ŻYWA KUCHNIA

Kategoria: Miejsca

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Moda na świadome, zdrowe odżywianie postępuje. Dobrze jednak, aby poza glutenem, laktozą i cukrem nie pozbawiać gościa najważniejszego składnika dania – przyjemności. Całe szczęście w Żywej Kuchni priorytetem jest smak. Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. Jest autorem książki „Czy to jest zdrowe? Surowa prawda o twoim odżywianiu”. Dziś zdobytą wiedzą, poza Żywą Kuchnią, dzieli się na warsztatach kulinarnych, wykładach oraz detoksach organizowanych w różnych częściach świata. Żywa Kuchnia usytuowana jest w zielonej części Mokotowa, w Forcie Mokotów, z dala od zgiełku miasta. Codziennie między 12:00 a 16:00 można zjeść tu lunch w wersji wegetariańskiej lub rybnej/mięsnej oraz zdrowe słodkości. Menu stale się powiększa. Lokal liczy 50 miejsc siedzących, a dzięki nowemu sound-systemowi restauracja gotowa jest do organizacji imprez. Dania powstają w chwili ich zamówienia. Nawet sosy przygotowuje się w Żywej Kuchni ze świeżych ziół i tłoczonych na zimno olejów roślinnych, dodawanych tuż przed podaniem, by zachować ich walory zdrowotne. – Nasza kuchnia nie zawiera glutenu, produktów mlecznych ani przetworzonego cukru. Dzięki gotowaniu w niskich temperaturach (poniżej 85°C) utrzymujemy biowitalność i energię pożywienia na najwyższym poziomie – tłumaczy Laurent De Bremaeker. Produkty w większości są organiczne, aktywowane czystą wodą, delikatnie gotowane na parze, marynowane oraz poddawane fermentacji. Nie ma w nich polepszaczy ani środków chemicznych. Żywa Kuchnia to coś więcej niż jedzenie, to styl życia. Bo to, jak jemy, przekłada się na nasz życiowy potencjał.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej