x

Arigator Ramen Shop

Kategoria: Miejsca    30.04.2018

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 52 w Warszawie.

Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i sąsiadującej z Arigatorem La Sireny. Lokal nie jest duży (ma tylko 23 miejsca), a w przytulnym wnętrzu dominują drewno i ciepłe brązy. Arigator otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00-22:00 z przerwą techniczną w 16:00--17:00 – to zwyczaj obecny w coraz większej liczbie lokali. Jak nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w ramenie, jednym z modniejszychw ostatnim czasie dań na stołecznej mapie gastronomicznej. W aktualnym menu Arigatora azjatyckie danie na bazie bulionu i makaronu ryżowego z dodatkami dostępne jest w pięciu mniej i bardziej klasycznych wersjach, m.in.: Shio (z chaschu, sercówkami, szczypiorem, pomidorkami cherry i naruto), Shoyu (z boczniakami kakuni, jajkiem, glonami wakame i prażonym czosnkiem) czy veggie ramen z wędzonym tofu, musztardowcem, grzybami shitake i porem. Wszystkie rameny mają taką samą cenę – 32 zł. Oprócz głównego punku programu w lokalu spróbujecie także małych przystawek: fasoli edamame z solą morską (10 zł), szpinaku wodnego z sosem sojowym i prażonym czosnkiem (12 zł) czy pierożków gyoza z wieprzowiną (16 zł). Natomiast na deser koniecznie zamówcie ciasto Matcha z kremem mascarpone (15 zł).

 

ul. Piękna 54, Warszawa

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

KANAPA

W grudniu w Warszawie otworzyła się Kanapa - restauracja prezentująca nowoczesną kuchnię ukraińską. Właścicielem jest Dymitr Borysow, który ma kilkanaście restauracji na Ukrainie. Historia miejsca sięga 2013 r., kiedy Borysow otworzył pierwszą Kanapę w Kijowie.

Open Kitchen - gdyńska restauracja, która stawia na otwartość

Open Kitchen to nowa restauracja w Gdyni przeznaczona na 47 miejsc siedzących. Właścicielami są Ryszard i Magdalena Piaseccy.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Oficyna - awangardowa kuchnia polska

Restauracja Oficyna nazwę zawdzięcza lokalizacji - została umiejscowiona w budynku powstałym na miejscu dawnej oficyny pałacu w Rozalinie. Jej otwarcie w połowie lutego poprzedziły niezwykle skrupulatne, dwuletnie przygotowania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej