x

El Koktel

Kategoria: Miejsca

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

Znany koneserom autorskich koktajli lokal wcześniej przez prawie dwa lata mieścił się przy ul. Poznańskiej. Właściciele – Paweł Rodaszyński oraz Mateusz Szuchnik – postanowili poszukać nowej lokalizacji, co nie było proste. Po miesiącach zwątpienia niespodzianką była wiadomość, że nowy El Koktel ruszy przy ul. Górskiego, w sąsiedztwie m.in. Pijalni Czekolady Wedla, kawiarni Nancy Lee oraz cukierni Odette. Osobami, które na co dzień prowadzą bar, są właściciele, czyli jedni z najlepszych barmanów w Polsce, zwycięzcy m.in. polskich finałów World Class. Praca nad kartą odbywa się jednak całym zespołem – łącznie pracuje tu pięć osób. Każda z nich pełni funkcję hosta, barmana oraz osoby na sali. Idea El Koktel pozostaje niezmienna od lat – barmani skupiają się na tworzeniu tzw. Modern Classic Cocktails, czyli klasycznych koktajli z lekkim twistem opartym na składnikach sezonowych i nowoczesnych technikach kulinarnych. Karta zmieniana jest trzy razy w roku, w zależności od dostępności sezonowych produktów. Jednymi z najpopularniejszych propozycji są: Jiro Śni o Martini – połączenie ginu, Choya, octu ryżowego oraz oliwy grejpfrutowej, Old Fashioned Masala – inspirowany wschodnimi smakami Old Fashioned z dodatkiem syropu z herbaty Chai Masala, domowym bittersem korzennym oraz liściem limonki, Cuban Classic – mocne, pełne smaku połączenie ciemnego rumu, włoskiego bittera, syropu z agawy oraz Angostury Bitters. Dla dodania charakteru całość wędzona jest cygarem. El Koktel funkcjonuje „za zamkniętymi drzwiami” – aby się do niego dostać, trzeba zadzwonić dzwonkiem.

W ten sposób właściciele dbają o komfort gości, którzy od momentu przekroczenia progu lokalu są witani, odprowadzani na miejsce, dostają wodę, orzeszki oraz informacje o karcie menu. Oprócz koktajli wypijemy tu wina od Vini E Affini oraz rzemieślnicze piwa Dr. Brew. Lokal dysponuje 50 miejscami siedzącymi i ma dwa poziomy – dolna sala z barem (ok. 40 mkw.) oraz górna antresola (20 mkw.). Regularnie organizowane są warsztaty dotyczące historii wybranych alkoholi i ich smaków.

ul. Górskiego 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Gdyńska Rosse Rosse - kawiarnia z miłością do estetyki

Rosse Rosse to nowa kawiarnia ulokowana w budynku Baltiq Plaza w Gdyni przy jednej z głównych ulic miasta - ul. Świętojańskiej. Lokal ma 20 miejsc siedzących wewnątrz i dodatkowo 20 w ogródku w sezonie letnim.

Longway Cocktail & Vodka Bar

W połowie sierpnia powstał w Katowicach pierwszy na Śląsku cocktail & vodka bar Longway. Twórcami miejsce są trzej barmani - Witold Pietranik, Marek Muszer i Jakub Leduchowski.

Marek Kondrat otwiera wine bar w Warszawie

W Krakowie od 2015 roku działa wine bar Marka Kondrata BARaWINO. Teraz nadszedł czas na Warszawę!

RAMEN SHOP MENYA MUSASHI

Nazwa Menya Musashi pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, najsławniejszego szermierza znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 r. w jednej z luksusowych dzielnic Tokio - Aoyama.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej