x

We właściwym rytmie

Kategoria: Lifestyle - książki

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

W tym dziale coraz częściej podkreślamy, jak ważne są zdrowe odżywianie, właściwa dieta i jaki mają one wpływ na nasze samopoczucie. Ludzie pracujący w branży gastronomicznej jedzą często w pośpiechu, nie mają czasu, żeby zadbać o siebie. A można to zrobić w naprawdę prosty sposób. Pod warunkiem że ma się na ten temat wiedzę. Na przykład że się wie, że układ trawienny funkcjonuje prawidłowo, gdy w naszej diecie znajdą się odpowiednio dobrane dla naszego organizmu warzywa, owoce, nasiona czy inne produkty. Temat wydaje się na wskroś medyczny, autorka przedstawia go jednak w bardzo przystępny sposób, przeplatając przepisami na dania oraz napoje. Perystaltyka, mikrobiotyka, enzymy trawienne, ekosystem jelitowy – te określenia po przeczytaniu książki nie będą już straszne. Dowiem się z niej także: które tłuszcze są dobre i z jakiego powodu? Kiedy i dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa? Jak prawidłowo diagnozować celiakię? Jak próbować złagodzić bóle brzucha czy opanować wzdęcia oraz gazy? Tekst podzielony jest na „założenia”, w których szczegółowo opisano zasady teoretyczne oraz na „przepisy”. Koktajle, smoothies z precyzyjnie opisanymi właściwościami działania są łatwe do przyrządzenia i spożycia w różnych sytuacjach, także w czasie krótkiej przerwy w pracy. Tabouleh z komosy ryżowej, żółta zapiekanka serowo-cukiniowa czy marchewkowo-kokosowe gazpacho to nie są dania zaskakujące i odkrywcze. Nie wymagają też dużej ekwilibrystyki.

Vanessa Bedjai-Haddad, "Digest Food", wyd. polskie: Muza 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej