

Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018


Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.
Tegoroczne zmagania oceniało międzynarodowe Jury pod przewodnictwem Mariusza Pieterwasa.
Za stołem sędziowski zasiedli ponadto: Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Monika Ignaciuk, Krystian Zalejski, Gianluca Tomasi, Ramon Roteta. W roli jurorów technicznych wystąpili Paweł Salamon – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2016 roku i Jaroslav Orsevski, a wspierał ich Piotr Mielczarek. Dbając o prestiż Kulinarnego Pucharu Polski zawsze dobieramy jurorów, którzy cieszą się dobrą opinią w środowisku gastronomii i mają doświadczenie w sędziowaniu w konkursach kulinarnych, również na arenie międzynarodowej. – informuje Agnieszka Glamowska.
Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy przygotowywali przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Drugi dzień zmagań to tradycyjnie serwowanie dania głównego, którego głównym składnikiem była kaczka.
Międzynarodowe Jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie; deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym; danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.
Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Zobacz także

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

GALA NIESTANDARDOWA

Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.

Fika - Biznes dla Gastronomii z nagrodą Best Hospitality Marketing Agency

Polska agencja marketingowa Fika - Biznes dla Gastronomii została wyróżniona w plebiscycie organizowanym przez LUXLife Magazine. - Nagroda dla najlepszej w Polsce agencji marketingowej w branży HoReCa to sygnał, że nasze działania mają sens i przynoszą efekty - mówią właścicielki agencji.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

