraju, w którym dopiero odradza się tradycja winiarska, o motywujące słowa otuchy niezwykle trudno. Jedno jest pewne: warto być upartym. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta, a udowodniły to nie tylko wyniki konkursu „Polskie korki 2018”, ale całodzienna degustacja win gronowych od producentów z całej Polski. Konkurs odbył się po raz drugi. Jury (w tym autorka tego tekstu) oceniło w czterech kategoriach 113 win nadesłanych z 35 polskich winnic. Poza konkursem oceniano także cydry.
Produkty polskich winiarzy zaprezentowano w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu szefa kuchni Przemysława Błaszczyka, degustacji komentowanej oraz otwartej stolikowej. Dzień obfitował w liczne wydarzenia o charakterze edukacyjnym, m.in. master class Pet-Natów poprowadzony przez czeskiego winiarza Petra Korába. Na uwagę i chwilę zatrzymania zasługuje zwłaszcza degustacja wertykalna win polskich, bo to coś bardzo rzadkiego. Tylko jednego dnia uczestnicy mieli niebywałą okazję skosztować kilku roczników wina Magnesia z lubuskiej winnicy Equus oraz johannitera z DOM Bliskowice, którą poprowadzili wspólnie winiarze z tych winnic: Łukasz Chrostowski i Lech Mill. Ten drugi zaprezentował kilka roczników win ze swojej flagowej odmiany johanniter. – To najbardziej plastyczna polska odmiana – mówił wi-niarz. – Nie męczy się w polu, praktycznie nie trzeba jej ratować z tarapatów grzybowo-mrozowych. Poza tym johanniter powoli wchłania cukier i ma spory potencjał do starzenia. Wina z odmiany zweigelt, które zaprezentował Łukasz Chrostowski z winnicy Equus, również pokazały klasę. Najstarsze, dziesięcioletnie wino zaskoczyło świetną kondycją, wciąż świeżym czerwonym owocem z dojrzałymi akcentami sosu sojowego i balsamico.
Niedzielne wydarzenie w poznańskim Spot udowodniło, że polskie winiarstwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż. Chciałoby się powiedzieć – pełną i krzepiącą jak banany.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

A TAK PRZEDSTAWIAJĄ SIĘ WYNIKI KONKURSU POLSKIE KORKI 2018:
Wina białe
Złoty Korek: Winnice Kojder Cuveé 2017
Srebrny Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Riesling 2015
Brązowy Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016

Wina różowe
Złoty Korek: Winnica Miłosz w Łazie Angelus 2017
Srebrny Korek: Winnica Nobilis Roselit Diva 2017
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Rose 2016

Wina czerwone
Złoty Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016
Srebrny Korek: Hople Paczków Speciale 2015
Brązowy Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Noir 2016

Wina specjalne
Złoty Korek: Winnica Gostchorze Gostart 2016
Srebrny Korek: Winnica Turnau Hibernal 2016
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Yacobus Sekt 2015
Wyróżnienia: Cydr Chyliczki Cydr Lodowy 2015

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej