x

Orzo Warszawa i Orzo Kraków

Kategoria: Miejsca    30.04.2018

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini.

Funkcjonowało ono w tej lokalizacji przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później. Właścicielami obu restauracji są: Piotr Kwaśniewski i Marcin Wroński, koordynatorem kuchni jest Tadeusz Muller, a general managerem Artur Smoliński. Szefem kuchni lokalu w Warszawie jest Tomasz Krakowiak, natomiast w Orzo Kraków Andrzej Gradowski. Restauracja w Warszawie to lokal na 300 miejsc siedzących, a lokal w Krakowie zmieści nieco mniej, bo 221 osób. W nieco industrialnych wnętrzach, w dużych przestrzeniach, dominują gęsto ustawione stoliki, widoczne są odsłonięte cegły czy rury, ocieplone przez drewnianą stolarkę i dużą ilość roślin. Na ścianach wiszą liczne plakaty, a patrząc w sufit, możemy znaleźć ciekawe cytaty. Orzo – czyli drobny makaron w kształcie ziaren ryżu – jest istotnym, ale wcale niejedynym punktem menu restauracji. Orzo nie ma jedynej specjalności, ma w ofercie potrawy z niemal całego świata i to, co aktualnie najbardziej modne. W bardzo długim menu znajdziecie m.in.: śniadania, przystawki i tapas, kanapki i burgery, makarony (w tym orzo), steki czy pizze. Na początek dnia możecie zamówić na przykład poke morning z łososiem, orzo, awokado, z jajkiem w koszulce (19,90 zł) smażone kalmary z ziemniakami tacos z kurczakiem tikka masala (26,90 zł) lub hawajskimi krewetkami (29,90 zł), różne wersje sałatki z komosy ryżowej, wegański stek z czarnej soczewicy (29,90 zł), gnocchi szpinakowe z pieczoną
marchwią, makaron orzo z sosem carbonara czy pizzę z wędzonym serem cheddar z dodatkiem carpaccio z wołowiny z oliwą truflową (36,90 zł). A to naprawdę tylko niewielka część wszystkich propozycji. Już w maju otwarcie Orzo w Poznaniu i niebawem kolejne lokalizacje

 

plac Konstytucji 5, Warszawa, ul. Lipowa 4a, Kraków

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Azia w warszawskim Blue City

Restauracja Azia zabiera gości w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie. Serwuje kuchnię tajską, chińską, koreańską i japońską.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej