Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

Za nami dwa emocjonujące dni, podczas których 10 drużyn walczyło o najwyższe trofeum w 18. finale Kulinarnego Pucharu Polski, konkursie któremu patronują najważniejsze stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Euro Toques Polska, Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kulinarny Puchar Polski to wyjątkowe przedsięwzięcie, które poprzedzają ogólnopolskie eliminacje. Dla nas, Międzynarodowych Targów Poznańskich, to ogromny zaszczyt, że właśnie w Poznaniu, podczas targów Polagra Gastro możemy, w ramach konkursu, gościć młodych ludzi o tak wspaniałych umiejętnościach i wyobraźni kulinarnej. Co roku zadziwiają dania, które serwują, choć oczywiście ostateczne zdanie należy do profesjonalistów, którzy zasiadają w Jury. – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.

Tegoroczne zmagania oceniało międzynarodowe Jury pod przewodnictwem Mariusza Pieterwasa.
Za stołem sędziowski zasiedli ponadto: Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Monika Ignaciuk, Krystian Zalejski, Gianluca Tomasi, Ramon Roteta. W roli jurorów technicznych wystąpili Paweł Salamon – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2016 roku i Jaroslav Orsevski, a wspierał ich Piotr Mielczarek. Dbając o prestiż Kulinarnego Pucharu Polski zawsze dobieramy jurorów, którzy cieszą się dobrą opinią w środowisku gastronomii i mają doświadczenie w sędziowaniu w konkursach kulinarnych, również na arenie międzynarodowej. – informuje Agnieszka Glamowska.
Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy przygotowywali przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Drugi dzień zmagań to tradycyjnie serwowanie dania głównego, którego głównym składnikiem była kaczka.

Międzynarodowe Jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie; deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym; danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.

Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej