Kulinarny tygiel pięciu kultur
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości zainteresowanych nie tylko ciekawą kinematografią, ale również jej kulinarną interpretacją w wykonaniu polskich szefów kuchni. Pięć seansów, a następnie pięć uroczystych kolacji w niezwykłych wnętrzach Hali Maszyn EC1 składa się na program tego wydarzenia, a otwiera je od kilku lat uczta przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro. W tym roku gotował on do filmu Anga Lee „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”. To jeden z pierwszych obrazów reżysera nagrodzonego później trzema Oscarami. Kolacja przygotowana przez gwiazdkowego szefa była chyba jedyną jak do tej pory okazją, by posmakować dań Amaro, które nie wywodziły się z polskiej tradycji kulinarnej. Jak żartował sam Amaro – były to również wyjątkowo duże porcje. Na menu złożyły się takie pozycje jak: toro z bluefina czy ramen. Jak powiedział szef, są to dania, które on sam uwielbia przygotowywać w domu, dla swojej rodziny. W ten sposób odwołał się do filmu Lee, w którym wiele scen przedstawia rodzinne obiady przyrządzane przez głównego bohatera – emerytowanego szefa  kuchni Chu dla swoich trzech córek. Kolejnego wieczoru inspiracją do kolacji był film „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” (reż. Gilles de  Maistre). Film ten pokazuje pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Kolację tego wieczoru przygotowali Kurt  Scheller wraz z jednym z najbardziej utalentowanych polskich szefów  Robertem Skubiszem. 16 lipca przenieśliśmy się zaś na Kubę. Pokazany został film „Kubańskie  historie”, z kolei kolację przygotował Robert Sowa, kucharz, restaurator  i bez wątpienia jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. Szef zaproponował menu, w którym można było znaleźć bezpośrednie i pośrednie nawiązania do kubańskiej tradycji kulinarnej. Z Kuby odbyliśmy długą podróż do Izraela. 17 lipca pokazany został film „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” (reż. Roger M. Sherman). Kolację inspirowaną niepowtarzalnymi tradycjami kuchni Izraela przygotował Marcin Popielarz. To jedno z najgorętszych nazwisk na kulinarnej scenie nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Szef przygotował kolację „W stylu  aszkenazyjskim”, w jego menu znalazły się m.in. hummus z kiszonego grochu, pomidory z czosnkiem i hibiskusem czy też słynny kugiel ze słodkich ziemniaków z owocami. Ostatniego wieczoru (18.07) pokazany został film „Wino we krwi” (reż.  Emily Railsback), prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację przygotowała Justyna Słupska Kartaczowska, niebywały talent kulinarny, odznaczona przez przewodnik Gault & Millau tytułem Kobieta Szef Roku. Przygotowała menu, w którym można było odnaleźć nuty gruzińskie nawiązujące do filmu, ponadto podczas kolacji serwowane były wina gruzińskie, w tym tradycyjne wino Qvevri.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej