Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół"
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół".

Ten tytuł nie jest przypadkowy – panele, warsztaty, pokazy i liczne atrakcje będą odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, ratuszu dzielnicy oraz na Plaży Wilanów.

W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności, odpowiedniej i odpowiedzialnej diety, trendów i designu, organizatorzy podejmą wątki naszego kulinarnego dziedzictwa i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Dowiemy się, jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Organizatorami są Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów.


Godziny otwarcia: 10-19, wstęp bezpłatny. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej