x

12. edycja Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

20 września ruszyły rezerwacje na 12. edycję Restaurant Week. Jesienne wydarzenie odbędzie się w dniach 17-31 października pod hasłem "Destynacja restauracja".

Hasło festiwalu nawiązuje do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną. Najbliższa edycja Restaurant Week obejmie swoich zasięgiem 14 regionów, w tym po raz pierwszy Podhale. Rezerwacje na trzydaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.RestaurantWeek.pl w cenie 49 zł.
W ramach Restaurant Week restaurator Jarek Chrobociński, właściciel takich restauracji jak Thaisty, u Rysia, Gruba Ryba, Zdrowa Konkurencja oraz Trattorii Boccone, przyznaje, że przygotowując festiwalowe menu, czerpał inspiracje z ostatniego pobytu we Włoszech. – Doszedłem do wniosku, że na warszawskim rynku gastronomicznym brakuje absolutnego hitu tego lata, czyli czarnej pizzy. Tradycyjna włoska pizza serwowana na czarnym cieście, barwionym węglem bambusowym lub sepią ma nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również szerokie właściwości zdrowotne. W ramach festiwalowego menu znajdą się właśnie topowe włoskie pizze, również w wersji wegetariańskiej – mówi Chrobociński.
Podobnie jak w każdej edycji organizatorzy przygotowali dla gości wiele niespodzianek. Główną nagrodą w konkursie zdjęciowym ostatniej edycji był rejs LOT-em i kolacja w Singapurze. Nadchodząca edycja zapowiada się jeszcze okazalej, do wygrania bowiem będzie rejs do Włoch klasą business i kolacja w Osteria Francescana - najlepszej restauracji świata. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Młodych Sommelierów

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w pierwszym Konkursie Młodych Sommelierów. Zawody odbędą się 28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu, zgłoszenia przyjmowane są do 14 października.

I Festiwal Polskie Wino Online

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

Kino Kulinarne Transatlantyk

Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce.

Fuzja podkarpackich smaków: lokalne wina i regionalne produkty

Podróż po kulinariach i winach Podkarpacia.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2019

25 maja w Hotelu Regent w Warszawie już po raz 19 zmierzą się ze sobą najlepsi sommelierzy kraju. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej