x

POLSKIE WINA NAGRODZONE

Kategoria: Wino    27.08.2018

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

„Banany posadźcie, a nie winorośl”, „O moim winie mówiono, że było puste w środku” – to słowa polskich winiarzy, którzy podczas licznych degustacji komentowanych wspominali swoje początki w branży. Jak wiadomo, w kraju, w którym dopiero odradza się tradycja winiarska, o motywujące słowa otuchy niezwykle trudno. Jedno jest pewne: warto być upartym. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta, a udowodniły to nie tylko wyniki konkursu „Polskie korki 2018”, ale całodzienna degustacja win gronowych od producentów z całej Polski. Konkurs odbył się po raz drugi. Jury (w tym autorka tego tekstu) oceniło w czterech kategoriach 113 win nadesłanych z 35 polskich winnic. Poza konkursem oceniano także cydry.
Produkty polskich winiarzy zaprezentowano w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu szefa kuchni Przemysława Błaszczyka, degustacji komentowanej oraz otwartej stolikowej. Dzień obfitował w liczne wydarzenia o charakterze edukacyjnym, m.in. master class Pet-Natów poprowadzony przez czeskiego winiarza Petra Korába. Na uwagę i chwilę zatrzymania zasługuje zwłaszcza degustacja wertykalna win polskich, bo to coś bardzo rzadkiego. Tylko jednego dnia uczestnicy mieli niebywałą okazję skosztować kilku roczników wina Magnesia z lubuskiej winnicy Equus oraz johannitera z DOM Bliskowice, którą poprowadzili wspólnie winiarze z tych winnic: Łukasz Chrostowski i Lech Mill. Ten drugi zaprezentował kilka roczników win ze swojej flagowej odmiany johanniter. – To najbardziej plastyczna polska odmiana – mówił wi-niarz. – Nie męczy się w polu, praktycznie nie trzeba jej ratować z tarapatów grzybowo-mrozowych. Poza tym johanniter powoli wchłania cukier i ma spory potencjał do starzenia. Wina z odmiany zweigelt, które zaprezentował Łukasz Chrostowski z winnicy Equus, również pokazały klasę. Najstarsze, dziesięcioletnie wino zaskoczyło świetną kondycją, wciąż świeżym czerwonym owocem z dojrzałymi akcentami sosu sojowego i balsamico.
Niedzielne wydarzenie w poznańskim Spot udowodniło, że polskie winiarstwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż. Chciałoby się powiedzieć – pełną i krzepiącą jak banany.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

A TAK PRZEDSTAWIAJĄ SIĘ WYNIKI KONKURSU POLSKIE KORKI 2018:
Wina białe
Złoty Korek: Winnice Kojder Cuveé 2017
Srebrny Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Riesling 2015
Brązowy Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016

Wina różowe
Złoty Korek: Winnica Miłosz w Łazie Angelus 2017
Srebrny Korek: Winnica Nobilis Roselit Diva 2017
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Rose 2016

Wina czerwone
Złoty Korek: Piwnice Półtorak Cuveé 2016
Srebrny Korek: Hople Paczków Speciale 2015
Brązowy Korek: Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Noir 2016

Wina specjalne
Złoty Korek: Winnica Gostchorze Gostart 2016
Srebrny Korek: Winnica Turnau Hibernal 2016
Brązowy Korek: Winnica Jakubów Yacobus Sekt 2015
Wyróżnienia: Cydr Chyliczki Cydr Lodowy 2015

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

ENOAGENDA

Rok 2018 obfituje w wiele winiarskich konferencji, targów czy spotkań. Poniżej prezentujemy listę wydarzeń takich jak np.: Vinisund, Food Service Summit czy Targi Winiarskie Prowein, na które warto zwrócić uwagę.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Adam Pawłowski: Wino w detalu

Galopujące obostrzenia raz po raz ograniczają działalność lokali gastronomicznych lub całkowicie je zamykają, co sprawia, że picie dobrego wina staje się rytuałem stricte domowym, a jego sprzedaż odbywa się w detalu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej