Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski
Kategoria: Wino

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Nowa karta win, stworzona przez Norberta Dudzińskiego, będzie liczyć blisko 900 pozycji i stanie się jedną z najobszerniejszych na polskim rynku. Opierać się będzie głównie o producentów organicznych i biodynamicznych, w większości reprezentujących styl klasyczny. Nie zabraknie też naturalistów. Wśród istotnych nazwisk znajdą się m.in. Dugat – Py, Armand Rousseau, Jean Yves Bizot, Pierre Morey, Domaine Ponsot, Henri Gouges.

– Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi, są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.

Dudziński zapowiedział wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: „Earth – the closest you can get”, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, „Something you might have heard about” - ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz „Icons and Fairy Tales” – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę restauracji powiększy wybór destylatów, alternatywne sposoby parzenia kawy (drip) czy infuzje.

Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – head chefem Dyletantów. Dudziński podkreśla, że menu i alkohole to niejedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej