x

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Poza lokalnymi i regionalnymi produktami, na bazie których kucharze przygotowali sety menu, szczególną rolę w kompozycji Smaków Polski odegrali partnerzy. W tym roku był to producent Sera Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, wytwórca olejów smakowych Manufaktura Łagowski oraz rodzinna masarnia Dreszlerów. Ci ostatni zaopatrzyli restauracje między innymi w wysokiej jakości wędzone półgęski i szynkę wołową. Od Łagowskiego szefowie otrzymali paczkę z olejami o smaku wędzonych warzyw, porowym czy pomidorów. W sumie 34 szefów przygotowało menu z uwzględnieniem produktów od partnerów.
– Ucieszyła mnie obecność Bursztyna wśród nadesłanych produktów. To mój ulubiony ser, który lubię zestawiać np. z rybą. W nocnym menu pojawił się wraz z dorszem, wieprzowiną i szczypiorkiem – komentuje Ernest Jagodziński, szef i właściciel restauracji Autentyk w Poznaniu. Przykładem nieograniczonej wyobraźni szefów w użyciu Bursztyna była pozycja Karola Okrasy z restauracji Platter by Okrasa w Warszawie: Pierogi z kaczką w emulsji z soku z kiszonej kapusty z podwędzonym serem Bursztyn.
Niektóre z dań powstały specjalnie z okazji Nocy Restauracji. Przykładem jest Złota zupa serowa Speymanna na bazie sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw, która była propozycją szefa Przemysława Langowskiego z gdańskiej restauracji Magiel. Danie to było hołdem dla kuchni starogdańskiej i jednego z wybitnych gdańskich burmistrzów. Tego typu kreacje były w Gdańsku szczególnie na miejscu, gdyż Noc stanowiła jeden z elementów uświetniających obchody V Światowego Zjazdu Gdańszczan.
W Gdańsku w imprezie udział wzięło 12 restauracji certyfikowanych w ramach projektu Smaki Gdańska. Część z nich poszła tropem kompozycji dań powiązanych z biografiami gdańszczan, którzy zapisali się w historii miasta. W Maglu podano między innymi carpaccio Bonifacio z półgęska i oliwy porowej, a w Winnym Gronie Hugenockie knedliki Daniela Chodowieckiego, ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową sous-vide oraz młodą kapustą z półgęskiem z Masarni Dreszler. – W sumie podczas imprezy w naszym lokalu wyserwowałem około 80 specjalnych menu. Największym hitem okazała się troć z sosem rokitnikowym na bazie oliwy rokitnikowej własnego wyrobu – komentuje szef kuchni restauracji Żabusia w Gdańsku Mariusz Wolski. W Mercato w hotelu Hilton szef Paweł Stawicki zauroczył gości menu, na które składały się m.in. zupa rakowa z palią potokową, dorsz smażony serwowany z młodą kapustą czy purée z topinambura z jajkiem, Bursztynem i truflą z maślanki. W Zafishowani Daniel Chrzanowski ukłonił się głęboko miłośnikom ryb i kuchni starogdańskiej zarazem. Jego propozycje oparte były na wędzonym węgorzu, zapiekanym śledziu czy smażonym szczupaku. Na deser można było skosztować nad Motławą m.in. lodów marcepanowych. 12 gdańskich restauracji, które wzięło udział w Nocy, na co dzień także serwuje tradycyjne dla Gdańska dania oznaczone logo Smaki Gdańska. Jest to propozycja dla smakoszy z Polski i nie tylko, żeby wybrać właśnie stolicę Pomorza jako cel podróży kulinarnych.
– Z całej Polski mamy bardzo miłe głosy podziękowań i wsparcia, format imprezy przyjął się doskonale – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. – Wspólnie pokazaliśmy siłę polskich jakościowych składników, szefów kuchni i gastronomii. Impreza będzie rozwijała się nadal, żeby stać się wizytówką najwyższej jakości polskiej oferty kulinarnej.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

Trwają przygotowania do finału Les Chefs en Or

Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie, organizowany przez Transgourmet Francja. Już teraz, w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, do finału przygotowują się polscy reprezentanci, występujący w kategoriach Szef Kuchni i Uczeń.

MAKRO Polska dołącza do akcji Posiłek Dla Lekarza

Zespół kucharzy Akademii Inspiracji MAKRO, zlokalizowanej w Warszawie, we wszystkie dni powszednie przygotowywać będzie ciepłe posiłki dla lekarzy i personelu medycznego szpitala MSWiA w Warszawie.

Przeciwko marnowaniu żywności

Makro razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym. Makro Polska przekazało do tej pory 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

ŚWIĘTO SERA

W dniach 15-18 września 2017 r . w Bra we Włoszech odbędzie się festiwal Cheese 2017 - święto sera wytwarzanego z surowego mleka. To międzynarodowa impreza organizowana przez Slow Food i miasto Bra poświęcona wysokiej jakości tradycyjnie wytwarzanym produktom mleczarskim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej