x

RESTAURACJA ART

Kategoria: Miejsca

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

W marcu w Krakowie przy ul. Kanoniczej otworzyła się restauracja Art. Lokal dysponuje 36 miejscami w sali oraz 40 w ogródku. W prostym, ale bardzo klimatycznym wnętrzu w podziemiach dominują ceglane ściany, piękne półokrągłe sklepienia oraz ciepłe dębowe drewno. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego, którzy mimo młodego wieku zdobyli już spore doświadczenie w renomowanych krakowskich restauracjach, a teraz połączyli siły. W restauracji można zamówić 5-daniowy lunch (69 zł) oraz 7- lub 9-daniową kolację (199 i 220 zł), oprócz tego dostępna jest krótka autorska karta menu (ceny od 27 do 74 zł). Wśród dań znajdziecie m.in.: podwędzanego łososia bałtyckiego z kwaśną śmietaną i marynowanym ogórkiem, kaszankę z konfiturą z czerwonej cebuli i musem jabłkowym, zupę cebulową z tymiankowymi kluskami i serem Bursztyn czy krem imbirowy. A to tylko niewielka część propozycji szefów kuchni, którzy zapowiadają, że menu będą zmieniać często. W założeniach modyfikacje mają być wprowadzane zgodnie z dostępnością najlepszych świeżych produktów. Trzymamy kciuki, aby się to udało i żeby w stolicy Małopolski restauracja zagrzała miejsca na dłużej.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej