x

Akademia Horeca

Cykl artykułów branżowych przygotowanych przez dziennikarzy Ouichef.pl we współpracy z firmą Coca-Cola, których celem jest edukacja w zakresie zarządzania kategoriami napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych w biznesie HoReCa.

Patryk Le Nart

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel portalu MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie.

Matias Glusman

Beverage & HoReCa Consultant. Wine Educator (WSET) & Certified Water Sommelier. Posiada także tytuł Sake Educator, jako jedyna osoba w Europie Środkowo-Wschodniej oraz jest sędzią podczas International Taste Awards w Brukseli. Polak z pochodzenia, urodzony w Argentynie, który kształcił się w Wielkiej Brytanii, a w Polsce mieszka od 2004 r.

Hot buttered rum

Kategoria: Akademia Horeca - przepisy    21.09.2018

Przepis na Hot buttered rum

• 50 ml rumu typu spiced
• 15 ml falernum
• 10 ml syropu miodowego
• łyżeczka przyprawowego masła*
• 150 ml wrzątku

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w uprzednio podgrzanym kubku, mieszamy do momentu rozpuszczenia masła.
* Przyprawowe masło – do rondelka wrzucamy kostkę masła, kilka gwiazdek anyżu, szczyptę tartego cynamonu, szczyptę tartej gałki muszkatołowej oraz skórę otartą z jednej pomarańczy. Delikatnie podgrzewamy do momentu, aż masło będzie całkowicie rozpuszczone. Po około 20 minutach cedzimy masło przez sito i chowamy je do lodówki. Gotowe.
* Śliwkowe masło – do rondelka wrzucamy garść goździków, szczyptę soli i kostkę masła. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy ok. 150 g drobno posiekanych suszonych śliwek kalifornijskich. Przetrzymujemy całość pod przykryciem przez około 30 minut, cedzimy masło przez sito i chowamy do lodówki. Gotowe.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej