Kelnerzy: Szczepan Sorota
Kategoria: Ludzie

Dziką satysfakcję daje mu przekonanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy. Pracę w gastronomii łączy ze studiami na wydziale wokalnym Akademii Muzycznej.

Studiujesz na Akademii Muzycznej w Katowicach, skąd pomysł, by wejść w tak angażujący świat, jakim jest gastronomia?
Najpierw w moim życiu pojawiła się gastronomia. Już w klasie maturalnej zacząłem pracować jako kelner przy obsłudze imprez okolicznościowych, a muzyką zajmowałem się hobbystycznie. Po przeprowadzce do Katowic postanowiłem kontynuować obie drogi. Zacząłem szkołę muzyczną na wydziale śpiewu operowego i pracę w restauracji, jedno i drugie traktuję tak samo poważnie.

Praca kelnera to dla ciebie krótka przygoda, czy zamierzasz rozwijać się w tym zawodzie?
Nie traktuję pracy kelnera jako dorywczej. Chciałbym zyskiwać wiedzę na temat rzeczy, które serwuję, tak aby móc profesjonalnie polecać je naszym gościom. Chciałbym umieć w każdym przypadku dobrać napój do dania, tak żeby nie tylko pasował, ale także podkreślał smak w maksymalny sposób. Chciałbym, żeby każdy z gości obsługiwanych przeze mnie wychodził z restauracji z nowymi doświadczeniami, a przede wszystkim z uśmiechem na twarzy.

W jaki sposób wykorzystujesz umiejętności nabyte na scenie podczas obsługi gości?
Kiedy śpiewam, oddziałuję na emocje publiczności, gdy podchodzę do stolika jest bardzo podobnie. Może nie staram się wywołać wzruszenia czy łez tak jak na scenie, ale staram się zrobić pozytywne wrażenie. Kiedy opowiadam o daniach, próbuję patrzeć na ludzi oczyma szefowej kuchni czy barmana, gdy polecam koktajle opracowane przez niego samego.

Jakie aspekty twojej pracy są dla ciebie najbardziej motywujące, sprawiają, że lubisz tę pracę i nie chcesz z niej rezygnować?
Motywuje mnie głównie możliwość rozwoju. Gdy zaczynałem pracę, obsługiwałem wesela, a dzisiaj udzielam wywiadu do najlepszego magazynu branżowego w Polsce jako kelner jednej z lepszych restauracji w Katowicach. Dzień kelnera jest pozbawiony rutyny, a każdy z gości jest inny.

Dobry kelner to taki, który…?
Dba o gościa. Musi być naturalnie gościnny, dobrze wyszkolony, musi mieć gruntowną wiedzę, ale także cechy charakteru, których nabyć się nie da. Bardzo ważne jest wyczucie oraz indywidualne podejście do gościa.

Co do tej pory dała ci ta praca, czego się nauczyłeś, również o sobie?
Jestem gotowy eksperymentować, próbować, smakować. Zimna krew, samokontrola, cierpliwość, pewność siebie – po latach mam je opanowane to do perfekcji.

Które momenty są zaś najbardziej stresujące?
Wiadomo, że zdarzają się goście, którzy za wszelką cenę starają się wyprowadzić z równowagi, ale zawsze jestem do bólu miły i to skutkuje. Sytuacja bez wyjścia? Dla mnie nie istnieje.

Jak opisałbyś katowicką scenę gastronomiczną?
Śląska gastronomia to branża, która prężnie się rozwija. Wraz z powstawaniem nowych miejsc rośnie świadomość gości, a ja staram się do tego przyczyniać. Przekonywanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy i jego błoga mina po skosztowaniu dania to dla mnie naprawdę dzika satysfakcja. Ludzie coraz częściej odwiedzają restauracje nie tylko od święta, co nas bardzo cieszy, a pomysły śląskich gastronomów są coraz śmielsze.

 

Stanowisko: kelner w restauracji Cadenza w Katowicach
Wiek: 23 lata
Wykształcenie: w trakcie studiów na Akademii Muzycznej
im. K. Szymanowskiego w Katowicach, Wydział Wokalno-Instrumentalny, specjalność: śpiew operowy
W Cadenzie od początku, tj. od 2015 r., wcześniej Słoneczne Tarasy, Zameczek Myśliwski w Promnicach. Interesuje go ciągły rozwój w dziedzinie muzycznej i równolegle w gastronomicznej, poszerzanie wiedzy na temat serwisu, podejścia do gości, znajomości
produktów, kuchni, połączeń smakowych dań
z serwowanymi napojami.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Nowe rozdanie

Na początku roku powołano nowe stowarzyszenie profesjonalistów związanych z gastronomią. O planach działalności Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK) rozmawiamy z jej wiceprezesem, szefem kuchni Adamem Chrząstowskim.

APERITIVO Z SIMONEM CAPORALE

Na przełomie września i października br. do Warszawy zawitało Caffè Torino by Martini. W wyniku współpracy marki z Regina Barem powstało wyjątkowe miejsce, które przez 4 tygodnie stało się centrum włoskiego aperitivo.

SZCZEROŚĆ NA TALERZU

O azjatyckim podejściu do świeżości, detektywistycznym poszukiwaniu jakościowego produktu oraz o tym, jak utrzymać stały zespół w kuchni, rozmawiamy z Bartkiem Kędrą, szefem kuchni warszawskiej restauracji Syta 93.

SPRZEDAJEMY ZADOWOLENIE

Kto by pomyślał, że na najlepsze sushi w Polsce będziemy jechać do Kielc. Tymczasem to właśnie tam Michał Kostrzewa od półtora roku prowadzi restaurację Suhi-Ya, w której wysokiej jakości produkt łączy się z jego zamiłowaniem do japońskiej filozofii.

Rozmowa z Piotrem Popińskim

Restaurator, biznesmen, właściciel konceptu gastronomiczno-kulturalnego: Dom Wódki - Restauracja Elixir, Vodka Atelier, The Roots Bar & More, Muzeum Wódki, Elixir Boutique w rozmowie z "Food Service" zdradza kulisy planowanego na październik Festiwalu Wódki i Zakąski.

AMBASADOR DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Był kelnerem, sommelierem, menedżerem oraz właścicielem restauracji. Dziś prowadzi globalną agencję bon vivant communications, specjalizującą się w obsłudze pr-owej gwiazdkowych szefów kuchni, produkcji filmowej i organizacji ekskluzywnych przyjęć w najlepszych restauracjach na świecie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej