Machina Eats & Beats
Kategoria: Miejsca

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i  szefowa kuchni restauracji Malika w  Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w  Gdańsku.

Restauracja mieści się w kamienicy należącej do Akademii Sztuk Pięknych. Wystrój nawiązuje do nazwy – pełen jest różnorakich urządzeń mechanicznych korespondujących z sąsiadującą stocznią. Wiele elementów wnętrza zostało zaprojektowanych przez trójmiejskich artystów. Specjalnością Machina Eats & Beats są wyroby z mąki pszennej i  robione z niej własne chleby na zakwasie, focaccie, a przede wszystkim makarony, ravioli, gnocchi.

Dewizą twórców jest otwartość i możliwość tworzenia dowolnych zestawów smakowych przez gości. Restauracja dorobiła się nawet oficjalnego hashtaga #nofunwithoutgluten. Oprócz produktów mącznych w przystawkach posmakujemy też kilku autorskich wędlin. Restauracja liczy 70 miejsc siedzących w środku i tyle samo w ogródku. Szefową kuchni jest wieloletnia współpracowniczka Maliki – Anna Wika Czarnowska. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że zwykle prowadzenie restauracji utrudnia prowadzenie sielankowego życia rodzinnego, ale widać rodzina Juchniewiczów znalazła na to receptę. Stworzyli miejsce, w którym każdy członek ich rodziny odgrywa ważną rolę – tak by restauracja nie była tym, co dzieli, ale tym, co łączy. Julia, najstarsza córka Maliki, opiekuje się chlebami, Natalia szefuje na sali i dogląda deserów, Radek (mąż Maliki) odpowiada za część artystyczną i techniczną przedsięwzięcia, najmłodsza córka Weronika jest testerem jakości… a  Malika, jak sama mówi, ciągnie ten statek.

ul. Chlebnicka 13/16, Gdańsk

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Bobby Burger łączy siły z Wegeguru

Do sieci Bobby Burger dołączył Michał Kiciński z konceptem Wegeguru, tworząc Real Food SA. Nowy podmiot wystartuje w maju ze zbiórką crowdfundingową na Crowdway.pl. Chce pozyskać 4 miliony złotych na nowe lokale.

Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

WIELKI BŁĘKIT

W Båly na południu Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Under będzie pełniło także funkcję nieformalnej pracowni naukowej u skalistego wybrzeża Lindesnes. O tym niezwykłym projekcie rozmawialiśmy z szefem kuchni Nicolai Ellitsgaardem.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej