MISTRZOSTWA POLSKI AEROPRESS 2018
Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

22 września w palarni kawy Czarna Fala w Warszawie odbędą się Mistrzostwa Polski Aeropress 2018.

Spośród ponad stu uczestników zostanie wyłoniona osoba, która będzie reprezentować nasz kraj na finałach w Sydney. Już dwa razy w historii mistrzostw - organizowanych od 2008 r. - zdarzyło się, że to Polak stawał na najwyższym podium.

Aeropress to niewielkie, ale jakże uniwersalne urządzenie do parzenia kawy. Zaprojektowane w 2005 r. przez Alana Adlera, profesora aerodynamiki na Uniwersytecie Stanford, jest genialnie proste. Składa się zaledwie z trzech plastikowych elementów i wygląda jak przerośnięta strzykawka z sitkiem, w które wkłada się filtr - standardowo papierowy, ale powstały też wersje z innym materiałów, np. metalu. Wystarczy wsypać zmieloną kawę do cylindra, zalać gorącą wodą, zamieszać i po chwili przecisnąć tłoczkiem przez filtr. W zależności od ilości użytej wody i kawy otrzymuje się napar stężony jak espresso albo lekki i zbalansowany niczym kawa przelewowa.

Mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropressa organizowane są od 10 lat, co roku w innym mieście. W tym będzie to Sydney w Australii. Zarówno mistrz świata, jak i mistrzowie krajowi wyłaniani są w zawodach, które swoją luźną atmosferą są dalekie od innych zawodów dla baristów. Ocena następuje natychmiast - sędziowie wskazują na zwycięską filiżankę, a kryterium oceny jest tylko jedno: smak!

Obowiązuje system pucharowy, gdzie zwycięzcy trzyosobowych pojedynków przechodzą do kolejnych rund, a zawody umilają dowcipy prowadzącego (w tym roku po raz kolejny zadba o nie Mateusz Gaca z poznańskiego Brismana), piwo rzemieślnicze, dobra muzyka i jedzenie z foodtrucków.

Ziarna kawy dla zawodników wypali organizator, palarnia Czarna Fala. Sponsorem zielonego ziarna jest importer Bero Polska, natomiast nagrody dla finalistów oraz nagrodę główną - bilet na mistrzostwa świata w Sydney - ufundował dystrybutor Aeropressu na Polskę, firma Coffee Desk.

Mistrzostwa Polski Aeropress 2018 odbędą się w Forcie Mokotów, ul. Racławicka 99, Warszawa w godz. 12-22.

Więcej informacji: hello@czarnafala.pl

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej