Kelnerzy: Szczepan Sorota
Kategoria: Ludzie

Dziką satysfakcję daje mu przekonanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy. Pracę w gastronomii łączy ze studiami na wydziale wokalnym Akademii Muzycznej.

Studiujesz na Akademii Muzycznej w Katowicach, skąd pomysł, by wejść w tak angażujący świat, jakim jest gastronomia?
Najpierw w moim życiu pojawiła się gastronomia. Już w klasie maturalnej zacząłem pracować jako kelner przy obsłudze imprez okolicznościowych, a muzyką zajmowałem się hobbystycznie. Po przeprowadzce do Katowic postanowiłem kontynuować obie drogi. Zacząłem szkołę muzyczną na wydziale śpiewu operowego i pracę w restauracji, jedno i drugie traktuję tak samo poważnie.

Praca kelnera to dla ciebie krótka przygoda, czy zamierzasz rozwijać się w tym zawodzie?
Nie traktuję pracy kelnera jako dorywczej. Chciałbym zyskiwać wiedzę na temat rzeczy, które serwuję, tak aby móc profesjonalnie polecać je naszym gościom. Chciałbym umieć w każdym przypadku dobrać napój do dania, tak żeby nie tylko pasował, ale także podkreślał smak w maksymalny sposób. Chciałbym, żeby każdy z gości obsługiwanych przeze mnie wychodził z restauracji z nowymi doświadczeniami, a przede wszystkim z uśmiechem na twarzy.

W jaki sposób wykorzystujesz umiejętności nabyte na scenie podczas obsługi gości?
Kiedy śpiewam, oddziałuję na emocje publiczności, gdy podchodzę do stolika jest bardzo podobnie. Może nie staram się wywołać wzruszenia czy łez tak jak na scenie, ale staram się zrobić pozytywne wrażenie. Kiedy opowiadam o daniach, próbuję patrzeć na ludzi oczyma szefowej kuchni czy barmana, gdy polecam koktajle opracowane przez niego samego.

Jakie aspekty twojej pracy są dla ciebie najbardziej motywujące, sprawiają, że lubisz tę pracę i nie chcesz z niej rezygnować?
Motywuje mnie głównie możliwość rozwoju. Gdy zaczynałem pracę, obsługiwałem wesela, a dzisiaj udzielam wywiadu do najlepszego magazynu branżowego w Polsce jako kelner jednej z lepszych restauracji w Katowicach. Dzień kelnera jest pozbawiony rutyny, a każdy z gości jest inny.

Dobry kelner to taki, który…?
Dba o gościa. Musi być naturalnie gościnny, dobrze wyszkolony, musi mieć gruntowną wiedzę, ale także cechy charakteru, których nabyć się nie da. Bardzo ważne jest wyczucie oraz indywidualne podejście do gościa.

Co do tej pory dała ci ta praca, czego się nauczyłeś, również o sobie?
Jestem gotowy eksperymentować, próbować, smakować. Zimna krew, samokontrola, cierpliwość, pewność siebie – po latach mam je opanowane to do perfekcji.

Które momenty są zaś najbardziej stresujące?
Wiadomo, że zdarzają się goście, którzy za wszelką cenę starają się wyprowadzić z równowagi, ale zawsze jestem do bólu miły i to skutkuje. Sytuacja bez wyjścia? Dla mnie nie istnieje.

Jak opisałbyś katowicką scenę gastronomiczną?
Śląska gastronomia to branża, która prężnie się rozwija. Wraz z powstawaniem nowych miejsc rośnie świadomość gości, a ja staram się do tego przyczyniać. Przekonywanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy i jego błoga mina po skosztowaniu dania to dla mnie naprawdę dzika satysfakcja. Ludzie coraz częściej odwiedzają restauracje nie tylko od święta, co nas bardzo cieszy, a pomysły śląskich gastronomów są coraz śmielsze.

 

Stanowisko: kelner w restauracji Cadenza w Katowicach
Wiek: 23 lata
Wykształcenie: w trakcie studiów na Akademii Muzycznej
im. K. Szymanowskiego w Katowicach, Wydział Wokalno-Instrumentalny, specjalność: śpiew operowy
W Cadenzie od początku, tj. od 2015 r., wcześniej Słoneczne Tarasy, Zameczek Myśliwski w Promnicach. Interesuje go ciągły rozwój w dziedzinie muzycznej i równolegle w gastronomicznej, poszerzanie wiedzy na temat serwisu, podejścia do gości, znajomości
produktów, kuchni, połączeń smakowych dań
z serwowanymi napojami.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

Mała restauracja z wielkimi marzeniami

O roli szefów kuchni we współczesnym świecie, o idei #RespectFood oraz o tym, co jest obecnie naprawdę ważne w gotowaniu, opowiedział nam Massimo Bottura, szef trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana.

MICHAŁ MOLENDA NOWĄ TWARZĄ AKADEMII INSPIRACJI MAKRO

Szef kuchni dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe doświadczenia wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

ZWYCIĘSTWO NA DUŻĄ SKALĘ

Mariusz Kucharczyk zwyciężył swoim daniem głównym w XI edycji Wine & Food Noble Night. O przygotowaniach do konkursu oraz o tym, jak zwycięstwo wpływa na popularność, rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Boletus - Zamek Kliczków.

ODSZEDŁ GERARD BASSET

Nowy rok zaczął się od smutnej wiadomości dla branży winiarskiej. 16 stycznia w wieku 62 lat zmarł Gerard Basset.

ZROZUMIEĆ RAMEN

Maja Święcicka, Barbara Welento, Krzysztof Lesiecki w 2017 roku stworzyli Vegan Ramen Shop - miejsce, które szturmem zdobyło podniebienia zarówno wegan jak i mięsożerców. Kolejki ustawiające się przed lokalem zachęciły właścicieli do otwarcia drugiej lokalizacji.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej