Machina Eats & Beats
Kategoria: Miejsca

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i  szefowa kuchni restauracji Malika w  Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w  Gdańsku.

Restauracja mieści się w kamienicy należącej do Akademii Sztuk Pięknych. Wystrój nawiązuje do nazwy – pełen jest różnorakich urządzeń mechanicznych korespondujących z sąsiadującą stocznią. Wiele elementów wnętrza zostało zaprojektowanych przez trójmiejskich artystów. Specjalnością Machina Eats & Beats są wyroby z mąki pszennej i  robione z niej własne chleby na zakwasie, focaccie, a przede wszystkim makarony, ravioli, gnocchi.

Dewizą twórców jest otwartość i możliwość tworzenia dowolnych zestawów smakowych przez gości. Restauracja dorobiła się nawet oficjalnego hashtaga #nofunwithoutgluten. Oprócz produktów mącznych w przystawkach posmakujemy też kilku autorskich wędlin. Restauracja liczy 70 miejsc siedzących w środku i tyle samo w ogródku. Szefową kuchni jest wieloletnia współpracowniczka Maliki – Anna Wika Czarnowska. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że zwykle prowadzenie restauracji utrudnia prowadzenie sielankowego życia rodzinnego, ale widać rodzina Juchniewiczów znalazła na to receptę. Stworzyli miejsce, w którym każdy członek ich rodziny odgrywa ważną rolę – tak by restauracja nie była tym, co dzieli, ale tym, co łączy. Julia, najstarsza córka Maliki, opiekuje się chlebami, Natalia szefuje na sali i dogląda deserów, Radek (mąż Maliki) odpowiada za część artystyczną i techniczną przedsięwzięcia, najmłodsza córka Weronika jest testerem jakości… a  Malika, jak sama mówi, ciągnie ten statek.

ul. Chlebnicka 13/16, Gdańsk

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej