x

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 2-3 października odbędzie się 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce? Ich zadaniem będzie przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru. Wszystko to z wykorzystaniem określonych przez dyrekcję konkursu składników.

W tym roku do przygotowania przystawki obowiązkowe będą: pstrąg oraz burak (dowolny rodzaj). W przypadku dania głównego zawodnicy otrzymają do dyspozycji 100 proc. tuszy kaczki. Obligatoryjne jest wykorzystanie takich elementów jak udo kaczki, pierś kaczki i wątróbka. Reszta tuszy może zostać spożytkowana przez uczestników wedle potrzeby. Kaczka to jedyny składnik obowiązkowy w tej konkurencji, a dodatki do niego zależeć będą od koncepcji zawodnika. Skąd taki pomysł na danie główne? Przede wszystkim chcemy, żeby tak jak w poprzednim roku przy deserze uczestnicy finału KPP mieli szerokie pole do popisu i wykazali się nie tylko zdolnościami technicznymi, ale przede wszystkim umiejętnością projektowania kompletnego dania, w którym składnik główny wraz z zaproponowanymi przez kucharzy dodatkami będą stanowiły idealną całość, zarówno pod względem smaku, połączenia różnych tekstur, jak i wizualnie. Bazą będzie kaczka. To chyba, zaraz po rogalach świętomarcińskich, najbardziej rozpoznawalny specjał Wielkopolski. Tu w Poznaniu, gdzie odbywa się konkurs, warto sięgnąć do tradycji regionu. Mamy jednak nadzieję, że finaliści zaproponują całkiem niebanalne propozycje dania z wykorzystaniem tego składnika – objaśnia Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu. W ramach rywalizacji uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski przygotowują jeszcze deser. W tym roku składnikami obowiązkowymi są: jogurt naturalny typu greckiego, dynia piżmowa lub hokkaido oraz herbata typu earl grey. Zestawienie produktów obowiązkowych w przypadku deseru może wydawać się nieco egzotyczne, ale na KPP staramy się tworzyć nowe trendy, a przynajmniej nadążać za trendami światowymi. Trzeba też mieć na uwadze, że to składniki obowiązkowe, a do nich zawodnicy dodadzą kolejne produkty, które mam nadzieję, pomogą stworzyć niezapomniane smaki i prezentacje na talerzu. Wierzę w ich kreatywność. Te składniki stwarzają naprawdę bardzo szerokie pole do popisu – komentuje Zenon Hołubowski, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski. Kulinarny Puchar Polski odbędzie się 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Warto w tym miejscu również przypomnieć, że od ubiegłego roku, zgodnie ze zmianą regulaminową, wszyscy uczestnicy konkursów nominowanych są bezpośrednio kwalifikowani do trwającego dwa dni finału Kulinarnego Pucharu Polski. Już dziś zapraszamy do kibicowania kucharzom ubiegającym się o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Więcej informacji o konkursie na www.kpp. mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.
„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września poznańska Hala Widowiskowo-Sportowa Arena przemieni się w kulinarne centrum miasta. Wszystko za sprawą piątej edycji targów Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar. Gospodarzem imprezy będzie Daria Ładocha - popularna i lubiana pasjonatka zdrowego stylu życia.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej