Relacja z Varsovino
Kategoria: Wino

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

Były wina z wielu dobrze znanych polskiej publiczności regionów Hiszpanii, takich jak Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava oraz kilka ciekawostek z Jumilla, Cigales czy Bierzo. Pełna lista winiarzy VARSOVINO 2018 dostępna jest na stronie
http://hiszpanskiewina.pl/winnice-varsovino-2018/.

Gościem honorowym VARSOVINO 2018 była apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo. Z tej okazji zaprosiliśmy gości na specjalną degustację komentowaną, pt. „Rueda – cała na biało”, którą dowcipnie poprowadził Julio Cesar Sobrino – ambasador win hiszpańskich w Polsce. Gratką dla gości była wizyta Audrey Doré, sommelierki w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey
poprowadziła degustację, pt: „Spanish Surprises”, na której zaprezentowała autorską selekcję win z oferty VARSOVINO. Relacja z degustacji dostępna jest na http://hiszpanskiewina.pl/spanish-surprises-varsovino-2018/.
Impreza odbywała się w pięknych i awangardowych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski. Szczęśliwym trafem, szef kuchni hotelu Raffles Europejski jest Hiszpanem. To Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Beñat przygotował dla gości VARSOVINO hiszpańskie przekąski.
Można było spróbować pantumaca z szynką iberico, cukiniowe muffiny z kozim serem, papryczki piquillo nadziewane dorszem, jagnięcinę w Pedro Ximenez czy typowo hiszpańskie chicharrones.

Podsumowując, na VARSOVINO 2018 było prawie 300 gości, otwarto ponad 650 butelek wina – imprezę należy uznać za udaną. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej