x

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Kategoria: Miejsca    27.08.2018

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Nowy koncept Lepione & Pieczone nawiązuje bezpośrednio do charakterystycznych smaków Chłopskiego Jadła, łącząc przy tym tradycję z nowoczesnością. Jest to odpowiedź na zmieniające się oczekiwania klientów, szczególnie tych młodszych, którzy z jednej strony chcą zjeść zdrowy, domowy posiłek w wysokiej jakości i niewygórowanej cenie, a jednocześnie zależy im na szybkiej i sprawnej obsłudze. Liczymy, że nowy format przypadnie do gustu klientom, tym bardziej że kuchnia polska to numer jeden na liście gastronomicznych preferencji – mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy marka Lepione & Pieczone. Pierwszy lokal Lepione & Pieczone zajmuje powierzchnię ponad 100 mkw. Jego wnętrze ma charakter nowoczesny, a wiodącym elementem dekoracyjnym są zdjęcia pokazujące proces lepienia pierogów. Główną część lokalu stanowi otwarta kuchnia, dzięki czemu gość może zobaczyć pracę kucharzy przygotowujących na miejscu zdrowe domowe jedzenie na każdą porę dnia. Dania są inspirowane kartą Chłopskiego Jadła, stąd w menu Lepione & Pieczone znalazł się szeroki wybór pierogów z wody i z pieca, kasze, tradycyjne polskie podpłomyki, a także pieczone mięsa i ryby. W ofercie są również sałatki dnia podawane w charakterystycznych słoikach, zupa, desery oraz napoje. Sfinks Polska zarządza 180 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 67 pubami Piwiarnia Warki (segment gastropubów), 12 restauracjami Chłopskie Jadło (segment casual dining) i 2 restauracjami Wook (segment casual dining), 5 restauracjami Fabryka Pizzy oraz kultowym pubem Bolek w Warszawie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Etno Cafe otwiera lokal w Browarach Warszawskich

Rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia dołączyła do najemców przestrzeni Browarów Warszawskich. W kawiarni będzie można spróbować dobrze znanych produktów sieci, począwszy od kawy na zimno i gorąco, kończąc na przekąskach i sałatkach.

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Etno Cafe

Polska marka kawiarni Etno Café rośnie w siłę. Otworzyła pod koniec kwietnia lokal na Marszałkowskiej w Warszawie, wkrótce planowany jest start kolejnego - 11. już lokalu sieci we Wrocławiu.

Mitsuro Restaurants w Starym Browarze

Klub muzyczny premium, restauracja sushi z pierwszym w Polsce menu w stylu robatayaki oraz steakhouse pod szyldem Whiskey in the Jar.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej