Relacja z Varsovino
Kategoria: Wino

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

Były wina z wielu dobrze znanych polskiej publiczności regionów Hiszpanii, takich jak Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava oraz kilka ciekawostek z Jumilla, Cigales czy Bierzo. Pełna lista winiarzy VARSOVINO 2018 dostępna jest na stronie
http://hiszpanskiewina.pl/winnice-varsovino-2018/.

Gościem honorowym VARSOVINO 2018 była apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo. Z tej okazji zaprosiliśmy gości na specjalną degustację komentowaną, pt. „Rueda – cała na biało”, którą dowcipnie poprowadził Julio Cesar Sobrino – ambasador win hiszpańskich w Polsce. Gratką dla gości była wizyta Audrey Doré, sommelierki w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey
poprowadziła degustację, pt: „Spanish Surprises”, na której zaprezentowała autorską selekcję win z oferty VARSOVINO. Relacja z degustacji dostępna jest na http://hiszpanskiewina.pl/spanish-surprises-varsovino-2018/.
Impreza odbywała się w pięknych i awangardowych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski. Szczęśliwym trafem, szef kuchni hotelu Raffles Europejski jest Hiszpanem. To Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Beñat przygotował dla gości VARSOVINO hiszpańskie przekąski.
Można było spróbować pantumaca z szynką iberico, cukiniowe muffiny z kozim serem, papryczki piquillo nadziewane dorszem, jagnięcinę w Pedro Ximenez czy typowo hiszpańskie chicharrones.

Podsumowując, na VARSOVINO 2018 było prawie 300 gości, otwarto ponad 650 butelek wina – imprezę należy uznać za udaną. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej