Relacja z Varsovino
Kategoria: Wino

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

Były wina z wielu dobrze znanych polskiej publiczności regionów Hiszpanii, takich jak Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava oraz kilka ciekawostek z Jumilla, Cigales czy Bierzo. Pełna lista winiarzy VARSOVINO 2018 dostępna jest na stronie
http://hiszpanskiewina.pl/winnice-varsovino-2018/.

Gościem honorowym VARSOVINO 2018 była apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo. Z tej okazji zaprosiliśmy gości na specjalną degustację komentowaną, pt. „Rueda – cała na biało”, którą dowcipnie poprowadził Julio Cesar Sobrino – ambasador win hiszpańskich w Polsce. Gratką dla gości była wizyta Audrey Doré, sommelierki w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey
poprowadziła degustację, pt: „Spanish Surprises”, na której zaprezentowała autorską selekcję win z oferty VARSOVINO. Relacja z degustacji dostępna jest na http://hiszpanskiewina.pl/spanish-surprises-varsovino-2018/.
Impreza odbywała się w pięknych i awangardowych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski. Szczęśliwym trafem, szef kuchni hotelu Raffles Europejski jest Hiszpanem. To Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Beñat przygotował dla gości VARSOVINO hiszpańskie przekąski.
Można było spróbować pantumaca z szynką iberico, cukiniowe muffiny z kozim serem, papryczki piquillo nadziewane dorszem, jagnięcinę w Pedro Ximenez czy typowo hiszpańskie chicharrones.

Podsumowując, na VARSOVINO 2018 było prawie 300 gości, otwarto ponad 650 butelek wina – imprezę należy uznać za udaną. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej