x

ZONI

Kategoria: Miejsca

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

Obydwa zlokalizowane są na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser przy Muzeum Polskiej Wódki. Twórcami restauracyjnych konceptów są Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie, czyli Rest Team. Zoni liczy 80 miejsc siedzących, a przy barze 25.
Ewa Nizio jest profesjonalistką w dziedzinie budowania marek i w przypadku Zoni inspirowała się archetypem czarodzieja. Nie napiszę, że Zoni przenosi nas w magiczny świat, bo na każdym kroku widać, że lokal został zaprojektowany przez osoby twardo stąpające po ziemi. Koncepcja, począwszy od detali takich jak karta menu, po imponujący bar z hokerami w końcu po jedzenie przenosi nas w świat zabawy i nieoczywistych zwrotów akcji. Polecam dać się porwać chwili i spróbować sześciodaniowego menu degustacyjnego, do którego dobrano selekcję win z Polski, świata oraz oczywiście polskie wódki. Nie zawiedzie was umrzyk, czyli ser pogrzebany w torfie z miodem praskim czy jesiotr z wędzoną śmietaną z pieczonym musemz jabłka. A tuż przed deserem intermezzo w formie sensorycznej zabawy polegającej na odgadywaniu pięciu smaków podanych na talerzu składników. Menu wieńczy obłędny deser, czyli bursztyn na bazie wędzonej śmietany, pędów iglaków i czarnej soli. W Zoni znajdziemy także menu à la carte, a w nim takie rarytasy jak: bliny z polskim kawiorem (260-520 zł w zależności od gramatury i rodzaju kawioru), steki z długo dojrzewającej polskiej wołowiny (34-38 zł za 100 g) czy mózg – deser z wykorzystaniem musu z cielęcego móżdżku (32 zł). Co ciekawe, wpływ na kuchnię miał kontekst miejsca – cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź – materiały obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek. Zachęcamy do posmakowania tego, jak dojrzała i ewoluowała kuchnia Aleksandra Barona.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej