x

LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Kategoria: Karta - dania    27.08.2018

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

Składniki na 1 porcję:
(jedna porcja to 0,5 kg kaczki)
•kaczka – 1,8 kg

Marynata do kaczki:
•jabłka – 0,220 kg
•pieprz, sól
•majeranek

Sos do kaczki:
•wino czerwone – 0,1 l
•cynamon
•jabłka – 0,2 kg
•miód – 0,02 kg


Sposób przygotowania:
Jabłka na marynatę kroimy w ćwiartki (ze skórką), solimy, pieprzymy, dajemy dużo majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą. W środku nacieramy ją solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami, spinamy po kuper wykałaczkami, po czym związujemy wykałaczki nitką w krzyżyk. Wstawiamy kaczkę do pieca, na początek w temp. 220 stopni, aż się zarumieni (20 min), potem zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy około 1,5 godziny przy wadze kaczki 1,8 kg. Co jakiś czas kaczkę podlewamy jej własnym tłuszczem.
Kaczkę podajemy na jabłkach: jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki smażymy na maśle, dajemy cynamon i łyżkę miodu. Kaczka podawana jest z lanymi kluskami oraz żurawiną.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej