Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Kategoria: Wino

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Nowa karta win, stworzona przez Norberta Dudzińskiego, będzie liczyć blisko 900 pozycji i stanie się jedną z najobszerniejszych na polskim rynku. Opierać się będzie głównie o producentów organicznych i biodynamicznych, w większości reprezentujących styl klasyczny. Nie zabraknie też naturalistów. Wśród istotnych nazwisk znajdą się m.in. Dugat – Py, Armand Rousseau, Jean Yves Bizot, Pierre Morey, Domaine Ponsot, Henri Gouges.

– Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi, są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.

Dudziński zapowiedział wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: „Earth – the closest you can get”, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, „Something you might have heard about” - ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz „Icons and Fairy Tales” – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę restauracji powiększy wybór destylatów, alternatywne sposoby parzenia kawy (drip) czy infuzje.

Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – head chefem Dyletantów. Dudziński podkreśla, że menu i alkohole to niejedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej