x

Machina Eats & Beats

Kategoria: Miejsca    25.06.2018

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i  szefowa kuchni restauracji Malika w  Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w  Gdańsku.

Restauracja mieści się w kamienicy należącej do Akademii Sztuk Pięknych. Wystrój nawiązuje do nazwy – pełen jest różnorakich urządzeń mechanicznych korespondujących z sąsiadującą stocznią. Wiele elementów wnętrza zostało zaprojektowanych przez trójmiejskich artystów. Specjalnością Machina Eats & Beats są wyroby z mąki pszennej i  robione z niej własne chleby na zakwasie, focaccie, a przede wszystkim makarony, ravioli, gnocchi.

Dewizą twórców jest otwartość i możliwość tworzenia dowolnych zestawów smakowych przez gości. Restauracja dorobiła się nawet oficjalnego hashtaga #nofunwithoutgluten. Oprócz produktów mącznych w przystawkach posmakujemy też kilku autorskich wędlin. Restauracja liczy 70 miejsc siedzących w środku i tyle samo w ogródku. Szefową kuchni jest wieloletnia współpracowniczka Maliki – Anna Wika Czarnowska. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że zwykle prowadzenie restauracji utrudnia prowadzenie sielankowego życia rodzinnego, ale widać rodzina Juchniewiczów znalazła na to receptę. Stworzyli miejsce, w którym każdy członek ich rodziny odgrywa ważną rolę – tak by restauracja nie była tym, co dzieli, ale tym, co łączy. Julia, najstarsza córka Maliki, opiekuje się chlebami, Natalia szefuje na sali i dogląda deserów, Radek (mąż Maliki) odpowiada za część artystyczną i techniczną przedsięwzięcia, najmłodsza córka Weronika jest testerem jakości… a  Malika, jak sama mówi, ciągnie ten statek.

ul. Chlebnicka 13/16, Gdańsk

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Tajski Molam Thai Canteen & Bar w Krakowie

Molam to restauracja tajska, w której nie znajdziecie nic, co zazwyczaj w Polsce kojarzone jest z tym rodzajem kuchni. Nie ma tutaj pad thai, nie ma zielonego lub czerwonego curry z mięsem lub tofu do wyboru, nie ma sajgonek. Co w takim razie jest?

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Max Premium Burgers

Pierwszy w Polsce lokal szwedzkiej sieci Max Premium Burgers otworzył się we wrześniu we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej.

Pasibus nareszcie w Lublinie!

Kultowa sieć burgerowni Pasibus zaprasza do swojego pierwszego lokalu w Lublinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej