x

Jesień enologiczna

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    27.09.2018

Od 21.09 aż do 15.12 potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku.

Jesień Enologiczna to wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Przed uczestnikami wydarzenia trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi. Na miłośników enologii czekać będą warsztaty, degustacje, projekcje filmów o tematyce winiarskiej i kulturze stołu, koncert oraz wyjątkowy historyczny spacer po Krakowie śladami wina, piwa i miodu. Nie zabraknie też propozycji dla profesjonalistów, czyli konferencji, której tematem jest „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle  winiarstwa światowego”. Wezmą w niej udział czołowi specjaliści dziedziny enologii i uprawy winorośli.

Obchody tegorocznej edycji rozpoczną się przeglądową degustacją win z Krakowa i Małopolski. W programie znajdzie się również „tajemnicza degustacja”, której tematem będą małopolskie produkty. Na uczestników warsztatów czekać będzie spotkanie dotyczące łączenia polskich i zagranicznych win z małopolskimi produktami tradycyjnymi i regionalnymi, a właścicielka Winnicy Wieliczka, Agnieszka Rousseau, przybliży temat zastosowanie chwastów i ziół oraz wyrobów alkoholowych w tradycyjnej małopolskiej kuchni. Jedno ze spotkań degustacyjnych będzie dotyczyć produkcji cydrów oraz przetworów z małopolskich odmian jabłek.

Inicjatorem i organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września 2018 r. w Hali Widowiskowo-Sportowej "Arena" odbędą się V targi organizowane przez Chefs Culinar.

Smakuj Trójmiasto

Festiwal kulinarny Smakuj Trójmiasto jak co jesień rozgrzeje bogactwem aromatów, przypraw i kolorów. Entuzjaści kuchni orientalnej mogą już zacierać ręce i szykować się na prawdziwą ucztę, bo pod koniec października odbędzie się najpopularniejsza odsłona festiwalu: Asian Edition!

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Kolacja charytatywna w Sandomierzu

Hotel Mały Rzym w Sandomierzu organizuje 17 stycznia charytatywną kolację degustacyjną. Cały dochód z wydarzenia będzie przeznaczony na wsparcie domu dziecka w Łoniowie oraz przytuliska dla zwierząt w Sandomierzu.

Food Interactive Days

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej