

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski


Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.
– Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi, są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.
Dudziński zapowiedział wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: „Earth – the closest you can get”, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, „Something you might have heard about” - ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz „Icons and Fairy Tales” – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę restauracji powiększy wybór destylatów, alternatywne sposoby parzenia kawy (drip) czy infuzje.
Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – head chefem Dyletantów. Dudziński podkreśla, że menu i alkohole to niejedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.
Zobacz także

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

ENOAGENDA

Rok 2018 obfituje w wiele winiarskich konferencji, targów czy spotkań. Poniżej prezentujemy listę wydarzeń takich jak np.: Vinisund, Food Service Summit czy Targi Winiarskie Prowein, na które warto zwrócić uwagę.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

Adam Pawłowski: Król Malbec

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

POLSKIE WINA NAGRODZONE

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle potrwają od 24 do 28 sierpnia.

Już po raz jedenasty Jasło będzie gościć miłośników wina oraz pasjonatów winiarstwa z całej Polski i z zagranicy. Od środy do piątku (24 - 26 sierpnia) jasielscy winiarze zaproszą enoturystów na Dni Otwartych Piwnic.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

