x

LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Kategoria: Karta - dania

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

Składniki na 1 porcję:
(jedna porcja to 0,5 kg kaczki)
•kaczka – 1,8 kg

Marynata do kaczki:
•jabłka – 0,220 kg
•pieprz, sól
•majeranek

Sos do kaczki:
•wino czerwone – 0,1 l
•cynamon
•jabłka – 0,2 kg
•miód – 0,02 kg


Sposób przygotowania:
Jabłka na marynatę kroimy w ćwiartki (ze skórką), solimy, pieprzymy, dajemy dużo majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą. W środku nacieramy ją solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami, spinamy po kuper wykałaczkami, po czym związujemy wykałaczki nitką w krzyżyk. Wstawiamy kaczkę do pieca, na początek w temp. 220 stopni, aż się zarumieni (20 min), potem zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy około 1,5 godziny przy wadze kaczki 1,8 kg. Co jakiś czas kaczkę podlewamy jej własnym tłuszczem.
Kaczkę podajemy na jabłkach: jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki smażymy na maśle, dajemy cynamon i łyżkę miodu. Kaczka podawana jest z lanymi kluskami oraz żurawiną.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej