Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" już wkrótce
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół". Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Ten tytuł nie jest przypadkowy – panele, warsztaty, pokazy i liczne atrakcje będą odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, ratuszu dzielnicy oraz na Plaży Wilanów. W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności, odpowiedniej i odpowiedzialnej diety, trendów i designu, organizatorzy podejmą wątki naszego kulinarnego dziedzictwa i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Dowiemy się, jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej. Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Organizatorami są Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów.

Więcej informacji: www.warszawskifestiwalkulinarny.pl
Godziny otwarcia: 10-19, wstęp bezpłatny.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

Ajinomoto i kuchnia japońska w Polsce

W tym roku firma Ajinomoto obchodzi swoje 20-lecie działalności na rynku Polskim. Z tej okazji postanowiono również sprawdzić, co Polacy wiedzą o kuchni japońskiej i czy ją lubią.

Selgros Cash&Carry wspiera potrzebujących

Selgros Cash&Carry kontynuuje wieloletnią współpracę z Caritas Poznań. Firma przekazała właśnie samochód dostawczy, dzięki któremu możliwe będzie usprawnienie dostaw żywności do jadłodajni i placówek żywieniowych, a tym samym jeszcze większe wsparcie dla ubogich i potrzebujących.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

Limitowana edycja butelki Coca-Cola autorstwa Karola Radziszewskiego

Wolność, dialog, szacunek i bycie razem ponad podziałami, niezależnie od różnic kulturowych, to wartości bliskie marce Coca-Cola.

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej