x

ŻYWA KUCHNIA

Kategoria: Miejsca    27.08.2018

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Moda na świadome, zdrowe odżywianie postępuje. Dobrze jednak, aby poza glutenem, laktozą i cukrem nie pozbawiać gościa najważniejszego składnika dania – przyjemności. Całe szczęście w Żywej Kuchni priorytetem jest smak. Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. Jest autorem książki „Czy to jest zdrowe? Surowa prawda o twoim odżywianiu”. Dziś zdobytą wiedzą, poza Żywą Kuchnią, dzieli się na warsztatach kulinarnych, wykładach oraz detoksach organizowanych w różnych częściach świata. Żywa Kuchnia usytuowana jest w zielonej części Mokotowa, w Forcie Mokotów, z dala od zgiełku miasta. Codziennie między 12:00 a 16:00 można zjeść tu lunch w wersji wegetariańskiej lub rybnej/mięsnej oraz zdrowe słodkości. Menu stale się powiększa. Lokal liczy 50 miejsc siedzących, a dzięki nowemu sound-systemowi restauracja gotowa jest do organizacji imprez. Dania powstają w chwili ich zamówienia. Nawet sosy przygotowuje się w Żywej Kuchni ze świeżych ziół i tłoczonych na zimno olejów roślinnych, dodawanych tuż przed podaniem, by zachować ich walory zdrowotne. – Nasza kuchnia nie zawiera glutenu, produktów mlecznych ani przetworzonego cukru. Dzięki gotowaniu w niskich temperaturach (poniżej 85°C) utrzymujemy biowitalność i energię pożywienia na najwyższym poziomie – tłumaczy Laurent De Bremaeker. Produkty w większości są organiczne, aktywowane czystą wodą, delikatnie gotowane na parze, marynowane oraz poddawane fermentacji. Nie ma w nich polepszaczy ani środków chemicznych. Żywa Kuchnia to coś więcej niż jedzenie, to styl życia. Bo to, jak jemy, przekłada się na nasz życiowy potencjał.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej