x

El Koktel

Kategoria: Miejsca    25.06.2018

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

Znany koneserom autorskich koktajli lokal wcześniej przez prawie dwa lata mieścił się przy ul. Poznańskiej. Właściciele – Paweł Rodaszyński oraz Mateusz Szuchnik – postanowili poszukać nowej lokalizacji, co nie było proste. Po miesiącach zwątpienia niespodzianką była wiadomość, że nowy El Koktel ruszy przy ul. Górskiego, w sąsiedztwie m.in. Pijalni Czekolady Wedla, kawiarni Nancy Lee oraz cukierni Odette. Osobami, które na co dzień prowadzą bar, są właściciele, czyli jedni z najlepszych barmanów w Polsce, zwycięzcy m.in. polskich finałów World Class. Praca nad kartą odbywa się jednak całym zespołem – łącznie pracuje tu pięć osób. Każda z nich pełni funkcję hosta, barmana oraz osoby na sali. Idea El Koktel pozostaje niezmienna od lat – barmani skupiają się na tworzeniu tzw. Modern Classic Cocktails, czyli klasycznych koktajli z lekkim twistem opartym na składnikach sezonowych i nowoczesnych technikach kulinarnych. Karta zmieniana jest trzy razy w roku, w zależności od dostępności sezonowych produktów. Jednymi z najpopularniejszych propozycji są: Jiro Śni o Martini – połączenie ginu, Choya, octu ryżowego oraz oliwy grejpfrutowej, Old Fashioned Masala – inspirowany wschodnimi smakami Old Fashioned z dodatkiem syropu z herbaty Chai Masala, domowym bittersem korzennym oraz liściem limonki, Cuban Classic – mocne, pełne smaku połączenie ciemnego rumu, włoskiego bittera, syropu z agawy oraz Angostury Bitters. Dla dodania charakteru całość wędzona jest cygarem. El Koktel funkcjonuje „za zamkniętymi drzwiami” – aby się do niego dostać, trzeba zadzwonić dzwonkiem.

W ten sposób właściciele dbają o komfort gości, którzy od momentu przekroczenia progu lokalu są witani, odprowadzani na miejsce, dostają wodę, orzeszki oraz informacje o karcie menu. Oprócz koktajli wypijemy tu wina od Vini E Affini oraz rzemieślnicze piwa Dr. Brew. Lokal dysponuje 50 miejscami siedzącymi i ma dwa poziomy – dolna sala z barem (ok. 40 mkw.) oraz górna antresola (20 mkw.). Regularnie organizowane są warsztaty dotyczące historii wybranych alkoholi i ich smaków.

ul. Górskiego 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej