Odpowiedni ciężar
Kategoria: Twój biznes - oferta

Precyzja to w gastronomii kluczowe słowo. Jak wybrać dokładną wagę, która będzie adekwatna do potrzeb lokalu i personelu? Polecamy najlepsze rozwiązania.

Sprawa wcale nie jest tak oczywista i waga tego tematu jest dużo większa, niż mogłoby się wydawać – wybór sprzętów jest spory, różnią się one dokładnością i technologią. Wszystko zależy od tego, co, w jakich ilościach i jak często ważymy. Inna waga sprawdzi się w małym bistro, w koktajlbarze czy w dużej restauracji, a jeszcze inna w cukierni czy kawiarni, gdzie precyzja jest jeszcze istotniejsza, a tolerancja błędu znikoma. Poniżej uporządkowujemy temat.

W zależności od skali
– Elektroniczne wagi do gastronomii pozwalają na szybkie i dokładne ważenie wszelkiego rodzaju produktów i towarów – mówi Marcin Budarczyk, współwłaściciel hurtowni M&M Gastro. – Popularną grupę stanowią wagi kuchenne umożliwiające ważenie produktów i półproduktów niezbędnych podczas przygotowywania serwowanych dań. Odmierzanie konkretnych porcji zapewnia przygotowywanie potraw zgodnie z przepisem – zaznacza. Firma ma w ofercie także wagi sklepowe, które różnią się tym, że mają zakres ważenia od 2 do 30 kg i dostępne są w trzech rodzajach (proste, kalkulacyjne i etykietujące). Takie rozwiązanie dobrze sprawdzi się w tych lokalach, które mają część delikatesową lub samoobsługową. – Ostatnia grupa to wagi magazynowe przeznaczone do naprawdę dużych lokali gastronomicznych, których zakres ważenia wynosi od 30 do 600 kg). M&M Gastro oferuje wagi firm: Stalgast, Hendi, RedFox czy CAS. Szeroką ofertę ma również firma Bizerba. – Nasi klienci to nie tylko duże sieci handlowe, lecz również małe lokale gastronomiczne, piekarnie, cukiernie, firmy cateringowe, kuchnie gastronomiczne, bistra, a nawet firmy specjalizujące się w handlu mobilnym (np. food trucki) – zaznacza Agata Surdacka, specjalistka ds. marketingu firmy Bizerba. – Urządzenia naszej marki docierają do różnorodnych klientów o specyficznych wymaganiach i oczekiwaniach – dodaje.

Wielozadaniowość
Dużą popularnością w ofercie Bizerby cieszą się urządzenia o rozbudowanych funkcjach: są to zarówno wagi systemowe takie (np. BC II i SC II) w wersji podstawowej, jak i multimedialne o rozszerzonej funkcjonalności.
Niektóre z nich (KH II czy XC) wzbogacone dodatkowo o nowe aplikacje, które pomogą na przykład w planowa-
niu akcji promocyjnych, w zarządzaniu zamówieniami, danymi lub oznaczaniu składników alergennych. – Ciekawym
przykładem jest też system budowy modułowej wykorzystany w wadze K-Class Flex, który umożliwia łączenie pojedynczych komponentów, takich jak wyświetlacze, drukarki czy pomosty wagowe – dodaje Surdacka. – Dzięki
dowolnemu rozmieszczeniu pojedynczych komponentów personel obsługujący utrzymuje ciągły kon-
takt wzrokowy z klientem, co gwarantuje przejrzystość procesu sprzedaży oraz budzi zaufanie – zaznacza.
Powyższe rozwiązanie dobrze sprawdzi się w przypadku lokali samoobsługowych. Kolejną propozycją Bizerby jest krajalnica Validoline VSC 280 Flex, będąca połączeniem funkcji ważenia oraz krojenia. Krajalnica jest ergonomiczna, łatwa w czyszczeniu, prosta w obsłudze oraz energooszczędna. Stanowi dobre rozwiązanie przy krojeniu ręcznym, ponieważ poradzi sobie z takimi produktami, jak: szynka gotowana, biała kiełbasa
parzona, kiełbasa gotowana, twardy żółty ser lub produkty trwałe (salami oraz szynki suszone). Krajalnica łączy proces ważenia oraz krojenia ręcznego w jednym miejscu. – Z roku na rok obserwujemy coraz większe zaintereso-
wanie naszymi urządzeniami, co zapewne spowodowane jest dużym zaufaniem, jakim darzą nas klienci – doda-
je Surdacka. – Bizerba wyznacza standardy już od 150 lat, co przynosi konkretne korzyści: długoletnie obserwowanie rynku pozwala na szybkie reagowanie na zmieniające się wymagania w obszarze gastronomii – zaznacza.

Mikroskopijne ilości
Jeśli ważymy małe ilości i szczególnie zależy nam na dokładności pomiaru, powinniśmy zdecydować się na wagi specjalistyczne. Takie urządzenia świetnie sprawdzą się w lokalu serwującym kawy parzone metodami alternatywnymi (należy restrykcyjnie przestrzegać proporcje ziaren i wody) czy w cukierni. Niektóre receptury na dania restauracyjne również wymagają bardzo precyzyjnego odważenia składników, np. tekstur (agaru,
maltodekstryny czy laktozy). Taka waga o tyle różni się od innych, że może zmierzyć bardzo dokładnie zmierzyć małe ilości, nawet do 0,1 g. W przypadku urządzenia baristycznego istotne jest, aby zważyć ziarna i przelewaną wodę przy jednoczesnym odmierzaniu czasu zaparzania – dlatego przydatny jest wbudowany w wagę stoper. Ograniczenie liczby przycisków do minimum czyni obsługę wagi prostą w użytkowaniu. Są wagi, które mają specjalne tryby automatyczne dostosowane do metod alternatywnych oraz oddzielny tryb do espresso. Urządzenie powinno być pokryte powłoką chroniącą przed zalaniem, odporną na ciepło i ułatwiającą czyszczenie wagi – tak jak na przykład powłoka ze stali nierdzewnej. Najpopularniejsi producenci jakościowych wag z tego segmentu to: Hario, Acaia czy Brewista. Sprzęty powyższych firm ma w swoim asortymencie sklep Coffe Desk. Duże hurtownie gastronomiczne pozwalają nam na bardzo szeroki wybór. Zanim podejmiemy decyzję, przeanalizujmy nie tylko profil miejska, ale także potrzeby naszej załogi. W niektórych przypadkach na pewno będzie potrzeba zakupu kilku wag o różnych parametrach:żeby zważyć zarówno ciężkie warzywa, mięso, ryby, duże ilości mąki, jak i mniejsze – ziarna kawy czy małe porcje innych sypkich składników. Po wypróbowaniu różnych urządzeń personel sam zdecyduje, które z nich sprawdzą się najlepiej. Warto pamiętać o gwarancjach i usłudze serwisu, który oferuje większość producentów, dystrybutorów i sprzedawców.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
Czysta kuchnia wizytówką restauracji

Coraz więcej restauracji stawia na gotowanie na oczach gości, w otwartej kuchni. Aby konsumenci jedli oczami ze smakiem, restauracja musi lśnić czystością! Kompleksowe podejście do higieny na pewno się opłaci.

Zarządzanie gastronomią wkracza w nowy wymiar

Zarządzanie lokalem gastronomicznym, tym mikro, jak również dużym, sieciowym biznesem, często bywa bardzo uciążliwe i realizowane jest w mało przyjazny menedżerowi sposób. Norbert Redkie z Trustu zapowiada rewolucję w tym obszarze.

KAWA, JAKIEJ OCZEKUJĄ KLIENCI

Kawa coraz częściej pojawia się w ofercie restauracji, barów, bufetów, stołówek. Ta dobrej jakości wymaga jednak dobrego sprzętu. Jak wybrać ekspres najlepiej dostosowany do naszego konceptu restauracyjnego i budżetu?

ZAPROGRAMUJ SPRZEDAŻ

Samoobsługa może okazać się przyszłością sieci restauracyjnych: zmniejsza koszty, ułatwia organizację zamówień oraz kontrolę sprzedaży. Z kiosków samoobsługowych coraz częściej korzystają duże sieci fastfoodowe.

ROZWIĄZANIE DLA CUKIERNIKÓW: SCHŁADZARKOZAMRAŻARKI SZOKOWE

Współczesna cukiernia to już nie miejsce do którego wpada się na kawę i wuzetkę. Klienci oczekują coraz więcej, a cukiernie aby wyróżnić swoją ofertę, muszą proponować coraz bardziej wyszukane desery. Zadanie to niewątpliwie ułatwia stosowanie schładzarkozamrażarek szokowych.

Praca w gastro

Ruszyła właśnie pierwsza polska platforma rekrutacyjna skierowana wyłącznie do sektora HoReCa. Szukasz pracy? Potrzebujesz pracowników? GastroJob jest właśnie dla ciebie!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej