x

Konkurs Młodych Sommelierów

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    28.09.2018

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w pierwszym Konkursie Młodych Sommelierów. Zawody odbędą się 28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu, zgłoszenia przyjmowane są do 14 października.

Konkurs jest adresowany do młodych sommelierów, kelnerów, osób pracujących w restauracjach, sklepach winiarskich czy firmach importujących wino, a także uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnikami mogą być zarówno członkowie SSP, jak i osoby nie zrzeszone, mający nie więcej niż 30 lat. Z udziału w konkursie wykluczeni są finaliści zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą, ale wymagany jest język angielski.

„Zależy nam na odkrywaniu nowych talentów w branży wina i tworzeniu szans na rozwijanie pasji w młodym pokoleniu” – mówi Piotr Kamecki, Prezydent SSP i podkreśla, że co prawda formuła konkursu jest zbliżona do Mistrzostw Polski Sommelierów, jednak stopień trudności wszystkich zadań będzie zdecydowanie niższy.

W rozpoczynających się rano kilkugodzinnych eliminacjach spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów. Po południu będą oni rywalizować ze sobą na głównej scenie. Finał odbędzie się z udziałem publiczności. Elementami konkursu będą test z podstawowej wiedzy o winie, sprawdzenie praktycznych umiejętności serwowania wina i degustacja wina w ciemno.
 
Formularz zgłoszeniowy do pobrania na www.sommelierzy.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

2 edycja Greater Poland - piwo, cydr i design

23-24 kwietnia podczas konkursu Greater Poland 2021 profesjonalni sędziowie, zarówno z Polski jak i zagranicy, wyłonią najlepsze produkty branży piwnej i cydrowniczej - od opakowania, aż po jego zawartość!

Food Interactive Days

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Madrid Fusión 2019

28-30 stycznia 2019 odbędzie się kolejna edycji kongresu gastronomicznego Madrid Fusión - wydarzenia, które od ponad dekady wyznacza trendy w gastronomii.

“Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym"

Tegoroczna edycja konferencji “Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym" odbędzie się w formule online - 22 i 23 października. Organizatorami wydarzenia są: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula oraz Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU.

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

Dzień Kobiet z California Wines

Trzeba obudzić zmysły na wiosnę! California Wines, Raffles Europejski Warsaw, Towarzystwo Przyjaciół Kilku i Taste It All przygotowują winiarską celebrację Dnia Kobiet.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej