x

Kelnerzy: Szczepan Sorota

Kategoria: Ludzie    25.06.2018

Dziką satysfakcję daje mu przekonanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy. Pracę w gastronomii łączy ze studiami na wydziale wokalnym Akademii Muzycznej.

Studiujesz na Akademii Muzycznej w Katowicach, skąd pomysł, by wejść w tak angażujący świat, jakim jest gastronomia?
Najpierw w moim życiu pojawiła się gastronomia. Już w klasie maturalnej zacząłem pracować jako kelner przy obsłudze imprez okolicznościowych, a muzyką zajmowałem się hobbystycznie. Po przeprowadzce do Katowic postanowiłem kontynuować obie drogi. Zacząłem szkołę muzyczną na wydziale śpiewu operowego i pracę w restauracji, jedno i drugie traktuję tak samo poważnie.

Praca kelnera to dla ciebie krótka przygoda, czy zamierzasz rozwijać się w tym zawodzie?
Nie traktuję pracy kelnera jako dorywczej. Chciałbym zyskiwać wiedzę na temat rzeczy, które serwuję, tak aby móc profesjonalnie polecać je naszym gościom. Chciałbym umieć w każdym przypadku dobrać napój do dania, tak żeby nie tylko pasował, ale także podkreślał smak w maksymalny sposób. Chciałbym, żeby każdy z gości obsługiwanych przeze mnie wychodził z restauracji z nowymi doświadczeniami, a przede wszystkim z uśmiechem na twarzy.

W jaki sposób wykorzystujesz umiejętności nabyte na scenie podczas obsługi gości?
Kiedy śpiewam, oddziałuję na emocje publiczności, gdy podchodzę do stolika jest bardzo podobnie. Może nie staram się wywołać wzruszenia czy łez tak jak na scenie, ale staram się zrobić pozytywne wrażenie. Kiedy opowiadam o daniach, próbuję patrzeć na ludzi oczyma szefowej kuchni czy barmana, gdy polecam koktajle opracowane przez niego samego.

Jakie aspekty twojej pracy są dla ciebie najbardziej motywujące, sprawiają, że lubisz tę pracę i nie chcesz z niej rezygnować?
Motywuje mnie głównie możliwość rozwoju. Gdy zaczynałem pracę, obsługiwałem wesela, a dzisiaj udzielam wywiadu do najlepszego magazynu branżowego w Polsce jako kelner jednej z lepszych restauracji w Katowicach. Dzień kelnera jest pozbawiony rutyny, a każdy z gości jest inny.

Dobry kelner to taki, który…?
Dba o gościa. Musi być naturalnie gościnny, dobrze wyszkolony, musi mieć gruntowną wiedzę, ale także cechy charakteru, których nabyć się nie da. Bardzo ważne jest wyczucie oraz indywidualne podejście do gościa.

Co do tej pory dała ci ta praca, czego się nauczyłeś, również o sobie?
Jestem gotowy eksperymentować, próbować, smakować. Zimna krew, samokontrola, cierpliwość, pewność siebie – po latach mam je opanowane to do perfekcji.

Które momenty są zaś najbardziej stresujące?
Wiadomo, że zdarzają się goście, którzy za wszelką cenę starają się wyprowadzić z równowagi, ale zawsze jestem do bólu miły i to skutkuje. Sytuacja bez wyjścia? Dla mnie nie istnieje.

Jak opisałbyś katowicką scenę gastronomiczną?
Śląska gastronomia to branża, która prężnie się rozwija. Wraz z powstawaniem nowych miejsc rośnie świadomość gości, a ja staram się do tego przyczyniać. Przekonywanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy i jego błoga mina po skosztowaniu dania to dla mnie naprawdę dzika satysfakcja. Ludzie coraz częściej odwiedzają restauracje nie tylko od święta, co nas bardzo cieszy, a pomysły śląskich gastronomów są coraz śmielsze.

 

Stanowisko: kelner w restauracji Cadenza w Katowicach
Wiek: 23 lata
Wykształcenie: w trakcie studiów na Akademii Muzycznej
im. K. Szymanowskiego w Katowicach, Wydział Wokalno-Instrumentalny, specjalność: śpiew operowy
W Cadenzie od początku, tj. od 2015 r., wcześniej Słoneczne Tarasy, Zameczek Myśliwski w Promnicach. Interesuje go ciągły rozwój w dziedzinie muzycznej i równolegle w gastronomicznej, poszerzanie wiedzy na temat serwisu, podejścia do gości, znajomości
produktów, kuchni, połączeń smakowych dań
z serwowanymi napojami.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

RENATA GUTOWSKA

"Swoją drogę rozpoczęłam w Londynie. Przez przypadek trafiłam do Royal Academy of Art, gdzie pierwszy raz pracowałam w cukierni. I tak się zaczęło". O swojej przygodzie z cukiernictwem opowiada nam Renata Gutowska.

Justyna Adamczyk: "Przyjdzie czas na rankingi. Na razie dzielimy się wsparciem"!

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska w 2020 i 2021 roku. Co zamiast? Z redaktorką naczelną przewodnika Justyną Adamczyk rozmawiamy o kondycji polskiej gastronomii, wspieraniu jej w czasach kryzysu i perspektywach na przyszłość.

Bartosz Lisek: Moja łajba na Mokotowie

Bartosz Lisek steruje restauracją na Starym Mokotowie od 3 lat. W jego rodzinnym domu ryby jadło się od zawsze, nic więc dziwnego, że menu Lokalu Na Rybę skupia się na darach mórz - od alg po drapieżniki. Jeśli szukacie miejsca na "normalną" rybę z frytkami i surówką - rozczarujecie się.

Preeliminacje Bocuse d'Or Poland

Znamy nazwiska zakwalifikowanych do preeliminacji Bocuse d’Or Poland

Spójna historia

- Uczymy się przez całe życie . Półfinały Bocuse d ’O r w Turynie to kolejne cenne doświadczenie, pokażemy, że nie przyjechaliśmy tam na wycieczkę i że potrafimy naprawdę dobrze gotować - mówi Dawid Szkudlarek , zwycięzca polskich eliminacji, tuż przed kolejnym etapem konkursu.

Maciej Rosiński rozstał się z restauracją Affogato

Pod koniec lutego, po 10 latach, swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej