ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

Kategoria: Wino

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Ostatnia dekada stoi pod znakiem stabilnego wzrostu konsumpcji, a co za tym idzie, importu win niemieckich do Polski. Zwykle plasowaliśmy się w rankingu światowym w pierwszej 20. Przełomowy okazał się rok 2017, kiedy to zanotowaliśmy znaczny, bo aż 54-procentowy wzrost importu w stosunku do roku 2016 i tym samym wskoczyliśmy do pierwszej dziesiątki krajów najchętniej pijących wina niemieckie.
Mamy do czynienia z pewnego rodzaju paradoksem, gdyż statystyczny polski konsument nie przepada za wysoką kwasowością w winie, a wina niemieckie niewątpliwie taką mają. Dlaczego więc w tym przypadku owa kwasowość nam nie przeszkadza? Odpowiedzią na to pytanie jest cukier resztkowy, który zazwyczaj pojawia się w białych winach niemieckich. Słodycz jest nadal elementem poszukiwanym przez polskiego konsumenta. Jednak w przypadku win niemieckich jest subtelna i nieco przykrywa kwaśną nutę. Sprawia, że zamiast kwasowości czujemy rześkość i soczystość. Z kolei, kiedy pracowałem w restauracji w Anglii, spotykałem się ze sceptycznym podejściem Wyspiarzy do win niemieckich. Głównie z uwagi na to, że preferują oni wina w stylu mocno wytrawnym, cukier resztkowy im po prostu przeszkadzał. Poza tym w latach 80. i 90. Anglia była wręcz zalewana marnej jakości tanimi winami niemieckimi, co do pewnego stopnia popsuło reputację jakościowym winom niemieckim. Bez wątpienia w Polsce dużo łatwiej jest sprzedać butelkę niemieckiego wina niż właśnie na Wyspach.
Kolejną ciekawostką jest fakt, że sprzedaż czerwonych win niemieckich w Polsce jest wręcz marginalna. To zastanawiające, bo aż 66 proc. Polaków deklaruje, że woli pić czerwone wina. Bez wątpienia białe wina niemieckie na czele z rieslingiem zdobyły u nas markę niezawodności i zwykle są przyjazne dla portfela. Ich dodatkowym atutem jest elastyczność w łączeniu z różnymi typami jedzenia, a w szczególności z tradycyjną, rustykalną polską kuchnią. W dolnej półce cenowej zapewniają świetną relację jakości do ceny, są niezobowiązujące, orzeźwiające i niezwykle pijane. Natomiast te z górnej półki należą do grona najlepszych białych win na świecie. To wina tzw. sommelierskie, czyli lubiane w branży, o czym świadczą chociażby opinie niektórych polskich sommelierów:

PAWEŁ DEMIANIUK,
Kieliszki na Hożej, Warszawa
– Mają dobrą relację jakości do ceny w porównaniu z resztą Europy
– Ze względu na orzeźwiający charakter wina niemieckie najlepiej sprzedają się w okresie letnim
– Bronią się jakością i są świetne do łączenia z naszym typem kuchni (nowoczesna polska)

TOMASZ KRAMER,
SPOT, Poznań
– Wina niemieckie są u nas w czołówce najlepiej sprzedających się win
– Moi pracownicy sami je lubią, co zdecydowanie pomaga w sprzedaży
– Cenię wina niemieckie za niezawodność

PAULA BRZEZIŃSKA,
Bottiglieria 1881, Kraków
– Zawsze mamy rieslinga na kieliszki, który jest elementem pairingu do menu degustacyjnego
– Wina niemieckie wymagają naszej rekomendacji
– Polscy goście zamawiają je chętniej niż goście zagraniczni
– Cenię wina niemieckie za to, że są jedyne w swoim rodzaju


ADAM PAWŁOWSKI MS - pierwszy Polak z prestiżowym tytułem Master Sommeliera. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów sommelierów Sud de France 2013. Dwukrotny finalista UK Best Sommelier 2011 i 2014. Wykładowca The Court of Master Sommeliers. Przez 5 lat head sommelier w Northcote, restauracji oznaczonej gwiazdką Michelina. Niezależny konsultant branży HoReCa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej