ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH
Kategoria: Wino

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Ostatnia dekada stoi pod znakiem stabilnego wzrostu konsumpcji, a co za tym idzie, importu win niemieckich do Polski. Zwykle plasowaliśmy się w rankingu światowym w pierwszej 20. Przełomowy okazał się rok 2017, kiedy to zanotowaliśmy znaczny, bo aż 54-procentowy wzrost importu w stosunku do roku 2016 i tym samym wskoczyliśmy do pierwszej dziesiątki krajów najchętniej pijących wina niemieckie.
Mamy do czynienia z pewnego rodzaju paradoksem, gdyż statystyczny polski konsument nie przepada za wysoką kwasowością w winie, a wina niemieckie niewątpliwie taką mają. Dlaczego więc w tym przypadku owa kwasowość nam nie przeszkadza? Odpowiedzią na to pytanie jest cukier resztkowy, który zazwyczaj pojawia się w białych winach niemieckich. Słodycz jest nadal elementem poszukiwanym przez polskiego konsumenta. Jednak w przypadku win niemieckich jest subtelna i nieco przykrywa kwaśną nutę. Sprawia, że zamiast kwasowości czujemy rześkość i soczystość. Z kolei, kiedy pracowałem w restauracji w Anglii, spotykałem się ze sceptycznym podejściem Wyspiarzy do win niemieckich. Głównie z uwagi na to, że preferują oni wina w stylu mocno wytrawnym, cukier resztkowy im po prostu przeszkadzał. Poza tym w latach 80. i 90. Anglia była wręcz zalewana marnej jakości tanimi winami niemieckimi, co do pewnego stopnia popsuło reputację jakościowym winom niemieckim. Bez wątpienia w Polsce dużo łatwiej jest sprzedać butelkę niemieckiego wina niż właśnie na Wyspach.
Kolejną ciekawostką jest fakt, że sprzedaż czerwonych win niemieckich w Polsce jest wręcz marginalna. To zastanawiające, bo aż 66 proc. Polaków deklaruje, że woli pić czerwone wina. Bez wątpienia białe wina niemieckie na czele z rieslingiem zdobyły u nas markę niezawodności i zwykle są przyjazne dla portfela. Ich dodatkowym atutem jest elastyczność w łączeniu z różnymi typami jedzenia, a w szczególności z tradycyjną, rustykalną polską kuchnią. W dolnej półce cenowej zapewniają świetną relację jakości do ceny, są niezobowiązujące, orzeźwiające i niezwykle pijane. Natomiast te z górnej półki należą do grona najlepszych białych win na świecie. To wina tzw. sommelierskie, czyli lubiane w branży, o czym świadczą chociażby opinie niektórych polskich sommelierów:

PAWEŁ DEMIANIUK,
Kieliszki na Hożej, Warszawa
– Mają dobrą relację jakości do ceny w porównaniu z resztą Europy
– Ze względu na orzeźwiający charakter wina niemieckie najlepiej sprzedają się w okresie letnim
– Bronią się jakością i są świetne do łączenia z naszym typem kuchni (nowoczesna polska)

TOMASZ KRAMER,
SPOT, Poznań
– Wina niemieckie są u nas w czołówce najlepiej sprzedających się win
– Moi pracownicy sami je lubią, co zdecydowanie pomaga w sprzedaży
– Cenię wina niemieckie za niezawodność

PAULA BRZEZIŃSKA,
Bottiglieria 1881, Kraków
– Zawsze mamy rieslinga na kieliszki, który jest elementem pairingu do menu degustacyjnego
– Wina niemieckie wymagają naszej rekomendacji
– Polscy goście zamawiają je chętniej niż goście zagraniczni
– Cenię wina niemieckie za to, że są jedyne w swoim rodzaju


ADAM PAWŁOWSKI MS - pierwszy Polak z prestiżowym tytułem Master Sommeliera. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów sommelierów Sud de France 2013. Dwukrotny finalista UK Best Sommelier 2011 i 2014. Wykładowca The Court of Master Sommeliers. Przez 5 lat head sommelier w Northcote, restauracji oznaczonej gwiazdką Michelina. Niezależny konsultant branży HoReCa.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej