x

Machina Eats & Beats

Kategoria: Miejsca

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i  szefowa kuchni restauracji Malika w  Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w  Gdańsku.

Restauracja mieści się w kamienicy należącej do Akademii Sztuk Pięknych. Wystrój nawiązuje do nazwy – pełen jest różnorakich urządzeń mechanicznych korespondujących z sąsiadującą stocznią. Wiele elementów wnętrza zostało zaprojektowanych przez trójmiejskich artystów. Specjalnością Machina Eats & Beats są wyroby z mąki pszennej i  robione z niej własne chleby na zakwasie, focaccie, a przede wszystkim makarony, ravioli, gnocchi.

Dewizą twórców jest otwartość i możliwość tworzenia dowolnych zestawów smakowych przez gości. Restauracja dorobiła się nawet oficjalnego hashtaga #nofunwithoutgluten. Oprócz produktów mącznych w przystawkach posmakujemy też kilku autorskich wędlin. Restauracja liczy 70 miejsc siedzących w środku i tyle samo w ogródku. Szefową kuchni jest wieloletnia współpracowniczka Maliki – Anna Wika Czarnowska. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że zwykle prowadzenie restauracji utrudnia prowadzenie sielankowego życia rodzinnego, ale widać rodzina Juchniewiczów znalazła na to receptę. Stworzyli miejsce, w którym każdy członek ich rodziny odgrywa ważną rolę – tak by restauracja nie była tym, co dzieli, ale tym, co łączy. Julia, najstarsza córka Maliki, opiekuje się chlebami, Natalia szefuje na sali i dogląda deserów, Radek (mąż Maliki) odpowiada za część artystyczną i techniczną przedsięwzięcia, najmłodsza córka Weronika jest testerem jakości… a  Malika, jak sama mówi, ciągnie ten statek.

ul. Chlebnicka 13/16, Gdańsk

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

EUSKADI

W lutym w Krakowie otworzyło się Euskadi - restauracja z kuchnią baskijską. Właścicielem jest Damian Surowiec, który doświadczenie zdobywał w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelina - np. Barrafina w Londynie czy Elkano w Kraju Basków.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Wygraj niezwykłą kolację w Senses!

Portal OuiChef.pl oraz magazyn "Food Service" zapraszają do udziału w wyjątkowym konkursie. Do wygrania 2-osobowa kolacja z wine pairingiem w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji Senses! Wartość nagrody to prawie 1500 zł.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej