Arigator Ramen Shop
Kategoria: Miejsca

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 52 w Warszawie.

Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i sąsiadującej z Arigatorem La Sireny. Lokal nie jest duży (ma tylko 23 miejsca), a w przytulnym wnętrzu dominują drewno i ciepłe brązy. Arigator otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00-22:00 z przerwą techniczną w 16:00--17:00 – to zwyczaj obecny w coraz większej liczbie lokali. Jak nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w ramenie, jednym z modniejszychw ostatnim czasie dań na stołecznej mapie gastronomicznej. W aktualnym menu Arigatora azjatyckie danie na bazie bulionu i makaronu ryżowego z dodatkami dostępne jest w pięciu mniej i bardziej klasycznych wersjach, m.in.: Shio (z chaschu, sercówkami, szczypiorem, pomidorkami cherry i naruto), Shoyu (z boczniakami kakuni, jajkiem, glonami wakame i prażonym czosnkiem) czy veggie ramen z wędzonym tofu, musztardowcem, grzybami shitake i porem. Wszystkie rameny mają taką samą cenę – 32 zł. Oprócz głównego punku programu w lokalu spróbujecie także małych przystawek: fasoli edamame z solą morską (10 zł), szpinaku wodnego z sosem sojowym i prażonym czosnkiem (12 zł) czy pierożków gyoza z wieprzowiną (16 zł). Natomiast na deser koniecznie zamówcie ciasto Matcha z kremem mascarpone (15 zł).

 

ul. Piękna 54, Warszawa

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej