WINNICA SKARPA DOBRSKA
Kategoria: Wino

Można powiedzieć, że winnica spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Od pomysłu do realizacji minęły 2 miesiące, było w tym wiele przypadku i romantyzmu. W tamtym czasie rodzina Herbsztajnów o winie wiedziała niewiele.

Traf chciał, że przypadkowo kupili jedną z najlepszych lokalizacji w obrębie Małopolskiego Przełomu Wisły. Początkowo chcieli zatrudnić profesjonalnego winiarza. Jednak nikt nie chciał podjąć pracy ze względu na dużą odległość winnicy od winiarni. Herbsztajnowie postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. Przyświecała im myśl, że od nasadzenia do produkcji wina mają dobre pięć lat na naukę sztuki winiarskiej. Jeszcze tego samego roku początkujący winiarze udali się na szkolenie na Morawy, kolejnym miejscem na mapie był austriacki Burgenland. Jak sami mówią, stawiają na wina jakościowe, stąd decyzja o produkcji z samocieku, czego konsekwencją jest mniejsza wydajność.
W Skarpie Dobrskiej powstają wina świeże, orzeźwiające i zwiewne, o aromacie cytrusów, jaśminu, aż po marmoladę różaną. Rodzina Herbsztajnów nie zajmuje się produkcją wina na pełny etat. Szacują, że dopóki nie będą mieć pięciohektarowej winnicy, nie zdołają utrzymać czteroosobowej rodziny tylko z produkcji wina.
Pomimo tych przeszkód podchodzą do produkcji wina profesjonalnie i z pełnym zaangażowaniem. – Najwięcej trudności sprawia nam nieprzewidywalność klimatu. Serce pęka w momentach od nas niezależnych – tłumaczą winiarze. – W ubiegłym roku majowe przymrozki wymroziły prawie 85 proc. zbiorów. Mimo to praca w winnicy wyglądała tak samo jak w latach ubiegłych: trzeba było tyle samo pielić, pielęgnować i nawozić. W efekcie w tym roczniku otrzymaliśmy nieco ponad 400 butelek wina.
Herbsztajnowie nadal jednak uważają, że polski klimat sprzyja produkcji win białych i musujących. – W Małopolskim Przełomie Wisły w czasie dojrzewania gron temperatura w dzień sięga 25 st., w nocy spada do 15. Dzięki amplitudzie temperatur wina wyprodukowane z takich winogron są bardzo aromatyczne. – Kiedy myślimy o głównych zagrożeniach dla polskiego winiarstwa, wydaje nam się, że jest nim niezdrowa rywalizacja między winogrodnikami. Na wspomnianych Morawach czy w Burgenlandzie jest zupełnie inaczej. Większość winiarzy ma poczucie, że grają do tej samej bramki i współpracują między sobą – to właśnie przepis na wspólny sukces całego regionu – podsumowują Herbsztajnowie.

Nazwa producenta: Winnica Skarpa Dobrska
Imiona i nazwiska winiarzy: Brak głównego winemakera. Wszystkie decyzje zarówno w winnicy, jak i w winiarni podejmowane są przez całą rodzinę.
Położenie winnicy: Dobre k. Kazimierza Dolnego, Małopolski Przełom Wisły
Powierzchnia: ok. 2 ha
Rok założenia: 2014
Łączny areał nasadzeń: ok. 1,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Winnica przylega do Rezerwatu Przyrody Skarpa Dobrska w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego na terenie o nachyleniu 10 proc. i wysokości ok. 150 m n.p.m. Nasadzenie winorośli na południowo-wschodniej stronie stoku zapewnia nasłonecznienie przez cały dzień, natomiast dzięki bliskości Wisły klimat wokół winnicy łagodnieje. Na unikatowość winnicy w znaczny sposób wpływają wapienne skały osadowe powstałe około 50 mln lat temu. Dobrze wykształcony profil rędziny wapiennej zapewnia dobry drenaż i rozwój głębokiego systemu korzeniowego. Biała gleba odbija promienie słoneczne, kierując je na owoce i liście, dzięki czemu są lepiej doświetlone.
Roczna produkcja: W pierwszym roczniku z ok. 1 ha nasadzeń wyprodukowano ok. 3500 butelek.
Uprawiane szczepy: zweigelt, regent, riesling, johanniter, pinot gris, gewürztraminer
Najważniejsze nagrody: Pochlebne słowa sommelierów, restauratorów, sprzedawców, z którymi współpracujemy, klientów na targach i festiwalach winiarskich. Największym zaskoczeniem było pojawienie się jednego z naszych win w Kapsztadzie i w Korei, gdzie zostały zrecenzowane.
Restauracje, w których można kupić wina: Rozbrat 20, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Alewino, Bez Gwiazdek, Ośla Ławka, Spot, Projekt 36, SzAMMa, Dwa Przez Cztery
Gdzie szukać informacji: www.skarpadobrska.pl, Facebook: Winnica Skarpa Dobrska, Instagram: skarpa_dobrska

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej