THE COOL CAT TR
Kategoria: Miejsca

The Cool Cat TR otworzyli w połowie maja 2018 Zosia Pazik i Jakub Kaftański. To ich drugi lokal, pierwszy na Solcu powstał w październiku 2015 r. Szefem kuchni w obydwu Cool Catach jest Jakub "Kaftan" Kaftański znany z udziału w jeden z edycji programu "Top Chef ". ul. Marszałkowska 8, Warszawa

The Cool Cat TR mieści się w budynku Teatru Rozmaitości, wcześniej przez wiele lat funkcjonowała tam restauracja Delikatesy Esencja. Szefem kuchni w obydwu Cool Catach jest Jakub „Kaftan” Kaftański znany z udziału w jeden z edycji programu „Top Chef ”. Miejsce przy teatrze utrzymane jest w prostej i surowej estetyce, a przez całą długość lokalu ciągną się okna, co sprawia, że do środka wpada naturalne, przyjemne światło. Latem na gości czeka ogródek pełen zieleni. 100-metrowy Cool Cat TR pomieści 40 osób przy stolikach, 15 przy barze oraz 20 w ogródku.
Oferta to połączenie kuchni azjatyckiej z lokalnymi i sezonowymi produktami. Obecnie najpopularniejszymi pozycjami z karty są: surowy tuńczyk w peruwiańskiej marynacie Leche de Tigre z chrupiącym, zielonym ryżem, japońską fasolką edamame i sałatą w dressingu yuzu (37 zł); K-fries, czyli koreańskie frytki z wołowiną w sosie bulgogi, z kimchi, kolendrą, dymką, kwaśną śmietaną (32 zł); tteokbokki - koreańskie kluski ryżowe z klasycznym pesto, parmezanem, tartym suszonym żółtkiem i nori (27 zł). Ceny przystawek zamykają się w przedziale od 5 zł do 18 zł, dań głównych: 25-45 zł. W ofercie znajdziemy też śniadania (podawane cały dzień!), lunche (zestaw składający się z wegetariańskiej zupy, drugiego dania w opcji wege albo mięsnej i deseru – 25 zł) oraz weekendowe brunche (zestaw meksykański, śródziemnomorski lub azjatycki – 30 zł). Interesującą kartę dań uzupełniają równie ciekawe napoje: kawa parzona metodami alternatywnymi, niszowe lemoniady, starannie dobrane piwa rzemieślnicze, wino oraz autorskie koktajle. Właściciele organizują wydarzenia specjalne: Taco Wtorki, Środa Ramen czy Czwartki z Mulami, a także huczne premiery nowych kart koktajlowych, wernisaże czy... wieczory karaoke.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej