x

ŻYWA KUCHNIA

Kategoria: Miejsca    27.08.2018

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Moda na świadome, zdrowe odżywianie postępuje. Dobrze jednak, aby poza glutenem, laktozą i cukrem nie pozbawiać gościa najważniejszego składnika dania – przyjemności. Całe szczęście w Żywej Kuchni priorytetem jest smak. Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. Jest autorem książki „Czy to jest zdrowe? Surowa prawda o twoim odżywianiu”. Dziś zdobytą wiedzą, poza Żywą Kuchnią, dzieli się na warsztatach kulinarnych, wykładach oraz detoksach organizowanych w różnych częściach świata. Żywa Kuchnia usytuowana jest w zielonej części Mokotowa, w Forcie Mokotów, z dala od zgiełku miasta. Codziennie między 12:00 a 16:00 można zjeść tu lunch w wersji wegetariańskiej lub rybnej/mięsnej oraz zdrowe słodkości. Menu stale się powiększa. Lokal liczy 50 miejsc siedzących, a dzięki nowemu sound-systemowi restauracja gotowa jest do organizacji imprez. Dania powstają w chwili ich zamówienia. Nawet sosy przygotowuje się w Żywej Kuchni ze świeżych ziół i tłoczonych na zimno olejów roślinnych, dodawanych tuż przed podaniem, by zachować ich walory zdrowotne. – Nasza kuchnia nie zawiera glutenu, produktów mlecznych ani przetworzonego cukru. Dzięki gotowaniu w niskich temperaturach (poniżej 85°C) utrzymujemy biowitalność i energię pożywienia na najwyższym poziomie – tłumaczy Laurent De Bremaeker. Produkty w większości są organiczne, aktywowane czystą wodą, delikatnie gotowane na parze, marynowane oraz poddawane fermentacji. Nie ma w nich polepszaczy ani środków chemicznych. Żywa Kuchnia to coś więcej niż jedzenie, to styl życia. Bo to, jak jemy, przekłada się na nasz życiowy potencjał.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

RAMEN SHOP MENYA MUSASHI

Nazwa Menya Musashi pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, najsławniejszego szermierza znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 r. w jednej z luksusowych dzielnic Tokio - Aoyama.

Yaday - kuchnia izraelska na czterech kółkach

Yaday w języku hebrajskim oznacza "moje ręce". Tak nazywa się restauracja na kółkach, która serwuje kuchnię Izraelską oraz Bliskiego Wschodu. Jej twórcy wierzą, że najlepsze potrawy powstają z pasji i miłości do jedzenia.

Polana Smaków - kuchnia Andrzeja Polana w centrum Warszawy

O Małej Polanie Smaków słyszała większość ceniących autorską kuchnię restauracyjnych bywalców. Nie każdy jednak wie, że lokal znanego kucharza Andrzeja Polana ma nową siedzibę. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przeniósł się z Mokotowa do ścisłego centrum Warszawy.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Rzeszowskie Wina Dajcie

Podkarpacie powoli wyrasta na poważny region winiarski, powstaje tu coraz więcej winnic, a rodzimi winiarze z roku na rok produkują lepsze wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej