Składniki na 1 porcję:
(jedna porcja to 0,5 kg kaczki)
•kaczka – 1,8 kg
Marynata do kaczki:
•jabłka – 0,220 kg
•pieprz, sól
•majeranek
Sos do kaczki:
•wino czerwone – 0,1 l
•cynamon
•jabłka – 0,2 kg
•miód – 0,02 kg
Sposób przygotowania:
Jabłka na marynatę kroimy w ćwiartki (ze skórką), solimy, pieprzymy, dajemy dużo majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą. W środku nacieramy ją solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami, spinamy po kuper wykałaczkami, po czym związujemy wykałaczki nitką w krzyżyk. Wstawiamy kaczkę do pieca, na początek w temp. 220 stopni, aż się zarumieni (20 min), potem zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy około 1,5 godziny przy wadze kaczki 1,8 kg. Co jakiś czas kaczkę podlewamy jej własnym tłuszczem.
Kaczkę podajemy na jabłkach: jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki smażymy na maśle, dajemy cynamon i łyżkę miodu. Kaczka podawana jest z lanymi kluskami oraz żurawiną.


LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI


Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.
Zobacz także

Potrawka z fasoli z kiełbasą z gęsi, ćwikłą, kiszonymi pomidorami, burakami, kwaśną śmietaną i koprem

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Kiełbasa z kaczki

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Polacy przy grillu - klasycznie czy nowocześnie?

Zwyczaj wspólnego grillowania jest popularny w Polsce od wielu lat. Sezon grillowy to z kolei jeden z najdłuższych okresów w gastronomii. Co więcej, z sezonu na sezon obserwujemy jego rozciąganie w czasie.

DZIKIE PTACTWO

Zdobycze myśliwskie serwowano na stołach, i tych codziennych, i tych świątecznych. W naszym staropolskim jadłospisie jest mnóstwo dań z dziczyzny. Dań z dzikich ptaków jest cała obfitość. Przyrządzaliśmy m.in.: bażanty, dzikie kaczki, skowronki, drozdy, bekasy, przepiórki, ortolany i gołębie.

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny według Guy'a Savoy'a.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

