x

El Koktel

Kategoria: Miejsca    25.06.2018

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

Znany koneserom autorskich koktajli lokal wcześniej przez prawie dwa lata mieścił się przy ul. Poznańskiej. Właściciele – Paweł Rodaszyński oraz Mateusz Szuchnik – postanowili poszukać nowej lokalizacji, co nie było proste. Po miesiącach zwątpienia niespodzianką była wiadomość, że nowy El Koktel ruszy przy ul. Górskiego, w sąsiedztwie m.in. Pijalni Czekolady Wedla, kawiarni Nancy Lee oraz cukierni Odette. Osobami, które na co dzień prowadzą bar, są właściciele, czyli jedni z najlepszych barmanów w Polsce, zwycięzcy m.in. polskich finałów World Class. Praca nad kartą odbywa się jednak całym zespołem – łącznie pracuje tu pięć osób. Każda z nich pełni funkcję hosta, barmana oraz osoby na sali. Idea El Koktel pozostaje niezmienna od lat – barmani skupiają się na tworzeniu tzw. Modern Classic Cocktails, czyli klasycznych koktajli z lekkim twistem opartym na składnikach sezonowych i nowoczesnych technikach kulinarnych. Karta zmieniana jest trzy razy w roku, w zależności od dostępności sezonowych produktów. Jednymi z najpopularniejszych propozycji są: Jiro Śni o Martini – połączenie ginu, Choya, octu ryżowego oraz oliwy grejpfrutowej, Old Fashioned Masala – inspirowany wschodnimi smakami Old Fashioned z dodatkiem syropu z herbaty Chai Masala, domowym bittersem korzennym oraz liściem limonki, Cuban Classic – mocne, pełne smaku połączenie ciemnego rumu, włoskiego bittera, syropu z agawy oraz Angostury Bitters. Dla dodania charakteru całość wędzona jest cygarem. El Koktel funkcjonuje „za zamkniętymi drzwiami” – aby się do niego dostać, trzeba zadzwonić dzwonkiem.

W ten sposób właściciele dbają o komfort gości, którzy od momentu przekroczenia progu lokalu są witani, odprowadzani na miejsce, dostają wodę, orzeszki oraz informacje o karcie menu. Oprócz koktajli wypijemy tu wina od Vini E Affini oraz rzemieślnicze piwa Dr. Brew. Lokal dysponuje 50 miejscami siedzącymi i ma dwa poziomy – dolna sala z barem (ok. 40 mkw.) oraz górna antresola (20 mkw.). Regularnie organizowane są warsztaty dotyczące historii wybranych alkoholi i ich smaków.

ul. Górskiego 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Niewinni Czarodzieje bez Wojewódzkiego. Dziennikarz otwiera nową sieć

Kuba Wojewódzki otwiera nową restaurację w Gdyni. Nie będzie ona jednak częścią sieci Niewinni Czarodzieje. Prezenter kończy współpracę z dotychczasowym wspólnikiem i rozpoczyna działalność na własną rękę.

La Bàn - wietnamska restauracja w sercu Warszawy

W śródmieściu Warszawy powstał lokal serwujący dania z trzech regionów Wietnamu. Jego właściciele mają ponad 20 lat doświadczenia w prowadzeniu baru, teraz chcą tworzyć restaurację inspirowaną smakami Południowej Azji.

Smashny - w Warszawie rusza lokal ze smash burgerami

Smash burger stał się w ostatnich latach jednym z ulubionych streetfoodowych dań w USA. Nowe miejsca z tym rodzajem burgera są tam regularnie otwierane, a technikę jego przyrządzania wykorzystują również znane sieci, m.in. Shake Shack i In-N-Out. Jak to smakuje?

Restauracja Belona

Restauracja Belona w Gdyni otworzyła się w sierpniu tego roku. Ulokowana jest na parterze hotelu Błękitny Żagiel w Studenckim Domu Marynarza.

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej