x

Relacja z Varsovino

Kategoria: Wino    29.09.2018

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

Były wina z wielu dobrze znanych polskiej publiczności regionów Hiszpanii, takich jak Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava oraz kilka ciekawostek z Jumilla, Cigales czy Bierzo. Pełna lista winiarzy VARSOVINO 2018 dostępna jest na stronie
http://hiszpanskiewina.pl/winnice-varsovino-2018/.

Gościem honorowym VARSOVINO 2018 była apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo. Z tej okazji zaprosiliśmy gości na specjalną degustację komentowaną, pt. „Rueda – cała na biało”, którą dowcipnie poprowadził Julio Cesar Sobrino – ambasador win hiszpańskich w Polsce. Gratką dla gości była wizyta Audrey Doré, sommelierki w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey
poprowadziła degustację, pt: „Spanish Surprises”, na której zaprezentowała autorską selekcję win z oferty VARSOVINO. Relacja z degustacji dostępna jest na http://hiszpanskiewina.pl/spanish-surprises-varsovino-2018/.
Impreza odbywała się w pięknych i awangardowych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski. Szczęśliwym trafem, szef kuchni hotelu Raffles Europejski jest Hiszpanem. To Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Beñat przygotował dla gości VARSOVINO hiszpańskie przekąski.
Można było spróbować pantumaca z szynką iberico, cukiniowe muffiny z kozim serem, papryczki piquillo nadziewane dorszem, jagnięcinę w Pedro Ximenez czy typowo hiszpańskie chicharrones.

Podsumowując, na VARSOVINO 2018 było prawie 300 gości, otwarto ponad 650 butelek wina – imprezę należy uznać za udaną. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Jantoń przejmuje działalność operacyjną marek Roberta i Mikołaja Makłowiczów

W dniu 11 października 2018 została podpisana wieloletnia umowa współpracy pomiędzy firmą Jantoń - jednym z największych na polskim rynku producentów i dystrybutorów wina, a Robertem Makłowiczem - znanym podróżnikiem i krytykiem kulinarnym i jego synem Mikołajem Makłowiczem, sommelierem.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Partner Center: Jesteśmy partnerami nie tylko na czas prosperity

- Najważniejszą wartością jest dla nas partnerstwo. Zanim pojawiły się założenia tzw. "tarczy antykryzysowej" opracowaliśmy plan pomocy dla naszych odbiorców - hoteli i restauracji - polegający na rozłożeniu na dogodne raty ich zobowiązań finansowych - mówi Adam Drozdowski z zarządu Partner Center.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej