x

WINNICA SKARPA DOBRSKA

Kategoria: Wino    27.08.2018

Można powiedzieć, że winnica spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Od pomysłu do realizacji minęły 2 miesiące, było w tym wiele przypadku i romantyzmu. W tamtym czasie rodzina Herbsztajnów o winie wiedziała niewiele.

Traf chciał, że przypadkowo kupili jedną z najlepszych lokalizacji w obrębie Małopolskiego Przełomu Wisły. Początkowo chcieli zatrudnić profesjonalnego winiarza. Jednak nikt nie chciał podjąć pracy ze względu na dużą odległość winnicy od winiarni. Herbsztajnowie postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. Przyświecała im myśl, że od nasadzenia do produkcji wina mają dobre pięć lat na naukę sztuki winiarskiej. Jeszcze tego samego roku początkujący winiarze udali się na szkolenie na Morawy, kolejnym miejscem na mapie był austriacki Burgenland. Jak sami mówią, stawiają na wina jakościowe, stąd decyzja o produkcji z samocieku, czego konsekwencją jest mniejsza wydajność.
W Skarpie Dobrskiej powstają wina świeże, orzeźwiające i zwiewne, o aromacie cytrusów, jaśminu, aż po marmoladę różaną. Rodzina Herbsztajnów nie zajmuje się produkcją wina na pełny etat. Szacują, że dopóki nie będą mieć pięciohektarowej winnicy, nie zdołają utrzymać czteroosobowej rodziny tylko z produkcji wina.
Pomimo tych przeszkód podchodzą do produkcji wina profesjonalnie i z pełnym zaangażowaniem. – Najwięcej trudności sprawia nam nieprzewidywalność klimatu. Serce pęka w momentach od nas niezależnych – tłumaczą winiarze. – W ubiegłym roku majowe przymrozki wymroziły prawie 85 proc. zbiorów. Mimo to praca w winnicy wyglądała tak samo jak w latach ubiegłych: trzeba było tyle samo pielić, pielęgnować i nawozić. W efekcie w tym roczniku otrzymaliśmy nieco ponad 400 butelek wina.
Herbsztajnowie nadal jednak uważają, że polski klimat sprzyja produkcji win białych i musujących. – W Małopolskim Przełomie Wisły w czasie dojrzewania gron temperatura w dzień sięga 25 st., w nocy spada do 15. Dzięki amplitudzie temperatur wina wyprodukowane z takich winogron są bardzo aromatyczne. – Kiedy myślimy o głównych zagrożeniach dla polskiego winiarstwa, wydaje nam się, że jest nim niezdrowa rywalizacja między winogrodnikami. Na wspomnianych Morawach czy w Burgenlandzie jest zupełnie inaczej. Większość winiarzy ma poczucie, że grają do tej samej bramki i współpracują między sobą – to właśnie przepis na wspólny sukces całego regionu – podsumowują Herbsztajnowie.

Nazwa producenta: Winnica Skarpa Dobrska
Imiona i nazwiska winiarzy: Brak głównego winemakera. Wszystkie decyzje zarówno w winnicy, jak i w winiarni podejmowane są przez całą rodzinę.
Położenie winnicy: Dobre k. Kazimierza Dolnego, Małopolski Przełom Wisły
Powierzchnia: ok. 2 ha
Rok założenia: 2014
Łączny areał nasadzeń: ok. 1,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Winnica przylega do Rezerwatu Przyrody Skarpa Dobrska w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego na terenie o nachyleniu 10 proc. i wysokości ok. 150 m n.p.m. Nasadzenie winorośli na południowo-wschodniej stronie stoku zapewnia nasłonecznienie przez cały dzień, natomiast dzięki bliskości Wisły klimat wokół winnicy łagodnieje. Na unikatowość winnicy w znaczny sposób wpływają wapienne skały osadowe powstałe około 50 mln lat temu. Dobrze wykształcony profil rędziny wapiennej zapewnia dobry drenaż i rozwój głębokiego systemu korzeniowego. Biała gleba odbija promienie słoneczne, kierując je na owoce i liście, dzięki czemu są lepiej doświetlone.
Roczna produkcja: W pierwszym roczniku z ok. 1 ha nasadzeń wyprodukowano ok. 3500 butelek.
Uprawiane szczepy: zweigelt, regent, riesling, johanniter, pinot gris, gewürztraminer
Najważniejsze nagrody: Pochlebne słowa sommelierów, restauratorów, sprzedawców, z którymi współpracujemy, klientów na targach i festiwalach winiarskich. Największym zaskoczeniem było pojawienie się jednego z naszych win w Kapsztadzie i w Korei, gdzie zostały zrecenzowane.
Restauracje, w których można kupić wina: Rozbrat 20, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Alewino, Bez Gwiazdek, Ośla Ławka, Spot, Projekt 36, SzAMMa, Dwa Przez Cztery
Gdzie szukać informacji: www.skarpadobrska.pl, Facebook: Winnica Skarpa Dobrska, Instagram: skarpa_dobrska

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

POLSKI SOMMELIER WICEMISTRZEM EUROPY

11 maja br. w Wiedniu Piotr Pietras został srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów. Zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonem z Łotwy.

ADAM PAWŁOWSKI: RAPORT Z ARGENTYNY

Trzy lata temu miałem przyjemność odwiedzać winnice Chile. Bylem pod ogromnym wrażeniem win, przyrody i lokalnej kultury. Podziwiałem szczyty i zachodnie stoki zjawiskowych Andów i już wtedy marzyłem o tym, żeby sprawdzić, co znajduje się po drugiej stronie pasma górskiego.

Jancis Robinson w Polsce

8 października br. Polskę odwiedziła Jancis Robinson - jedna z największych znawczyń wina, światowej sławy krytyk i dziennikarka winiarska. Robinson odebrała tytuł Człowiek Roku 2016 przyznawany przez magazyn "Czas Wina".

Polskie wina wychodzą z (piwnicznego) cienia

Drogie, kwaśne i niedostępne - te stereotypy możemy włożyć między bajki, bo polskie wina z ery dziecięcej śmiało wkraczają w dorosłość. Rodzimych winnic przybywa w zawrotnym tempie. Oto pięć najciekawszych z nich.

Polska Toskania warta zachodu

"Winnica jest wszystkim, jeżeli pomyślę o niej w kategorii pasji, miłości, sposobu na życie" - mówi Kinga Kowalewska-Koziarska, właścicielka najstarszej prywatnej winnicy w Polsce i jedna z bohaterek dokumentu "Polska Toskania".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej