MUS Bar & View
Kategoria: Miejsca

Każdy, kto zna się na geografii chociaż trochę, wie, że z Poznania nad Bałtyk jest spory kawałek.

Gastronomia poznańska rozwija się jednak ekspansywnie i od niedawna zawłaszczyła sobie Bałtyk. Mowa o biurowcu o tej samej nazwie co polskie morze. Mus Bar & View mieści się na ostatnim (15.) piętrze budynku, i to pierwszy sky bar w Poznaniu z panoramą 360 stopni. W środku każdy znajdzie coś dla siebie – od muzyki granej na żywo, przez didżeja, po menu degustacyjne przygotowane przez szefa kuchni Jarosława Kina. Widok na tętniącą życiem miejską tkankę Poznania ubarwią trzy sety degustacyjne: (4 dania – 90 zł, 5 dań – 110 zł, 6 dań – 130 zł). Zjemy m.in.: dorsza z brukselką i kawiorem z łososia, a w wersji mięsnej boczek emiligrana z ziemniakiem, piwem i wanilią. Na deser spróbujemy niecodziennego połączenia koziego sera z cytryną, kawą i jałowcem. Do poszczególnych zestawów można zamówić specjalnie dobrane przez sommeliera wina (52, 65, 78 zł). Barmani (szefem baru jest Arkadiusz Prunesti) także mają udział w tym kulinarnym spektaklu, ponieważ możemy zacząć lub skończyć posiłek koktajlem (26 zł). 

Bałtyk, ul. Roosevelta 22, Poznań

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej